Färgernas effekter på bebisar

Färgernas effekter på bebisar är relaterade till deras kognitiva utveckling, inlärning och känslor. Fortsätt läsa för att lära dig mer!
Färgernas effekter på bebisar
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2023

När en bebis föds börjar en hel process av inlärning och utveckling som kommer att fortsätta i en svindlande takt under de första levnadsåren, och i denna process spelar färger en grundläggande roll. Färger är goda allierade för att hjälpa dem att känna till och förstå miljön runtomkring dem. Av alla dessa skäl vill vi prata med dig om färgernas effekter på bebisar.

Du har säkert märkt att utrymmen och föremål som är avsedda för spädbarn vanligtvis är färgglada, ljusa och levande, detta är ingen slump. Sanningen är att färger stimulerar kognitiv utveckling, påverkar humöret och underlättar lärande. Men vilken roll spelar de? Och hur kan vi använda dem på rätt sätt? Vi kommer att utforska svaren nedan.

Färgernas effekter på bebisar och deras utveckling

Under de första levnadsmånaderna utvecklas och skärps synsinnet. Färger är grundläggande för att hjälpa barn att uppnå detta. Låt oss komma ihåg att under de första tre månaderna av livet uppfattar spädbarn vad de ser på ett suddigt sätt, och dessutom endast i svart och vitt. De uppfattar ännu inte färg, men har stor förmåga att identifiera detaljer och skillnader på grund av belysning. Till exempel kan de attraheras av färgen rött på grund av dess ljusstyrka.

Fram till sex månaders ålder är det kontraster som kommer att hjälpa den perceptuella utvecklingen mest. Hos spädbarn kommer dessa förändringar i ton att fånga deras uppmärksamhet.

Lär dig om färgernas effekter på bebisar

Utöver barnens progressiva förmåga att fånga, känna igen och skilja mellan färger så berättar vi om några av fördelarna de ger för barnens utveckling.

En bebis omgiven av färgglada leksaker.
När barn når ett år av livet kommer de att vara medvetna om att det finns färger och kommer senare att lära sig att skilja mellan dem.

Nervkopplingar och lärande

När vi är bebisar har vi ett stort antal nervkopplingar, men allteftersom vi växer sker synaptisk beskärning. Det vill säga en förädlingsprocess som gör att vi kan behålla de mest användbara kopplingarna och stärka dem.

I denna process hjälper färger barn och låter dem förbli intresserade av vad de ser i sin miljö så att de känner sig mer uppmuntrade att interagera med föremål.

Diskriminering av föremål och ordförråd

Färger med skillnaderna och kontrasterna mellan dem är ett hjälpmedel för att bebisar ska kunna urskilja när deras synsinne ännu inte är välutvecklat. Men också senare eftersom barn tenderar att associera dem med föremål för att lätt kunna känna igen dem . Till exempel är himlen blå, solen är gul och äpplen är röda. Dessa kopplingar hjälper till att identifiera objekt och främjar också en ökning av ordförrådet.

Memorering

Färgernas effekter på spädbarn är också relaterad till deras minneskapacitet. Spädbarn minns färger bättre än verbala signaler. Därför kan färgglada bilder göra det lättare att lära sig och komma ihåg innehåll.

Identitetsbyggande

Utöver den intellektuella nivån finner vi också en gynnsam effekt vad gäller identitetsbyggande. I detta avseende, när barnet väl kan identifiera färger, namnge dem och förstå deras associationer så kan de börja välja och utveckla sina smaker och preferenser.

Att ha några favoritnyanser och välja dem till sina kläder, leksaker eller tillhörigheter hjälper till att stärka deras känsla av individualitet och börja bygga upp en del av deras personlighet. Du kan också undvika de färger de gillar minst, bland andra enkla åtgärder och beslut.

Humör

Samtidigt har färger en effekt på ett barns känslomässiga tillstånd och det är något som kan vara positivt eller negativt. Vissa nyanser inducerar lugn och stillhet, medan andra stimulerar och uppmuntrar lärande. Vissa är också distraherande och andra uppmuntrar kreativitet.

Därför är det viktigt att göra bra val och kombinationer i barns miljöer för att nå önskade mål. Till exempel bör en barnkammare eller lekrum inte ha samma toner som deras sovrum, eftersom funktionerna som de används till är väldigt olika.

Ett litet barn sitter vid ett bord med färgglada frukter och grönsaker.
Att kombinera mat med en mängd olika färger och presentera dem på ett iögonfallande sätt kan väcka ett barns intresse för att äta dem.

Matvanor

Slutligen kan färger vara utmärkta allierade för att skapa goda matvanor. Det är till exempel vanligt att bebisar är ovilliga att prova eller acceptera vissa livsmedel. Men att förbereda dem på attraktiva sätt genom att kombinera och framhäva deras naturliga färger kan göra dem mycket mer tilltalande för de små.

Hur stimulerar man bebisar med färger?

Med allt ovanstående i åtanke drar vi slutsatsen att färger har en stor potential att främja den kognitiva, emotionella och sociala utvecklingen hos bebisar. Därför måste vi använda dem klokt.

Det viktiga är att se till att barnet upplever olika nyanser och deras kontraster i sin dagliga miljö. Att köpa iögonfallande mobiler, dekorera lekområden i varma toner och kombinera en mängd olika färger i vardagen hjälper till att stimulera ditt barn. Detta kommer att väcka deras intresse och främja en korrekt utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.