9 alternativ till att skrika på dina barn

Ofta gör arbete, trötthet och andra problem att man känner sig irriterad och man kan ta ut det på sina barn, men det förvärrar bara situationen. I den här artikeln tar vi upp några beprövade alternativ till att skrika på dina barn.
9 alternativ till att skrika på dina barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ofta kan trötthet, brist på tålamod och ilska få oss att skrika på våra barn. Ibland känns det som att det är det enda sättet att utöva någon form av auktoritet och få våra barns uppmärksamhet snabbt. Men ingen gillar när någon skriker på dem, och att skrika leder inte till något bra resultat heller. Nu ska vi titta på några alternativ till att skrika på dina barn.

Dina barn kommer alltid att lära sig bättre om du diskuterar med dem på ett konstruktivt sätt utan att skrika. I slutändan leder skrik bara till stress och rädsla hos ett barn och det är inte det du försöker uppnå. Ibland (det händer för alla föräldrar ibland!) kan du tappa lugnet och skrika, även om du vet att du inte borde.

Vi kommer att titta på några alternativ till att skrika på dina barn här nedan.

Tips för att inte skrika på dina barn

Tänk först och främst på att skrik inte kommer att lösa er situation. Om du till exempel tror att det är bra för disciplin kommer de här tipsen inte att hjälpa dig i någon större utsträckning.

Bli medveten om att du tappar humöret och skriker utan att mena det

Att erkänna att du ibland höjer rösten när du känner dig nervös, arg eller trött är det första steget mot att sluta skrika på dina barn. När du väl inser det kan du förhindra att du höjer rösten varje gång du hamnar i en svår situation.

pappa skäller på son som håller för öronen

Kontrollera dina känslor för att inte skrika på dina barn

Skrik är ett uttryck för ilska och frustration. Om du låter dessa känslor ta kontrollen över dig kommer du att explodera som en vulkan och tillgripa skrik.

Vad kan du göra för att undvika det? Du måste rikta ilskan mot något annat. Du kan till exempel använda avslappningstekniker, mindfulness eller meditation.

Jobba med ditt tålamod

Ja, du kan jobba mot att få mer tålamod. Tålamod är inte något du är född med. Tålamod, som allt annat, är något du kan öva upp genom att kontrollera dina känslor och vara bestämd. Om du gör det kommer du att ha mer tålamod för varje dag som går.

Ta inte ut dina problem på dina barn

Ibland kan du komma hem från jobbet och vara trött eller irriterad och ta ut det på någon annan, även om du inte borde göra det.

Barn får ofta ta emot en hel del efter en lång arbetsdag. Försök att slappna av innan du går in genom dörren till ditt hem. Du kan till exempel göra några andningsövningar för att lugna ner dig.

Sjunk inte till ditt barns nivå

Agera efter din egen ålder. Barn gör barnsliga saker och gör misstag, det gör vi alla. Ditt jobb är att hjälpa dem att rätta till dessa misstag och vägleda dem, inte att göra samma sak.

Använd sköldpaddsmetoden, precis som ditt barn

Den här metoden används ofta av barn, men du kan också använda den. När du känner dig arg eller på väg att skrika, tänk på en sköldpadda som kryper in i skalet. Räkna sedan till 10 tills du lugnar dig.

Leta efter effektiva och respektfulla alternativ

En metod du kan använda som är mycket effektiv är smörgåsmetoden. Först berättar du för dina barn vad de gör bra. Sedan berättar du för dem vad de gör fel eller vilka förändringar du vill se och till slut tackar du dem för att de försökte.

mamma talar allvar med dotter

Be om ursäkt

Glöm aldrig att föräldrar är förebilder för sina barn, så det är viktigt att be dem om förlåtelse när det behövs. På så sätt lär du dem också att själva be om ursäkt när de behöver göra det.

Förlora aldrig din respekt för dina barn

Om du skriker och skäller på dina barn förlorar du respekten för dem om du inte aktivt jobbar för att behålla den.

Varför du inte ska skrika på dina barn

  • Om du skriker kommer dina barn bara att lyda av rädsla. Men på lång sikt kommer detta att förlora sin effekt. När de blir äldre kommer de att leta efter auktoritära förebilder, vilket är vad de har uppfostrats med.
  • Om du skriker lär du också barn att man löser saker genom att skrika och de lär sig att göra detsamma.
  • Om du tror att skrik och höjda röster ger dig auktoritet har du fel. Faktum är att det enda det leder till är barn som till slut kommer att distansera sig från sina föräldrar.
  • Skrik skadar barns självkänsla och de växer upp till att bli vuxna med många olika rädslor. De kan också själva bli auktoritära och aggressiva.

Hur man undviker att skrika på sina barn

Som du kan se leder skrik inte till något positivt. I själva verket skadar det dina barns självkänsla, gör dem rädda och kan till och med göra dem aggressiva. Därför är det viktigt att inte skrika på dina barn.

Det finns många alternativ till att skrika som kan hjälpa dig att uppfostra lyckliga, sunda barn med metoder som respekterar deras självkänsla. Disciplin måste baseras på respekt, inte på skrik och rädsla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.