Disciplin med empati istället för "time-outs"

Barn behöver inte tillbringa tid i "time-outs" för att lära sig gott uppförande och ett bra beteende. Vad de behöver är mer disciplin med empati.
Disciplin med empati istället för "time-outs"
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Alla föräldrar vill att deras barn ska växa upp väluppfostrade och vill därför använda effektiva disciplinmetoder. Lyckligtvis har disciplin utvecklats i takt med samhället, så fysiska straff och en “för att jag sa det”-mentalitet är inte lika vanligt som innan. Med tiden har dessa metoder visat sig vara ineffektiva; disciplin med empati är bevisat effektivare än “time-outs”.

Vi vet nu att det är bättre att ge barn vänligare och mer omtänksamma uppmaningar för att hjälpa dem att förstå vikten av gott beteende. Vi behöver inte låta dem stå i skamvrån eller ta en “time-out” i ett hörn för att de ska reflektera över vad de har gjort. Istället är det bättre att vi vuxna vägleder dem igenom det.

“Time-outs” kan göra saker värre för alla om man använder dem på ett dåligt sätt. Men med några enkla justeringar kan de tjäna sitt syfte och leda till lyckligare barn och föräldrar. Så nästa gång du diskuterar en time-out med ditt barn, överväg följande för att göra saker bättre…

Disciplin med empati

mamma talar med tonåring

Lugna ner läget först

Det kan verka svårt att lugna ner sig när ens barn har ett raseriutbrott och ligger och skriker på golvet eller är så arg att han eller hon slåss och sparkas. Beteendet är uppenbarligen inte acceptabelt. Men barnet är inte beräknande eller elakt. Det är viktigt att komma ihåg att slag och sparkar ibland är det enda verktyget barn har för att uttrycka hur upprörda de är över något.

Att sätta barn i en “time-out” när de redan är olyckliga och upprörda kommer bara att göra dem mer förvirrade och arga innan de har lugnat sig.

Ditt barn kan då gå in i ett överlevnadsläge. Det vill säga att barnet kan bli helt oförmöget att komma åt de delar av hjärnan som kan resonera. Som ett resultat kan barnet helt enkelt inte bearbeta någon av av de uppmaningar du försöker förmedla till honom eller henne, som “använd dina ord och inte dina händer”.

När ditt barn är lugnt kan du ta honom eller henne åt sidan och prata om vad du vill lära ut – men gör det inte till ett straff. Använd istället denna stund som ett sätt att hjälpa ditt barn att förstå konsekvenserna av sina handlingar.

Sätt ord på ditt barns känslor istället för time-outs

Barn behöver träna upp sitt ordförråd och lära sig ord för att uttrycka sina känslor och tankar från en mycket ung ålder. Att ha rätt ord för att uttrycka de många nya känslor de har hjälper dem att hantera dessa känslor och senare relatera dem till lämpliga reaktioner och svar.

Så starta konversationen tidigt: “Jag vet att det var väldigt frustrerande när du ville ha leksaksbilen och inte kunde få den.” Eller, “Jag kan se att du är mycket besviken över att ditt torn rasade ihop.” Dessa kan verka som stora ord för små barn, men de upplever väldigt stora känslor. Att ge dem ett rikt språk bekräftar dessa känslor. Det hjälper dem att förstå dem och svara på lämpligt sätt när de växer upp.

Blanda inte ihop avledning med framgång

Barn letar alltid efter sätt att lära sig och växa. Och att distrahera och avleda lär dem ingenting om att kontrollera beteende. En lyckad “time-out” slutar inte med att dina barn säger att de har gjort ett misstag eller ber om ursäkt för sitt beteende.

Istället blir barnen lugna och kan prata om lämpliga och hälsosamma sätt att uttrycka sina känslor. Att vara närvarande när dina barn är som mest stressade skapar också en känsla av förtroende och tillit till dig. Det lär dem att du finns där för dem när de är stressade. Det här är disciplin med empati.

Disciplin med empati förbereder er båda inför framtiden

Det finns tillfällen då de små slutar skrika och säger att de inte behöver en time-out bara för att de inte vill vara ensamma längre. Men återigen är empati ditt bästa verktyg. När du använder time-outs lär sig barn bara att du lämnar dem ensamma när de behöver dig som mest.

Det hindrar bara dina barn från att komma till dig när de behöver hjälp vid andra kritiska stunder, till exempel i tonåren eller när de känner sig ledsna, rädda eller behöver hjälp för att lugna ner sig och hantera en situation som är svår för dem.

Utan din ständiga hjälp vet dina barn inte hur de ska reglera den känslomässiga stormen de känner. Och därför kommer de inte lära sig att svara bra på stressiga situationer. Det är därför  nödvändigt att hjälpa små barn att lära sig att lugna ner sig. Men det kommer inte att hända efter bara några gånger; dina barn kommer att behöva dig under hela livet.

pappa utför disciplin med empati

Du måste alltid finnas där för att hjälpa dina barn att lugna sig genom att erbjuda lämpliga ord för att beskriva hans eller hennes känslor.

Att inte acceptera vissa beteenden, men samtidigt förstå barnets känslor, är den bästa gåvan en förälder kan ge. Dina barn vill veta att de alltid kan komma till dig, oavsett vad som händer.

Du kanske är den som behöver en time-out

När barnet har lugnat ner sig, ta några minuter att tänka över din egen reaktion. Skrek du på dem? Blev du arg? Mitt i virvelvinden av föräldraskap behöver föräldrar ofta lite hjälp med att reglera sina känslor.

Gå om möjligt ifrån och ta några minuter för dig själv. Om du inte kan gå ifrån, försök få ditt barn intresserad av något annat medan du lugnar ner dig och tar en andningspaus. Efteråt kan ni prata om vad som har hänt.

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García Vega, L,. (2020) Castigar no es educar: Todas las ventajas de la Disciplina Positiva. Editorial: Planeta

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.