3 giftiga föräldramisstag som du bör undvika

Det finns några föräldramisstag som kan vara riktigt giftiga för barn. Lär dig vilka de är idag så att du kan undvika dem.
3 giftiga föräldramisstag som du bör undvika
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 02 juli, 2023

När vi pratar om disciplin tänker vi inte alla på samma sak. Det finns till exempel de som gör vissa giftiga föräldramisstag eller utövar hård disciplin, vilket blir mycket skadligt för deras barn. Därför är det viktigt att veta vad vi syftar på för att undvika dessa misstag.

Uppfostra barn med positiv disciplin och undvik giftiga föräldramisstag

Barn behöver regler och gränser. Föräldrar bör göra sitt bästa för att hjälpa sina barn att växa upp på ett hälsosamt sätt, även känslomässigt. Positiv disciplin hjälper barn att lära sig omgivningens regler, de gränser som finns, och framför allt förstå att varje handling har sina konsekvenser.

För att ett barn ska bygga upp en sund och stark självkänsla är det viktigt att de förstår reglerna och gränserna och att de tar ansvar för sina handlingar. Men många gånger dominerar bestraffningar och skrik, vilket kan orsaka allvarliga känslomässiga sår som är mycket svåra att läka.

En svart mamma skäller ut sin dotter.
Många gånger tolkar föräldrar ordet disciplin som synonymt med straff, auktoritärism och skrik, vilket kan orsaka allvarlig känslomässig skada för små.

Upptäck tre giftiga föräldramisstag

När det finns problem med disciplin tror många föräldrar att auktoritärism är lösningen. Men detta är då situationerna blir skadliga för de minderåriga. Därför är det viktigt att du känner till dessa tre giftiga föräldramisstag för att kunna undvika dem.

1. Etiketter

Att märka barn med negativa etiketter kan orsaka allvarliga känslomässiga problem för barnen. Ibland, när föräldrar vill korrigera ett beteende, försöker de få barnet att förstå sitt beteende genom etiketter. Till exempel när de säger fraser som följande: “Du är lat”, “Du är jobbig” eller “Du är dum”.

Det här är etiketter som gör mycket skada. Och vad värre är att barn tror på dem vilket gör att beteendet som föräldern syftar att förändra blir till huvudproblemet. Därför är det viktigt att inte sätta dessa etiketter på barnen, och att skilja personen från beteendet. I dessa fall är det bästa man kan göra att prata om beteendet för att hitta lösningar.

2. Att skrika och/eller hota

Att skrika blockerar barn känslomässigt och de slutar automatiskt lyssna på vad deras föräldrar säger till dem. I sin tur tar den vuxna avstånd från barnet. Dessa attityder utlöser försvarsinstinkten vilket gör att barnen kan känna rädsla och osäkerhet. Detta påverkar även deras självkänsla.

En ung pojke stoppar öronen medan hans pappa skriker på honom.
Många föräldrar börjar hota när de känner att de tappar kontrollen och inte vet hur de ska hantera en situation. Detta leder till att barnen upplever sin miljö som fientlig.

3. Straffdisciplin

När ett barn disciplineras på ett bestraffande sätt visar det dem att det är den vuxna som har makten och att de därför inte kan göra något åt det. Därför känner de att deras åsikter och känslor inte har någon betydelse, och att det inte spelar någon roll vad de gör eller säger. Straff kan till exempel vara att skicka dem till deras rum i flera timmar, säga åt dem att sitta och skriva eller tvinga dem att vara tysta. Dessa typer av straff, förutom att de är giftiga, skadar i hög grad barnets känslor.

Föräldraskap ska bygga på kärlek

Det är viktigt att barn vet vilka konsekvenser som kommer av deras handlingar. Detta gör att de känner att de har kontroll över sina beslut. Till exempel kommer de att kunna bestämma sig för om de kan ta konsekvenserna eller ändra sitt beteende för att få bättre resultat i relationen och samexistensen. Därför är det alltid viktigt att prata om beteenden och leta efter lösningar för framtiden. På så sätt kan barn bättre förstå vad som händer.

Föräldrar är guider, exempel och förebilder för barn. Det är de som måste lära sina barn om rätt beteende genom en lugn uppväxt baserad på kärlek och ömsesidig respekt. Tänk på att barn lär sig snabbt genom tillgivenhet, men om miljön är fientlig drar de sig tillbaka in i sig själva, och konsekvenserna för deras känslomässiga utveckling kan vara mycket farliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rojas, L. (2016) La familia: De relaciones tóxicas a relaciones sanas. Editorial: DeBolsillo Clave

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.