Upptäck hur små barn tänker

Vet du hur små barn tänker? Vi kommer att prata om det nedan. Dessutom kommer vi att ge några tips för att utveckla deras tänkande.
Upptäck hur små barn tänker
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många föräldrar, när de tittar på sina småbarns ansikten, kan undra över hur små barn tänker. Hur intressant hade det inte varit att kunna komma in i sina barns tankar för att ta reda på vad de tycker och hur de tänker.

Nedan vill vi lösa detta mysterium så att du kan få en uppfattning om hur små barn tänker och vad som går igenom deras små huvuden under deras dag. Om du är nyfiken, fortsätt läsa för att bättre förstå deras kognitiva funktion.

Hur tänker små barn?

För att förstå hur små barn tänker är det viktigt att känna till egenskaperna hos deras kognitiva funktionalitet. För att ge dig en bättre förståelse har vi listat dem åt dig.

  • Språk är den viktigaste av de semiotiska funktionerna eftersom det används för att representera objekt eller uttrycka handlingar och tankar.
  • Barn börjar med att använda två typer av mentala representationer: Symboler och tecken (t.ex. när de ritar eller deltar i symbolisk lek).
  • Barn imiterar sina auktoritetsfigurer, även om det inte sker i föräldrarnas närvaro. En annan version av detta är muntlig återkallelse (t.ex. när de jamar trots att de inte längre kan se katten).
En far och son med rakkräm i ansiktet, leende.
  • De är egocentriska, vilket betyder att de inte helt kan se saker ur en annan persons perspektiv eller sätta sig in i en annan persons skor.
  • Barn är fokuserade på och bara bekymrade över sin närmiljö. De tänker inte på avlägsna mål eller situationer.
  • De kan inte göra jämförelser mellan saker (t.ex. om den är större eller mindre). De ser varje sak separat.
  • De kan inte skilja mellan psykologiska och fysiska händelser. De vet inte skillnaden mellan internt och externt (t.ex. att se tanken som en del av talet).
  • Barn personifierar föremål. De tror att föremål kan känna eller agera som människor (t.ex. att tro att en docka är arg).

Vad mer behöver du veta om hur små barn tänker?

Som en fortsättning av listan ovan, låt oss nämna ytterligare tre punkter som inte är mindre viktiga än de tidigare, eftersom de hjälper dig att förstå deras resonemang lite bättre:

  • Barns resonerande är inte av hög kvalitet. De kanske inte ser sambandet mellan två saker eller de kan gruppera orelaterade saker tillsammans. Till exempel: “Flickan har inget namn för hon kan inte prata.” De kanske inte ser sambandet mellan orsak och verkan. Till exempel: “Han är sjuk för att han inte gick i skolan.”
  • De kan klassificera saker och ting enligt ett kriterium, till exempel former, men inte mer än ett åt gången (som form och färg). Detta gäller också serier (ordnandet av olika objekt efter storlek). De kan sortera föremål i stora och små, men inte ordna dem perfekt i en serie från största till minsta.
  • Barn har inte nödvändigtvis ett tydligt begrepp om siffror, även om de kan räkna till 10. För att ha ett begrepp om siffror måste de förstå ordinalegenskaperna, kardinalegenskaperna och bevarandet av siffror. De behöver också veta att siffror kan grupperas i olika uppsättningar genom addition och multiplikation och att de kan delas genom subtraktion och division.

Hur utvecklas tänkandet hos små barn?

För att utveckla kognitiva färdigheter hos små barn, det vill säga tänka, måste vissa saker beaktas. Under förskoleåldern (3 till 6 år) kan föräldrar hjälpa sina barn att nå deras kognitiva milstolpar genom grundläggande och nödvändiga aktiviteter. Några viktiga diskuteras nedan.

Läser för barn

Läsning hjälper till med att utveckla ditt barns kognitiva färdigheter i en bra takt. Att läsa för dina barn dagligen är viktigt och kan vara skillnaden mellan ett barn med ett högt utvecklat ordförråd eller ett barn med ett grundläggande ordförråd. När du läser för dina barn kommer de att utveckla

  • ordförråd
  • skrivkunskaper
  • språkmönster
  • tänkande färdigheter
  • uppmärksamhetsförmågor
  • problemlösningsförmågor
  • minnen
  • ordförståelser

Prata med dem

Språk är en av de viktigaste aspekterna av kognitiv utveckling. Det bästa sättet att bygga upp den förmågan är att utsätta dina barn inte bara för att höra språket talas, utan också för att använda det.

Du är den främsta källan till deras språk under de första åren, så det är viktigt att du använder det grammatiskt korrekt och stimulerande. Ditt barn lär sig tala genom att imitera dig.

Prata med din lilla hela tiden, varje chans du får: I bilen, i badrummet, medan du lagar middag, under lektiden etc. Ju mindre tid barn spenderar på att titta på TV och andra skärmar, desto mer kommer de att prata med dig och människorna omkring dem.

En ung flicka som ler stolt mot sin mamma.

Rimmande barnvisor

Att rimma är mer än bara en rolig aktivitet som barn tycker om. De är faktiskt väldigt stimulerande och lärorikt. De lär små barn språkmönster och hjälper dem att utveckla sina ordförråd. Viktigast av allt, det stimulerar ett barns hörseluppfattningsförmåga, såsom hörselminne, ljuddiskriminering, etc.

Introducera dina barn till klassiska barnramsor, sånger, dikter, fingervisor, tungvrickare, etc. Inlärning av rim är en viktig aspekt av förläsningskunskaperna och förbereder ditt barn för en framgångsrik läsförmåga senare i skolan.

Spela tankespel

Tänkande är en viktig färdighet för vuxna och en som bör arbetas aktivt med. Många äldre har svårt att tänka utanför ramarna, hitta lösningar eller tänka kritiskt. Tankelekar och -spel är specifikt avsedda att arbeta med ditt barns högre ordningstänkande och kritiska tänkande.

De uppmuntrar ditt barn att aktivt öva på att tänka. Det finns flera exempel på tänkande. Dessa är bara några:

  • Förutsägelser
  • Sammanfattande
  • Förstå orsak och verkan
  • Skapa egna åsikter
  • Avledningsförmåga
  • Kreativt tänkande genom kreativa aktiviteter

Kort sagt, nu när du vet mer om hur små barn tänker, vad väntar du på för att genomföra dessa aktiviteter som vi har föreslagit för att stimulera ditt barns kognitiva färdigheter till max?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muñoz García, A. (2010) Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil . Editorial: Pirámide

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.