Tecken på att ditt barn är på väg att få ett raseriutbrott

Raseriutbrott är en del av barns utveckling. Men när du väl har börjat förstå de här episoderna och vad som leder fram till dem kan du ofta stoppa dem från att hända. Idag kommer vi att prata om tecknen på att ditt barn håller på att få ett raseriutbrott.
Tecken på att ditt barn är på väg att få ett raseriutbrott
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns vissa tecken att vara uppmärksam på som tyder på att ditt barn håller på att få ett raseriutbrott. När du lär dig att känna igen tecknen kan du också arbeta för att förhindra utbrottet.

En av de största utmaningarna för de flesta föräldrar är att försöka hantera och stödja sina barn under ett raseriutbrott. När ditt barn får ett utbrott känner du dig förmodligen frustrerad… men det borde vara det minsta av dina bekymmer. Det som är viktigast är att förstå att raseriutbrott är en normal del av barns utveckling, och du måste vara beredd på att hantera dem på rätt sätt.

Det är viktigt att du som förälder förstår att dina barn inte har vredesutbrott för att irritera dig eller göra dig arg. Det är bara deras sätt att visa dig genom sina handlingar att de känslomässigt är överväldigade och behöver din tröst och vägledning.

Hur du reagerar spelar en viktig roll för att förbättra ditt barns beteende.

Raseriutbrottär inte någons fel

När ditt barn har ett vredesutbrott kan du ofta känna att det är helt och hållet ditt fel. Så är inte fallet. Utbrott är en normal del av ett barns utveckling. De händer inte för att du är en dålig förälder eller för att du har gjort något fel.

Lyckligtvis föregås de flesta känslomässiga kriser av ett flertal tecken. Dessa röda flaggor avslöjar att ditt barn håller på att få ett raseriutbrott. Nedan beskriver vi de vanligaste tecknen på ett stundande raseriutbrott så att du se det komma och försöka förhindra att det ens uppstår.

Vad kan bidra till raserianfall?

Det finns flera saker som kan bidra till ett barns benägenhet att få ett vredesutbrott:

  • Hunger. Små barn blir hungriga, precis som vuxna. Att ge dem nyttiga och tillfredsställande snacks, och förutse när dina barn behöver en extra boost, kan vara till stor hjälp för att förhindra ett utbrott.
  • Trötthet. Ju tröttare ditt barn är, desto mer kommer han eller hon att kämpa med kommunikationen och sitt resonemang i utmanande situationer.
  • Frestelse. Att ta barn genom godisgången när de är hungriga och vägra köpa dem något godis är ett helt säkert recept för katastrof.

Hur vet jag om mitt barn håller på att få ett raseriutbrott?

Nu ska vi prata om några specifika tecken som kan tyda på att ditt barn håller på att få en raserianfall så att du kan vidta åtgärder för att förhindra att det händer.

Kommunikationssvårigheter föregår ofta vredesutbrott

Ofta blir barn arga för att de inte har förmåga att förstå eller uttrycka sig. Om du märker att din lilla kämpar för att uttrycka sin åsikt eller be om någonting kan ett raseriutbrott vara på väg. Då måste du hjälpa ditt barn att uttrycka sig.

Fysiska tecken på frustration

När barn börjar slå på leksaker, kasta föremål eller lyfta upp händerna i frustration håller antagligen en storm på att blåsa upp. När irritationen börjar påverkar det barnens kroppar och avslöjar att de når sin gräns.

Barn ropar ofta innan de får en raseriutbrott

När barn börjar höja sina röster kan det vara ett tecken på att de kämpar emotionellt. När de börjar skrika för att uttrycka ilska, frustration osv., kan du behöva ingripa för att förhindra ett raserianfall.

Slår eller sparkar på föremål eller människor

Att slå, sparka och även bita är vanligt bland små barn. Det är deras sätt att lära sig navigera interaktioner med andra barn som också har en begränsad förmåga att kommunicera.

Den här typen av beteende är ett tecken på att ditt barn har svårt att få det han eller hon vill, eller försöker hindra något annat barns beteende, och att han eller hon känner sig pressad förbi sin gräns.

Bristande uppmärksamhet innan ett raseriutbrott

Du bör aldrig förvänta dig att dina barn ska kunna vara uppmärksamma speciellt länge. Men när ett barn tydligt tappar fokus samtidigt som du ber honom eller henne att göra det motsatta kommer frustrationen att växa.

Använd distraktion och hjälp din lilla att hitta en aktivitet som han eller hon tycker är mer intressant. På det sättet kan du kanske förhindra den överhängande krisen.

Känner sig ur kontroll

Precis som vi vuxna känner oss mer bekväma när vi har kontroll över våra omständigheter gör barn det också. Om små barn befinner sig i en situation där de inte har någon möjlighet att välja kan det inge dem känslor som är svåra att hantera. Och förr eller senare kan det leda till ett raseriutbrott.

Det är också möjligt för din lilla att bli spänd, gråta och upprepa sig själv flera gånger till följd av emotionell osäkerhet. Barn kan också bli oroliga inför oförutsedda förändringar i sin rutin. Allt detta kan vara tecken på att ditt barn håller på att få ett raseriutbrott.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.