Ett barns första ord: Vilka är de vanligaste?

Kommer du ihåg ditt barns första ord? Ta reda på om det är bland de vanligaste första orden bland barn.
Ett barns första ord: Vilka är de vanligaste?
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att börja prata är en av de största milstolparna i ett barns utveckling, och det är ett ögonblick som många mammor och pappor ser fram emot med stor förväntan. Faktum är att de flesta minns sitt barns första ord med glädje.

Vanligtvis säger barn sina första ord mellan 11 och 18 månader och ibland ännu tidigare. Men naturligtvis är varje barn unikt och lär sig att prata i sin egen takt. Även om inte alla barn börjar med att säga samma ord det finns några som är vanligare än andra.

I följande artikel kommer vi att titta närmare på barns första ord.

De första orden markerar en viktig milstolpe i ett barns liv, men också för hans eller hennes föräldrar. Från det ögonblicket är möjligheterna till kommunikation mångdubbelt större.

barns första ord: baby med telefon

Ett barns första ord: Vilka är de vanligaste?

De första orden barn säger är direkt relaterade till deras egna upplevelser i den omedelbara närmiljön, särskilt inom familjen.

Orden som oftast upprepas av vuxna, särskilt föräldrar eller andra primära vårdgivare, är vanligtvis de första orden i ett barns ordförråd.

I allmänhet kommunicerar alla mammor och pappor på samma sätt med sina små under de första månaderna i livet. Det är därför det finns några ord som spädbarn tenderar att välja som sina första mer ofta än andra. Här är en lista över de vanligaste.

Ett barns första ord – relaterade till familjemedlemmar

Många barns första ord är “mamma” och “pappa”. Förutom att de är enkla och lätta att uttala, eftersom de är en upprepning av två likadana stavelser, är de ord som används för att beteckna de närmaste familjemedlemmar som barnen är vana att interagera med.

Ja och nej

“Ja” och “nej” är två av de första orden man ofta hör små spädbarn säga. Så små bebisar sär sig snabbt, antingen genom gester eller ord, att uttrycka något de bejakar eller vill säga nej till, vilket för många är hur de påbörjar sin repertoar av ord.

Ditt barns första ord relaterade till mat

Ett av människans allra mest grundläggande behov är mat. Så det är inte förvånande att vissa barn väljer att säga namnet på mat eller något relaterat till när de äter som det första ordet, till exempel “vatten”, “välle” (för sin nappflaska med välling).

Det är också vanligt att små barn säger något användbart uttryck för att få mat, som “ge mig”, “vill ha”, “mer” etc.

Hälsningar

Hälsningar är ett tecken på artighet och interaktion. Det är en social norm som vi överför från generation till generation. På grund av detta försöker många barn som har fått en vana att hälsa på folk att säga ”hej” eller ”hejdå” som sitt första ord.

Onomatopoetiska ord

I vissa fall är ett barns första ord inte ett ord så som vi kan läsa det i ordboken, utan ett onomatopoetiskt ord som de använder för att namnge något. Till exempel “vovv vovv” för en hund eller “mjau mjau” när de menar en katt.

barns första ord: pappa och baby

Uppmuntra ditt barns första ord

Familjen är det naturliga sammanhanget där barn växer och utvecklar alla sina förmågor. Därför är det viktigt att hemmet är så berikande och stimulerande som möjligt.

Så när du uppmuntrar ditt barn att säga sina första ord, vad kan du göra? Det är viktigt att mammor och pappor håller igång en kontinuerlig verbal kommunikation med det lilla barnet redan från födseln.

När de blir äldre bör detta sätt att kommunicera bli tydligare och tydligare. Se till att du pratar på ett mycket uttrycksfullt sätt och upprätthåll ögonkontakt.

Under de första månaderna i livet gäller det att ha tålamod och inte ge upp hoppet om att ditt barn kommer att börja prata. Och så, en dag, när du minst förväntar dig det, hör du ditt barn säga sitt första ord. Det är ett oförglömligt ögonblick som är värt att komma ihåg för livet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rivero-García, M. (1994). Influencia del habla materna en los inicios de la adquisición del lenguaje: primeras palabras y primeros enunciados de más de una palabra. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología14(3), 148-155.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.