Hur kan vi hjälpa våra barn att bekämpa sorg?

Är du orolig för att ditt barn ska känna sig sorgset? I den här artikeln berättar vi hur du kan hjälpa barn att bekämpa sorg.
Hur kan vi hjälpa våra barn att bekämpa sorg?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sorg är en känsla precis som ilska, rädsla eller glädje. Alla känslor tjänar funktionen att skapa en känslomässig balans hos en person. Men även negativa känslor, om vi vet hur vi ska hantera dem, hjälper oss att övervinna problem. Barn, precis som vuxna, kan också känna sig bekymrade. Men hur kan föräldrar hjälpa sina barn att bekämpa sorg? Vi berättar det i den här artikeln.

I tider av pessimism eller svårigheter kan sorg motivera oss att be om hjälp och ge oss den knuff vi behöver för att övervinna det där hindret. Saken är den att detta, i det samhälle vi lever i, inte syns väl, och vi försöker alla att förtränga det. Ingen vill ses som ledsen eftersom det får dem att se svaga eller sårbara ut. Av denna anledning är det viktigt att utbilda barn att inte förtränga sorg, utan att bekämpa den.

Att tona ner barns sorg hjälper inte

Det finns olika omständigheter som kan få barn att känna sig ledsna: En långvarig frånvaro av deras föräldrar, en flytt, att byta skola, ett husdjurs död, en familjemedlems död, bland annat. Ingen förälder gillar att se sina barn ledsna eller att gå igenom dessa situationer, så alla försöker hindra dem från att känna på det sättet. När vi inte lyckas försöker vi minimera vikten av det som har hänt, men detta är sällan det bästa alternativet.

Ett barn som sitter i soffan och ser ledset ut medan dess mamma sitter vid datorn i bakgrunden.
Att minimera vad som händer hindrar oss från att validera deras känslor, och dessa är relevanta. Genom att tona ner sina känslor kommer vi bara att få barn att inte lita på oss samt ta avstånd från oss.

Att bekämpa sorg hos barn: När ska vi oroa oss?

Sorg är en känsla som alla andra, den är varken bra eller dålig, och den har alltid en funktion. Det finns många situationer som kan få barn att känna sig ledsna. Det som sker är att det här är tillfälliga tillstånd och vi ska inte oroa oss över det faktum att det är obehagligt. Problemet är när sorg börjar bli en del av barnets liv mer än det borde, och då, ja, då måste vi ingripa. Här följer några exempel:

  • Barnet gråter väldigt ofta och utan uppenbar anledning.
  • Den sorg som ditt barn känner förlängs med tiden.
  • Barnet vill inte äta och verkar inte hungrigt, eller tvärtom, det äter överdrivet.
  • Det har problem med att somna, det rör sig mycket i sängen på natten utan att få så mycket sömn som det borde.
  • Barnet blir argt och klagar när något inte går bra.
  • Det har tappat allt intresse för att leka med andra barn, och till och med ensamt.
  • Beteendeproblem dyker upp.
  • Barnet börjar prata väldigt lite, efter att alltid ha varit kommunikativt.

Tips för att hjälpa våra barn att bekämpa sorg

Det är viktigt för föräldrar att hjälpa sina barn att förstå de känslor som de känner, i det här fallet, sorg. De ska kunna känna igen de olika stämningarna och veta hur de ska uttrycka dem med ord. För att göra detta måste vi ta hänsyn till följande.

Föräldrar ska inte dölja sin egen sorg när de känner den

Vi vet alla att barn lär sig genom sina föräldrars exempel, och om de vuxna döljer sina känslor för sina barn kommer deras barn att göra detsamma. Därför är det viktigt för vuxna att förklara för barn varför vi känner oss ledsna så att de får exempel på liknande situationer när de känner så.

Hjälp barnen att identifiera vad de känner

Ibland är barn förvirrade över vad de känner och uttrycker det genom aggressivt beteende, som att slå eller knuffa. Sorg är en känsla som kan åtföljas av frustration och ilska. Föräldrar bör hjälpa sina barn att identifiera denna känsla och släppa ut kraften, men alltid med respekt.

Ett barn som pekar på en bild av ett ledset ansikte med en terapeut.
Att erkänna vad som händer med oss är nyckeln till att övervinna dåliga tider och hävda vad vi känner. Ingjut därför känslomässig utbildning hos dina barn från en tidig ålder så att de kan njuta av ett mer komplett liv.

Var inte rädd för att känna igen sorg när vi känner den

Att vara ledsen är en del av en persons humör. Av denna anledning är det viktigt att förklara för barnet att även om det inte gillar att känna så här, så är det normalt. Och att när vi känner förlusten av något eller någon, eller vi känner oss ensamma eller avvisade, då kan sorg fylla sin funktion och få oss att gå framåt.

Lyssna på dem

Få barnet att alltid känna sig lyssnat på och visa det att det kan dela tid och utrymme med dig för att berätta hur det känner och prata om det svåra.

Gör turer, promenader och utflykter

Att åka på utflykter, som resor till naturen eller havet, bland andra aktiviteter, hjälper barnen att känna sig glada och ger dem en positiv inställning till sitt dagliga liv.

Lär barn att inte dölja sina känslor

Vi måste alltid få dem att se att det inte spelar någon roll vilken känsla de känner, men de ska aldrig skämmas och dölja sina känslor. De ska alltid uttrycka dem med respekt, men aldrig dölja dem.

En scen från filmen Insidan ut.
Vi är gjorda av positiva och negativa känslor, men alla lika giltiga och nödvändiga. Låt oss lära de små att känna igen dem och hantera dem på bästa sätt.

Krama och visa tillgivenhet till barnet

Kramar, visad kärlek och tillgivenhet är bra för oss alla. Dessutom kommer de att minska spänningar och förbättra självkänslan.

Angående hur man bekämpar sorg hos barn kan vi säga …

Du har redan sett hur du kan hjälpa dina barn att bekämpa sorg med några av tipsen vi har gett dig i den här artikeln. Prata alltid med dem och låt dem veta från en ung ålder att alla känslor är adaptiva, inklusive de som inte får oss att må så bra. Låt dem berätta hur de känner, förringa inte deras känslor och visa dem alltid den positiva sidan av livet.

Kom ihåg att vi inte kan tvinga någon att vara glad och lycklig hela dagen, och det kan inte barn heller. Validera deras känslor och låt dem uttrycka dem med respekt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martínez, A. C., & Bouquet, R. I. (2007). Tristeza, depresión y estrategias de autorregulación en niños. Tesis Psicológica, (2), 35-47. En internet: https://www.redalyc.org/pdf/1390/139012670004.pdf
  • Barrett, R. (1987). Los niños tristes. Rojo y Azul10.
  • Figueroa Lucero, A. G., & Guevara Bolaños, I. A. (2010). El juego de rol como mediación para la comprensión de emociones básicas: alegría, tristeza, ira y miedo en niños de educación preescolar. En internet: https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/1262

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.