Kontrollera din ilska om du vill att dina barn ska lyssna på dig

Kontrollera din ilska om du vill att dina barn ska lyssna på dig
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att föregå med gott exempel är alltid det bästa för att röra familjen framåt. Så vill du att dina barn ska lyssna på dig måste du lära dig att kontrollera din ilska och disciplinera dem på ett positivt sätt.

Det kan låta lätt, men det är det inte. Innan du blir upprörd, oavsett anledning, måste du analysera situationen och reagera på ett lämpligt sätt.

Du vill inte att ditt beteende, som du är medveten om som vuxen och kan modifiera, ska påverka dina barns känslomässiga utveckling.

Mor och dotter

Varför vi blir arga och hur du kan kontrollera din ilska

Enligt specialister är ilska en grundläggande och universal känsla för alla människor och djur, och det anses också vara av stor vikt för överlevnad. Men det är inte speciellt bra att vara en irriterad förälder.

Det innebär inte att du ska dölja dina känslor. Det handlar helt enkelt om att sätta det du inte tycker om i rätt perspektiv.

Ett exempel är om din son har sönder ett fönster när han sparkar runt en boll inomhus. Även om du blir upprörd, andas in och förklara lugnt att han inte kan upprepa beteendet i framtiden. Din son kommer höra dig och situationen behöver inte bli traumatisk.

Om du å andra sidan gör det motsatta och blir arg och börjar skrika kommer barnet förmodligen bli nervöst och börja gråta. Han blir då för överväldigad för att kunna förstå att han inte kan upprepa beteendet.

Dotter och morn

Ge ilskan 5 minuter och få dem att lyssna på dig

Det är viktigt att du lär dig att kontrollera din ilska inför alla skeden av ditt barns liv, speciellt inför mer komplexa faser som puberteten eller tonåren.

Det är viktigt att främja kommunikation redan under de första åren av ditt barns liv.

Tänk på att även om barndomen kan täcka över misstag som ofta begås av föräldrar kommer barnet lite i taget bli medveten om sin omgivning.

Det är därför viktigt att du börjar kontrollera din ilska tidigt och lägger märke till när du inte riktigt kan det.

Det är då du ska gå därifrån och ta 5 minuter för att lugna ner dig.

Istället för att distansera dig från och vara auktoritär med dina barn borde du uppmuntra kommunikation och disciplin:

  • Böj dig ner och prata med dem i en lämplig ton.
  • Titta dem i ögonen och be dem att lyssna.
  • När du har deras uppmärksamhet förklarar du situationen och frågar om de förstår.
  • Upprepa processen om nödvändigt tills det blir en vana.

På så sätt kommer ni att få en mycket mer positiv relation som kommer baseras på ömsesidig respekt och goda värderingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.