Uppfostra utan belöningar och straff

Montessorimetoden innebär att man uppfostrar utan belöningar och straff. Detta gynnar barns utveckling på många sätt.
Uppfostra utan belöningar och straff
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som förälder har du säkert funderat över hur du borde uppfostra och utbilda dina barn. Är belöningar och straff bra eller är de kontraproduktiva? Låt oss se vad Montessorimetoden säger om att uppfostra utan belöningar och straff.

Kanske har du ställt dig själv frågan: “Om jag straffar mina barn när de gör något fel, kommer jag att göra dem mer osäkra?” Men du kanske också tänker: “Om de gör saker rätt och jag belönar dem för det, kan de då upprepa det goda beteendet eller den positiva handlingen bara för att få belöningen?”

Enligt Montessori kan du uppfostra utan belöningar och straff. Fortsätt läsa, för den här artikeln kan hjälpa dig!

Nycklar till att uppfostra utan belöningar och straff

Organisera hemmet

Enligt Montessoripedagogiken är det mycket viktigt att inreda ditt hem så att ditt barn kan lära sig självständigt genom verkliga upplevelser.

Det är viktigt att de får chansen till det redan från det ögonblick som dina barn börjar komma i kontakt med omgivningen. Allteftersom de växer kommer de att behöva mer avancerat material för att lära sig bokstäver och siffror. Allt detta är viktigt för att uppmuntra deras medfödda nyfikenhet.

utan belöningar och straff: mamma kramar barn

Ge dem självständigheten de behöver

Följ med dina barn på vägen i deras lärande. Ge dem utrymmet de behöver för att utveckla sin egen autonomi, göra sina egna misstag och lära sig av dem. De måste göra misstag för att kunna utvecklas effektivt i den verkliga världen. Det här är lika sant under barndomen som senare, i vuxen ålder.

Utan belöningar och straff, men med konsekvenser

När du har skapat grunden för att uppfostra dina barn enligt Montessorimetoden kan du börja prata om belöningar och straff.

Den här metoden är baserad på ett respektfullt föräldraskap. Man bör inte under några omständigheter använda sig av ordet “belöning” eller “straff”. Man måste prata om konsekvenser i enlighet med barnens handlingar, till exempel om ditt barn inte vill plocka upp sina leksaker efter att ha lekt med dem.

  • Bestraffning. “Du hämtade inte dina leksaker när du var tvungen att göra det. Därför får du inte titta på TV och du måste gå och lägga dig med en gång.”
  • Belöning. “När du plockat upp dina leksaker låter jag dig se lite tv en stund innan du går och lägger dig.”
  • Konsekvens. “Om du plockar upp dina leksaker när du har lekt färdigt har du tid att titta på TV. Om du drar fram alla dina leksaker och inte lägger undan dem efter att ha lekt tar det längre tid och du har inte tid att titta på TV. Istället måste du gå och lägga dig direkt.”

I det här exemplet står det klart att du i slutändan får samma resultat. Om barnen gör vad de måste göra kan de titta på TV innan de går och lägger sig. Om de inte gör det kommer de inte att kunna det eftersom de inte har tid.

Det som skiljer sig åt är hur du säger det. Därför ser barnen inte det som ett straff eller en belöning utan som något de behöver göra för att ha tillräckligt med tid att titta på TV eller leka.

Fördelar med att uppfostra utan belöningar och straff

Mer motivation

Barnen väljer att göra saker för sig själva och inte för att någon har gett dem order att göra det flera gånger om. På så sätt kultiverar du självdisciplin, ansvar och en inre motivation.

Större tillfredsställelse

När dina barn inser att de kan göra rutinmässiga saker utan vare sig straff eller belöningar kommer de att känna sig väldigt stolta och nöjda med sig själva.

utan belöningar och straff: barn leker med bilar

Deras individuella förmågor stimuleras om de slipper belöningar och straff

Att uppfostra genom konsekvenser är till hjälp för att stimulera barnens förmågor, eftersom du ger dem möjlighet att vara så självständiga som möjligt.

Stärker deras självkänsla

Man har bevisat att uppfostran som använder konsekvenser stärker barns självkänsla och självförtroende.

Bättre samarbete

Barn är villiga att samarbeta om det är uppgifter de klarar av och som är lämpliga för deras ålder. Detta stärker er kommunikation, kärlek och samarbetet i hela familjen.

Som du kan se är Montessorimetoden ett sätt att utbilda och uppfostra glada och självsäkra barn. De utvecklar bättre självkänsla och känner att de faktiskt kan hjälpa sina föräldrar. Uppfostran utan belöningar och straff är möjligt, som du såg i den här artikeln. Vet du vilken väg du ska följa nu?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.