Använd känslotermometern i klassrummet
Att arbeta med emotionell intelligens redan från de första åren av livet är viktigt för att barn ska utvecklas på rätt sätt. Både hemma och i skolan måste föräldrar och lärare lära barn att identifiera, uttrycka och förstå sina känslor och tankar. Lyckligtvis finns det idag många användbara utbildningsresurser för att uppnå detta. Till exempel kan lärare använda använda känslotermometern i klassrummet.
Vill du veta vad den här aktiviteten består av och hur man praktiskt genomför den i klassrummet? Här kommer vi att berätta allt du behöver veta.
“Minst 80% av framgång i vuxenlivet kommer sig från emotionell intelligens.”
– Daniel Goleman –
Använd känslotermometern för att undervisa om emotionell intelligens
Känslestermometern är en mycket enkel och visuell pedagogisk resurs. Barn, även de yngsta, kan förstå liknelsen av temperaturen markerad i en termometer och intensiteten hos känslorna de själva känner.
Genom att använda känslotermometern i klassrummet, som är indelad i olika färgade delar, kan barn sedan identifiera sitt eget sinnestillstånd. De kan visa om de känner sig mycket glada, glada, lugna, nervösa, upprörda, ledsna eller till och med arga.Därför är det en rolig och utmärkt pedagogisk resurs som arbetar med grundläggande känslor i klassrummet, särskilt med följande elever:
- De yngsta barnen i förskolan
- Från de första åren i grundskolan
- Barn som har svårt att kommunicera verbalt och uttrycka och känna igen sina egna och andras känslor, till exempel barn med en autismspektrumstörning (ASD).
Steg för att använda känslotermometern i klassrummet
Det första du behöver göra för att använda känslotermometern ordentligt är att sätta upp en bild av en termometer, antingen på papper eller kartong, på en synlig plats i klassrummet. Därefter ska du sätta upp en serie bilder eller fotografier med olika ansikten – ansikten som tydligt representerar de olika känslomässiga tillstånden vi kan uppleva.
Läraren ska sedan förklara för eleverna att detta är en speciell typ av termometer. Han eller hon måste klargöra att den skiljer sig från en vanlig termometer som man använder för att mäta temperaturen, istället kan den mäta de känslor som man kan känna vid en viss tidpunkt under skoldagen.
På vilket sätt? Mycket enkelt. Ta en titt på dessa steg:
- När som helst under lektionen kan ett barn be läraren om tillstånd att resa sig upp från sin bänk och gå till hörnet av klassrummet där känslotermometern är, för att på den visa hur han eller hon mår just då.
- Barnet i fråga ska välja ut det fotografi av ett ansikte som representerar den känsla han eller hon upplever just vid det tillfället. Eleven kan välja mellan mycket glada, lyckliga, lugna, nervösa, upprörda, ledsna eller arga ansikten.
- Eleven ska sedan sätta detta ansikte på känslotermometern. De högsta temperaturerna representerar intensiva känslor.
- Läraren bör, om han eller hon anser det lämpligt, uppmuntra eleven att förklara för resten av klassen varför barnet känner så.
- Läraren kan också delta i aktiviteten på samma sätt. Han eller hon kan leda vägen och dela med sig av sina egna känslor och känslomässiga tillstånd med sina elever.
”Det finns ingen skillnad mellan sinne och känslor – känslor, tankar och lärande är sammankopplade.”
– Eric Jensen –
Fördelar med att använda känslotermometern i klassrummet
Att sätta upp en känslotermometer i klassrummet har många fördelar, eftersom det gör det möjligt för barn att:
- Identifiera och känna igen sina egna emotionella tillstånd
- Reflektera över ursprunget till sina känslomässiga tillstånd
- Reglera och kontrollera sina känslor
- Förstå andra människors känslor, reaktioner och tankar
- Lyssna aktivt på andras erfarenheter
- Utveckla empati
- Förstå att deras känslor varierar och kommer att förändras under dagen
- Bredda sitt känslomässiga ordförråd
Kort sagt, med den här enkla aktiviteten kan vi förbättra barns interpersonella och intrapersonella intelligens. På detta sätt kan de växa upp och göras medvetna om vikten av att uttrycka och förstå sina egna och andras känslor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- López-Novellón, L. (2018). Revisión sistemática de programas sobre educación emocional en Educación Infantil (Trabajo de Fin de Grado). Universidad de Zaragoza, Huesca. http://zaguan.unizar.es/record/77984/files/TAZ-TFG-2018-1515.pdf
- Sanchez-Gomez, M., & Adelantado-Renau, M. (2019). El termómetro emocional: una herramienta educativa para facilitar la comprensión de emociones. http://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/handle/10234/183167/64308.pdf?sequence=1&isAllowed=y