Ångest efter förlossning: De första månaderna av ditt barns liv

Övergången till moderskap kan ge många kvinnor ångest under den första tiden med sina barn. Ta reda på vad du kan göra om du upplever ångest efter förlossning.
Ångest efter förlossning: De första månaderna av ditt barns liv
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt att veta att ångest efter förlossning är normalt under de första månaderna av ditt barns liv och att du måste vara beredd att möta det. Läs vidare för att ta reda på vad du kan göra om du upplever ångest under de första månaderna av ditt barns liv.

Innan du blev mamma, hur föreställde du dig hur de första månaderna av ditt barns liv skulle bli? Du förväntade dig förmodligen en magisk tid fylld med positiva känslor. Överväldigande kärlek, spänning över det nya livet som växer inför dina ögon, perfektion, tillfredsställelse…

Det här är bilden av moderskapet som säljs till oss från utsidan, och det är just därför många kvinnor kan uppleva en enorm skuld när de känner rädsla och osäkerhet under de första månaderna av sitt barns liv.

Det är sant att de som har upplevt ångest tidigare är mer benägna att manifestera det även efter förlossningen. Men de som aldrig har haft problem av detta slag kan också utveckla symptom på grund av de enorma förändringar de ställs inför.

I vilket fall som helst är det viktigt att veta var detta obehag kommer ifrån och vilka resurser man kan använda för att lindra det.

ångest efter förlossning: mamma håller nyfödd

Hur upptäcker man ångest efter förlossningen?

De som redan tidigare har upplevt ångest kommer lätt att kunna identifiera symptomen när de uppstår. Men för de som upplever det för första gången kan det vara oroande. Om det stämmer in på dig kanske du till och med tror att något är fysiskt fel med dig.

Det är därför viktigt att vara uppmärksam på de största tecknen på ångest:

  • Fysiologiska symptom som andfåddhet, tryck över bröstet, muskelspänningar, snabba hjärtslag eller svettningar. Dessutom kan somatisering förekomma i form av buksmärtor, huvudvärk och andra symptom som inte har någon medicinsk förklaring.
  • Återkommande tankar som man inte kan undvika. Dessa kan handla om barnets hälsa, hur man ska klara av att vara mamma eller något annat problem. När allt kommer omkring är det överdriven oro som ger upphov till ett stort obehag som man inte kan bli av med.
  • Upprepade beteenden utan förklaring kan förekomma, som upprepade rörelser med benen eller att man biter på naglarna. Det är också möjligt att börja med något tvångsmässigt beteende, som att äta för mycket. Dessutom kan mödrar som upplever ångest efter förlossning försöka undvika vissa situationer. De kan till exempel distansera sig från sina barn i mer än några minuter för att undvika sin ångest och oro.

Varför uppstår ångest efter förlossning?

Det finns flera saker som kan ge upphov till ångest under de första månaderna av barnets liv. Skälen är alla relaterade till den stora förändringen som sker – på flera nivåer – när man blir mamma.

De främsta anledningarna till ångest efter förlossning är följande:

  • Oro över barnets hälsa. Den starka önskan att barnet ska vara friskt och utvecklas som det ska kan göra mödrar rastlösa och på sin vakt. När rädslan för att något dåligt kommer att hända barnet är oproportionerligt stor eller påverkar ditt välbefinnande kan du känna ångest.
  • Rädsla för att inte kunna leva upp till ansvaret. Att vara mamma innebär att ta ansvar för ett liv som är nästan helt beroende av dig. Barnets välbefinnande och glädje bestäms till stor del av dina prestationer. Det är något som kan utlösa stor ångest och rädsla för att man inte vet hur man ska göra på rätt sätt.
  • Rädsla för att förlora sin identitet. Från att barnet föds blir moderskapet en av de mest relevanta rollerna i en kvinnas liv. Därför är det vanligt att kvinnor fruktar att denna nya roll kommer att absorbera dem på ett sådant sätt att det kommer hindra dem från att fortsätta utvecklas som kvinnor, partners eller inom sin yrkesroll. Kort sagt, de fruktar att deras identitet kommer att reduceras till rollen som mamma.
ångest efter förlossning: nyfödd bebis

Vad kan man göra åt det?

Andelen kvinnor som upplever ångest efter förlossning är hög. Om du befinner dig i den här situationen är det viktigt att du är medveten om att du inte är ensam.

Först och främst måste du släppa skulden och skammen. Allt du känner för tillfället är giltiga känslor, och din ångest betyder inte att du är en dålig mamma. Samtidigt är det viktigt att du sänker dina krav på dig själv, för du behöver inte vara perfekt för att ditt barn ska växa upp friskt och lyckligt.

Försök att granska dina övertygelser och tankar och kontrastera dem med verkligheten. Om de inte är objektiva eller realistiska, ersätt dem med mer lämpliga tankemönster.

Det kan också vara till stor hjälp att lära sig andnings- eller avslappningsmetoder för att reglera din ångest. Mer än någonting annat måste du dock vara empatisk med dig själv och söka professionell hjälp om ångesten börjar störa ditt liv. Ditt välbefinnande är ditt barns välbefinnande!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.