Hur du bäst reagerar när ditt barn gör ett misstag

Hur du bäst reagerar när ditt barn gör ett misstag
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är mycket viktigt att reagera på ett bra sätt när våra barn stöter på de typiska upp- och nedgångarna som tillhör barndomen. En av dessa viktiga ögonblick är när ditt barn gör ett misstag.

Misstag är det bästa sättet att lära sig på och få erfarenhet. De lär oss viktiga läxor och ger värdefull insikt, så det är viktigt att veta hur man bäst ska reagera för att inte skapa frustrationer eller utveckla en rädsla för att misslyckas.

Nu är det sannolikt att du – som alla föräldrar – känner lite oro. Hur reagerar du på bästa sätt när ditt barn gör ett misstag?

I den här artikeln undersöker vi hur du kan göra det till en positiv upplevelse för ditt barn.

Använd inte ett negativt språkbruk när ditt barn gör ett misstag

ledsen skolflicka

Var mycket försiktig med vilka ord du väljer, eftersom de kan forma ditt barns personlighet och framtid. Om du inte kan komma över din ilska över hans eller hennes misstag kommer det inte att föra något bra med sig.

Barnet kommer att känna sig inkompetent, och det gör honom bara mer osäker och osjälvständig. I slutändan gör det inget annat än skadar hans självkänsla.

Dessutom kommer ständigt ifrågasättande och förminskande att aktivera och stärka rädsla och ångest. Barnet kommer sluta försöka eftersom han kommer att bli för frustrerad och rädd att göra fel.

Så när ditt barn gör ett misstag kan du bara konstatera att det hänt med en lagom dos av lugn. Förklara vad som behöver förbättras, och se till att du ser deras intentioner. Det här är hur du lägger grunden för att ditt barn ska göra sitt bästa.

Fokusera på ditt barns mod och ansträngning, inte på själva misstaget

Det här är den andra viktiga saken att komma ihåg när ditt barn gör ett misstag. Kommunicera att du ser och uppskattar insatsen, som alltid är mycket mer positiv än att inte göra någonting alls. Det skulle inte finnas några misstag utan ansträngning. Så försök åtminstone att se de positiva.

Tanken är att konsekvent lyfta fram barnets ansträngningar och uppoffringar. Var inte så “resultatinriktad”. Det är resan och inte målet som räknas. Utvärdera processen och medlen. På så sätt lär du ditt barn att lysa upp varje dag med sin ömhet och oskuld.

Vi måste visa våra barn hur stolta vi är över deras utveckling och över de ansvarsområden de vill ta på sig. Naturligtvis är världen inte alltid en positiv plats, men det skulle också vara kontraproduktivt.

Skillnaden ligger i hur vi väljer våra ord. Små subtiliteter kan förändra världen.

Lär dem det bästa sättet att göra saker på

två ledsna unga kvinnor håller om varandra

Förutom ovanstående finns det ett annat steg du kan använda dig av. Efter att ha lagt en solid grund kan du fortsätta att lära ditt barn hur man gör saker. Detta kan ske helt utan grymhet eller elakhet.

På vilket sätt? Efter att ha undvikit förolämpningar och straff, och speciellt påtalat den positiva sidan av situationen, kan du fortsätta att gå in i mer detalj. Det kommer att falla sig naturligt.

Det här är den tidpunkt då vi lär barnet hur han kan förbättra det han hade för avsikt att göra. För detta ändamål visar vi honom hur man gör det på bästa möjliga sätt så att resultatet blir bättre. Lugn, tålamod och mycket kärlek är ingredienserna för att göra detta recept till en succé.

Kom alltid ihåg denna stora sanning, en sanning du måste använda dig av livet ut: misslyckande är inget annat än en bra möjlighet att lära sig och växa. Om ett projekt misslyckas betyder det inte världens ände för någon.

Försök igen, och igen

Misslyckanden påminner oss om att det ofta är fråga om att försöka om och om igen. Mammor och pappor kan ofta tappa siktet på det faktum att bara några ord drastiskt kan förändra ett barns framtid.

Om du inte reagerar på rätt sätt riskerar du att skada ditt barns entusiasm för alltid. Negativitet är inte sättet att motivera ditt barn att förbättra sig.

Tanken är snarare att inspirera, lära ditt barn om öppenhet och tålamod och därigenom bygga ditt barns självkänsla.

Du vill stimulera ditt barns självförtroende, få honom att känna sig trygg och uppmuntra hans självständighet. Du kommer att skapa en handlingens person som tar sig an varje ny dag med entusiasm.

Vilket skulle du föredra? Att hålla kvar vid misstaget eller att fokusera på barnets kärlek och utbildning?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.