Att bita på naglarna - varför gör barn det?

Att bita på naglarna - varför gör barn det?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 november, 2018

Nagelbitning är väldigt vanligt hos barn. I många fall kan det även ses hos vuxna. Men vad får barn att bita på naglarna?

Den här vanliga dåliga vanan börjar så tidigt som vid tre års ålder och är väldigt svår att bli av med. Därför är det väldigt vanligt för vuxna att behålla den här vanan.

Vi försöker förhindra att barn plockar upp den här vanan av att bita på sina naglarAtt bita på naglarna kan påverka barnens utveckling, deras orala hälsa likväl som deras självförtroende.

Här förklarar vi varför barn biter på naglarna och delar några enkla sätt för att få dem att bli av med den här vanan.

Orsaker till nagelbitning

Att bita på naglarna är ett sätt att hantera de intensiva känslorna i barndomen.

Nagelbitande är inte en sjukdom men det är en dålig vana och en tvångshandling. Det innebär att den inte utförs medvetet och att det inte finns någon bakomliggande orsak som att få föräldrarnas uppmärksamhet. Roten kan ligga i suga på tummen – beteendet om detta inte avvänts ordentligt.

Det kan dock finnas andra möjliga orsaker. Barn kan också utveckla den här vanan av nyfikenhet, leda, imitation, vana eller som ett sätt att frigöra stress.

Det är ett sätt att hantera intensiva känslor i barndomen. Om du märker av det här beteendet hos ditt barn – om det inte är så mycket att det skadar barnet – eller distraherar det, så är det ingen anledning att oroa sig.

Bita på naglarna

De flesta fall av nagelbitning upphör med tiden, men det är viktigt att barn inte börjar överhuvudtaget eftersom det innebär vissa risker.

Den första är den att barnen kan skada sig själva. Detta bitande kan skapa infektioner i tandköttet, påverka utvecklingen och växten av deras tänder samt gynna uppkomsten av vårtor.

Dessutom kan dessa problem leda till problem med självkänslan på grund av estetiska anledningar.

Hur du hindrar barn från att bita på naglarna

Barn blir ofta av med den här vanan av sig själva. Men nagelbitning kan dra ut på tiden och är irriterande. Det finns några enkla sätt på vilka vi kan hjälpa våra barn.

Först och främst, som föräldrar behöver vi vara tålmodiga och förstående mot våra barn.

Lite taktik för att motverka nagelbitning

Att eliminera en vana görs inte på en dag. Du kommer att behöva tid, tålamod och ihärdighet.

  1. Straffa inte och ge inte utegångsförbud. Om det inte är en medveten handling är det svårt att hindra barnet att bita på sina naglar. Att straffa det för någonting som det inte gör medvetet är inte särskilt användbart.
  2. Försök att hitta orsaken istället. Det finns ingen medicin att använda: om du inte vet vad orsaken till ditt barns nagelbitande är, kommer du inte att kunna bli av med det här beteendet. Prata med ditt barn, förklara situationen och ta reda på hur ni tillsammans kan bli av med den här förvärvade vanan. Du bör också uppmärksamma situationer som kan trigga sådant beteende.
  3. Ge barnet alternativ. Du kan föreslå alternativa aktiviteter eller avslappningstekniker när det känner för att bita på naglarna. Förutom att distrahera och hjälpa barnet att ignorera begäret, kan dessa aktiviteter lugna den spänning och nervositet det känner.
  4. Försök få barnet att utöva en sport. Eftersom nagelbitning normalt uppstår på grund av stress, kan fysisk aktivitet hjälpa till att hålla det här beteendet borta. Dessutom är det väldigt hälsosamt att utöva sport under barndomen.
  5. Var väldigt tålmodig. Att bli av med en dålig vana tar mer än en dag. Det är en lång och långsam process som tar mycket kraft, envishet och ihärdighet. Uppmuntra barnet att hitta bättre mekanismer för att hantera impulsen till nagelbitning och visa ditt fulla stöd.
    Pojke biter på naglarna

När är det dags att oroa sig?

Om ditt barn uppvisar andra nervösa beteenden förutom nagelbitningen bör du inte bortse från det. Ta det till barnläkaren!

Det är lätt att underskatta nagelbitning eftersom det är så vanligt. I vissa fall kan nagelbitning vara ett tecken på överdriven ångestOm ditt barns fingrar är skadade eller blöder bör du ta det till doktorn för behandling.

Det bör poängteras att det är starkt rekommenderat att konsultera en barnläkare om den här vanan åtföljs av andra nervösa ticks eller beteenden. Till exempel, om du märker att barnet nyper sig självt, plockar sina ögonfransar eller sitt hår eller om dess sömnrytm förändras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.