Lär ditt barn att känna igen mönster: 5 roliga aktiviteter

Att lära ditt barn känna igen mönster är mycket viktigt för utvecklingen av logiskt och matematiskt tänkande. Läs mer!
Lär ditt barn att känna igen mönster: 5 roliga aktiviteter
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 23 november, 2023

Mönsterigenkänning är en grundläggande kognitiv färdighet som kan hjälpa barn att utveckla logiskt tänkande och problemlösningsförmåga. Genom att lära ditt barn att känna igen mönster förser du dem med ett värdefullt verktyg för att förstå världen omkring dem och främja deras förmåga att förutsäga, analysera och klassificera information.

Tycker du att detta undervisningsmönster låter repetitivt, monotont och lite tråkigt? Faktiskt är det tvärtom! Det är nyckeln till att få tillgång till en värld av varierad kunskap och lära sig att organisera, känna igen och identifiera olika element.

Dessutom, även om det är grunden för logiskt matematiskt tänkande, har det också en direkt koppling till konst och musik. Fortsätt läsa och du kommer att förstå vikten av att lära ditt barn att känna igen mönster och även få några roliga aktiviteter som hjälper dem med detta.

Ett barn som håller alfabetsmagneter.

Varför är det viktigt att lära barn att känna igen mönster och serier?

När vi talar om att lära sig serier eller mönster syftar vi på att identifiera vissa sekvenser eller gemensamma egenskaper. Det vill säga, det handlar om att barnet lär sig förstå att om de ser en bild med en cirkel, en fyrkant och en cirkel, så kan de förvänta sig att ytterligare en ruta följer därefter.

Några av fördelarna med att lära ditt barn att känna igen mönster involverar utveckling och utövande av följande färdigheter:

Utvecklingen av logiskt och matematiskt tänkande

Mönster tjänar som grund för utvecklingen av matematiska färdigheter. Till en början är detta endast grundläggande kunskaper, vilka så småningom bli mer komplicerade och därigenom möjliggör svårare operationer som multiplikation.

Problemlösning

Genom att känna igen mönster kan barn också upptäcka när något är “utöver det vanliga” eller annorlunda. Därför kan de i en övning organisera element och bokstäver för att följa seriens gång. På så sätt är de proaktiva i att fatta beslut.

Organisation

Mönster ger också utrymme för eftertanke och ordning. Genom att lära sig dem kommer ditt barn att få lättare att inta information och organisera den enligt de mål de sätter upp.

Utveckling av andra färdigheter och typer av tänkande

Till exempel kan denna färdighet bidra till utvecklingen av konstnärliga färdigheter. Serier och sekvenser är också element som används som visuella resurser i konstnärligt skapande.

Kreativitet

Långt ifrån vad man kan tro, kan mönsterigenkänning göra att barn förstår en viss operationslogik, samtidigt som de hjälper dem att tänka på olika sätt att lösa, närma sig och arrangera problem, bland annat.

Slutligen har logisk-matematisk kunskap ett stort värde, eftersom det inte bara reduceras till dessa typer av operationer, utan tvärtom överskrider detta område. Förutom att räkna föremål eller att kunna identifiera hur en serie ser ut, bidrar det till förmågan att föreställa sig alla möjliga situationer.

Hur lär du ditt barn mönster och serier?

Mönsterigenkänning är något man kan lära alla barn, med hänsyn till ålder och utveckling. Till exempel kan du först fokusera på storlekar och använda stora och små föremål som barnet använder. Detta kan exempelvis vara föremål som barnet använder för att äta och för rengöring.

Här är några praktiska övningar och aktiviteter som kan hjälpa barn att stimulera tänkandet.

1. Komplettera serien med magnetfigurer

Antingen på en svart tavla eller på kylskåpsdörren kan du fästa magneter i olika former och be ditt barn att identifiera den saknade formen. Till exempel “cirkel-kors-cirkel-cirkel-vilken är nästa?” Eller så kan du rita en rak linje på ett papper och lämna ett tomt utrymme och be ditt barn berätta vad den saknade formen är.

2. Lär ditt barn att känna igen mönster med Lego

Dessa leksaker är kända för att ha bitar av olika färger, storlekar och former. Så om ditt barn gillar Lego kan du använda detta för att skapa olika mönsterserier. Till exempel grön rektangel, gul rektangel.

Du kan också använda klistermärken enligt samma logik som ovan, men genom att ändra formatet. Detta kan vara ett intressant alternativ som gör att ditt barn inte blir uttråkad av upprepad lek med Lego.

3. Gör armband, halsband eller nyckelringar

Öva mönster genom hantverk. Du kan använda antingen makaroner av olika former eller pärlor. Du kan också göra det med en specifik färgsekvens eller med bokstäver för att lära ditt barn att stava sitt namn. Möjligheterna är oändliga!

En baby som spelar instrument.

4. Skapa musikaliska och rytmiska mönster!

Till exempel kan du klappa händerna i bordet, dubbelklappa händerna i bordet, klappa händerna mot varandra osv. Detta kan små barn tycka är jätteroligt samtidigt som det stimulerar deras kognitiva och känslomässiga utveckling.

5. Gör en sekvens med leklera

Med leklera kan du skapa olika former i olika färger. Till exempel en liten boll och en avlång orm. Här kommer du inte bara att lära ditt barn mönster, du kommer också att stimulera utvecklingen av deras motoriska färdigheter.

Rekommendationer för att lära ditt barn känna igen mönster

Utöver de föreslagna aktiviteterna är det viktigt att du kan välja föremål som är lämpliga för ditt barns ålder, både i vikt och storlek. På så sätt kommer de att kunna använda dem efter egen lust och förmåga. De kan vara antingen deras leksaker eller hushållsföremål (till exempel en tallrik och en mugg).

Det är också tillrådligt att du i början väljer element som är bekanta för dem. Om de till exempel redan känner till några geometriska former, utarbeta mönstren genom att använda dessa som utgångspunkt. På så sätt fokuserar lärandet på “mönstret” och inte på att lära sig namnet på ett nytt objekt.

Slutligen, eftersom mönster dyker upp i många vardagliga situationer, kan du dra fördel av olika typer av scenarier för att träna på dem.

Varje lek har ett syfte

Varje undervisningsögonblick – oavsett om det är informellt, som hemma eller formellt, som skolan – har sina egna kunskapsmål. Men ibland är vi inte helt medvetna om vad olika kunskaper innebär och hur viktigt det är att stimulera olika typer av tänkande.

Lek är det viktigaste sättet för barn att lära sig. Därför är dagens kunskap, kanske förklädd som en lekfull aktivitet, fröet till djupare och mer komplex kunskap i morgon. Det är därför det är viktigt att erbjuda mångfald i undervisning-inlärningsprocessen, särskilt i tidig ålder.

Ibland blir det tråkigt att lära sig och träna matematik – med att lära sig identifiera mönster är ett nödvändigt förspel. Det handlar dock om att göra vissa övningar och lärdomar enkla och roliga för att inte avskräcka eller tråka ut ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Celi Rojas, Sonia Zhadira, Sánchez, Viviana Catherine, Quilca Terán, María Soledad, & Paladines Benítez, María del Carmen. (2021). Estrategias didácticas para el desarrollo del pensamiento lógico matemático en niños de educación inicial. Horizontes Revista de Investigación en Ciencias de la Educación5(19), 826-842. Epub 30 de septiembre de 2021.https://doi.org/10.33996/revistahorizontes.v5i19.240
  • Lugo, J. K., Vilchez, O., & Romero, L. J. (2019). Didáctica y desarrollo del pensamiento lógico matemático. Un abordaje hermenéutico desde el escenario de la educación inicial. Revista Logos Ciencia & Tecnología, 11(3), 18-29. http://dx.doi.org/10.22335/rlct.vlli3.991
  • Mujica-Stach, Ana Milena, & Márquez Torres, Maximina. (2022). Pensamiento matemático en la primera infancia: estrategias de enseñanza de las educadoras de párvulos. Mendive. Revista de Educación20(4), 1338-1352. Epub 02 de diciembre de 2022. Recuperado en 28 de mayo de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1815-76962022000401338&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.