Den 22:a veckan av graviditeten

Den 22:a veckan av graviditeten

Senaste uppdateringen: 13 juli, 2019

I den 22:a veckan av graviditeten har livmodern växt så pass att den sträcker sig upp ovanför naveln. Det är normalt att uppleva en viktökning på ca 5 kilo.

Barnet växer till cirka 25 centimeter från huvudet till tårna och väger ca 350 gram. Från och med denna vecka kommer hans hjärna att öka med ca 90 gram per månad.

Fosterförändringar: känslorna utvecklas

Ögonlocken och ögonbrynen bildas i den här veckan. Fostret saknar endast ögonfransar.

Ögonlocken är fortfarande sammansmälta, så barnet kan inte öppna ögonen ännu. Formen på läpparna är redan väldefinierad, och anlagen till tänderna börjar man kunna urskilja inuti tandköttet.

I det här stadiet har alla fosterbenen benmärg. Huden håller på att bygga upp ett fint lager av fett inuti, vilket är viktigt för att fullt utveckla nervsystemet. När detta fett lagras blir det ogenomskinligt och venerna blir mindre synliga.

Från och med denna vecka är utvecklingen av barnets limbiska system i full gång. Detta system är ansvarigt för att kontrollera känslor, vilket gör det möjligt för barnet att uppleva förändringar i humöret och olika känslor.

Under de närmaste veckorna kommer barnet att kunna skratta, gråta och till och med bli argt i livmodern.

foster i 22:e veckan av graviditeten

Förändringar i moderns kropp under den 22:a veckan av graviditeten

I den 22:a veckan av graviditeten blir modern tröttare. Andningen blir djupare och hjärtfrekvensen accelererar.

Ryggsmärta är också mycket vanligt. Bristningar kan börja dyka upp, särskilt på magen, låren, höfterna och brösten.

Anklarna och handlederna kan svälla upp, särskilt mot slutet av dagen, eftersom livmodern utövar ett större tryck på venerna. Det kan få benen att kännas tunga och till och med ge upphov till stickningar i händer och fötter. Ökningen i vikt per vecka fortsätter att göra kvinnan större.

Förutom att känna obehag i bäckenet och magen är det också vanligt att bli hård i magen. Det beror på att livmodern dras samman och slappnar av sporadiskt under hela dagen.

Dessa sammandragningar, som kallas falska sammandragningar, hjälper till att förbereda livmodern och bäckenet på den kommande förlossningen.

På mental nivå är det möjligt för modern att lättare bli distraherad. Det kallas ibland “graviditetshjärna”.

Denna koncentrationsförlust beror delvis på hormonella förändringar, och delvis på att de viktiga förändringar kvinnan upplever kan “monopolisera” hela hennes uppmärksamhet.

Eftersom nya mödrar ofta lider brist på sömn kan graviditetshjärnan vara tills barnet är ett år gammalt.

Råd och vård i den 22:a veckan av graviditeten

I vecka 22 kommer det största obehaget från inflammation i ben och fötter, vanligtvis mot slutet av dagen.

Du kan lindra svullnaden genom att stimulera cirkulationen. För att göra det kan du stretcha genom att sträcka ut dina ben medan du sitter och göra små cirkulära rörelser med fötterna.

Ställ dig upp och stretcha minst en gång i timmen. Att bada dina fötter och händer i kallt vatten med salt i hjälper till att bekämpa känslan av tyngd i dina extremiteter.

För att underlätta blodcirkulationen bör du promenera åtminstone en timme om dagen i snabb takt. Vid sänggåendet kan du lägga en kudde under dina fötter. Det kommer att gynna cirkulationen och låter dig vila bättre.

gravid kvinna blir undersökt

Milstolpar i graviditeten: hjärtslag

Från och med vecka 22 kan man höra fostrets hjärtslag utan att behöva använda en Doppler.

Det kan du göra hemma med hjälp av ett stetoskop, även om det inte alltid är möjligt på grund av bebisens rörelser och ställning. Det bästa tecknet på fostrets hälsa är att känna hans eller hennes rörelser.

Det är en otrolig upplevelse att höra ditt barns hjärtslag, för det slår väldigt snabbt. En vuxnens hjärta slår 60 till 80 gånger per minut, och fostrets hjärta fördubblar detta och slår mellan 120 och 160 gånger per minut.

Det är viktigt att ta ett urinprov och ett blodprov minst en gång per kvartal. Dessutom kommer din barnmorska att mäta din mage för att kontrollera att den växer som den ska hela tiden.

Det är viktigt att komma ihåg att magar kan ha olika storlekar och former, även under samma vecka av graviditeten. Därför finns det en felmarginal som är 2 cm över och under det fastställda mätvärdet.

Under den 22:a veckan av graviditeten mäter en frisk mage mellan 20 och 24 centimeter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Herring, Sharon J., and Emily Oken. “Ganancia de peso durante el embarazo: Su importancia para el estado de salud materno-infantil.” Annales Nestlé (Ed. española) 68.1 (2010): 17-28.
  • Zonana-Nacach, Abraham, Rogelio Baldenebro-Preciado, and Marco Antonio Ruiz-Dorado. “Efecto de la ganancia de peso gestacional en la madre y el neonato.” Salud pública de México 52.3 (2010): 220-225.
  • Neilson JP. Symphysis-fundal height measurement in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 1998, Issue 2. Art. No.: CD000944. DOI: 10.1002/14651858.CD000944

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.