9 tekniker för att lära ditt barn att hantera frustration

Här presenterar vi en serie användbara tekniker för att lära barn att hantera frustration, vilket kommer att vara mycket användbart i deras vardag.
9 tekniker för att lära ditt barn att hantera frustration
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2022

Alla har vi någon gång i livet känt oss frustrerade över att saker och ting inte har blivit som vi ville. Detta händer även med barn. Men till skillnad från vuxna har de svårt att kontrollera reaktionen som utlöses när något inte går som de vill. Men det finns tekniker för att lära dem att hantera frustration.

Vi måste skilja en överkänslighet mot frustration från en normal reaktion hos ett barn som har förlorat en lek, eller vars föräldrar inte har köpt vad den ville, etc. Om barnet bara uttrycker obehag är dess reaktion inte oproportionerlig, den är något helt normalt. Det som inte är normalt eller hälsosamt är raserianfall, skrik, förolämpningar eller ilska – kort sagt aggressiva reaktioner.

Att barn uppvisar en undermålig tolerans mot frustration kan bero på många orsaker: låg självkänsla, att inte veta hur man ska acceptera misslyckanden, att vara bortskämd och överbeskyddad, etc.

En ung pojke tänker.

Överbeskyddande är en av huvudorsakerna till att ett barn uppvisar en låg tolerans mot frustration.

Det är viktigt att du från en ung ålder förstår att du inte alltid får vad du vill, och inte heller kan du vinna i allt. Detta kommer att hjälpa dig att möta ogynnsamma situationer i framtiden eftersom allt inte kommer att bli framgångsrikt. Det kommer också att ske misslyckanden.

Som vuxna är vi bättre på att kontrollera våra reaktioner. Men det är mycket svårare för barn, så vårt jobb som föräldrar är att lära dem hur det går till.

Här kommer vi analysera en rad tekniker för att lära barn att hantera frustration.

Tekniker för att hjälpa barn att hantera frustration

Undvik överbeskyddande och överdriven tolerans

Ett överbeskyddande förhållningssätt hindrar barn från att möta misslyckanden. Vi förhindrar att motgångar upplevs genom att göra allt för dem, hjälpa dem i allt, undvika problem etc. Tjänstvilligheten gör att barn inte kan hantera problem eftersom de alltid får vad de vill ha.

Föregå med gott exempel

Den goda viljan med vilken föräldrar möter ett misslyckande eller en svår situation kommer att fungera som ett exempel för dem att lära sig att lösa sina problem.

Låt dem bli frustrerade

När ditt barn blir argt, skriker eller sparkar, ge dig inte för att tillfredsställa dess krav. På så sätt kommer den att acceptera att den inte alltid har rätt och att den måste hitta rätt lösning på svåra situationer.

Undvik att se misslyckanden som något negativt

Förklara att i livet kommer det att finnas tider av framgång och andra av misslyckande. Misslyckanden är möjligheter till lärande eftersom de hjälper oss att förbättra oss och ger oss möjlighet att växa som människor. Det viktiga är att inse var vi har gjort fel och hur vi kan fixa det för att förhindra att det händer igen.

En tonårsflicka gör läxor och ser uttråkad ut.

Utbilda dem om värdet av ansträngning

Barn måste läras hur viktigt det är att anstränga sig i allt de gör. Allt uppnås genom ansträngning, och i många ögonblick kommer detta att vara vad som hjälper dem att ordna upp sina misslyckanden.

Sätt upp rimliga mål

Du måste sätta upp realistiska mål som är lämpliga för barnens åldrar och mognad. På så sätt kommer de att träna upp mer tolerans för frustration. Om målen inte är lämpliga för deras ålder kommer de inte att kunna uppfylla dem och kommer att misslyckas, vilket bara ökar deras personliga obehag.

Lär dem att vara ihärdiga

Det är viktigt att övervinna svåra situationer. Om barnen lär sig att vara konsekvent i allt de gör, kommer de att kunna lösa många av de problem som kommer i deras väg och de kommer att kunna hantera frustration bättre.

Beröm dem när de reagerar på lämpligt sätt på en svår situation

När barnen, inför en komplicerad situation, kan avstå från att reagera med sin sedvanliga aggressiva reaktion, då måste vi alltid berömma dem.

Främja oberoende

Gör detta när barnen inte längre är spädbarn (2, 3 eller 4 år), har fått en viss grad av autonomi och vill göra saker på egen hand (äta, klä på sig, etc.). Uppmuntra denna autonomi, låt dem utföra uppgifter ensamma och på så sätt kommer de att skapa verktyg för att tolerera frustration.

Frustrationen är karaktäristisk för människan. Om vi föräldrar insisterar på att undvika den så dömer vi våra barn till misslyckande. Att kunna hantera frustration innebär att kunna hantera de problem som vi möter under hela livet. Om vi försöker tillfredsställa våra barn i allt för att förhindra att de blir frustrerade, då förhindrar vi endast deras utveckling som människor.

Kom alltid ihåg att en lycklig person inte är en som aldrig gör misstag eller som har allt den vill ha. En lycklig person är en som möter sina misstag och lär sig av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.