Hur man väljer rätt sorts barnkläder

Det kan vara svårt att välja barnkläder. Här går vi igenom vad du bör tänka på.
Hur man väljer rätt sorts barnkläder

Senaste uppdateringen: 19 september, 2019

Det kan ibland vara svårt att välja barnkläder, särskilt för förstagångsföräldrar. Vi vill att våra barn ska trivas och kunna rulla runt på golvet och bli smutsiga. Men samtidigt älskar vi också när de är fina och rena.

Skor och kläder bör inte uteslutande ha som funktion att vara snygga. Det betyder inte att vi inte kan göra ansträngningar för att våra barn ska se bra ut eller att vi inte ska bry oss om hur de ser ut alls. Men våra barn bör få vara med och bestämma vad de ska ha på sig.

Som föräldrar måste vi prioritera komfort och funktionalitet i våra barns kläder. Det är ingen mening att köpa barnkläder bara för att de är fina, om ditt barn inte kan ha kul och faktiskt vara ett barn i dem.

Hur du väljer barnkläder

Ergonomiska

Med ergonomiska kläder menar vi de som fokuserar på att ge barn möjlighet att röra sig fritt. Det är viktigt att dina barnkläder är lätta att sätta på, stretchiga och har gummifästen. Håll dig borta från åtstramande bälten, då dessa kan skada ditt barn.

Nedan finns några “gyllene regler” att använda när man fyller en garderob – inklusive små barns:

  • Komfort. Gör dig av med kläder som inte riktigt passar ditt barn eller som gör honom eller henne obekväm. Om det är för litet, ge bort det till någon annan. Om det är för stort, lägg undan det tills ditt barn växer in i det.
  • Undvik tyger som inte andas. Konstläder, tyll och andra syntetiska fibrer låter inte barnets hud andas.
  • Försök att hålla en balans mellan vardagskläder och kläder för speciella tillfällen. Det gör det lättare för dig att kombinera båda. Och när ditt barn klarar av att klä på sig själv blir det mycket lättare för honom eller henne.
  • Se till att kläderna du väljer är lämpliga för din geografiska region! Det här är väldigt viktigt. Om du bor i ett mycket torrt eller fuktigt område måste du ta hänsyn till detta när du klär på dina barn.
Flickar med solhatt och hjärtformade glasögon.

Skor och accessoarer

  • Det är otroligt viktigt att ditt barns skor sitter bra på hans eller hennes fötter. Varför då? Lämpliga skor förhindrar att barnets fötter blir deformerade och hjälper ditt barn att gå rätt.
  • Överdriv inte med accessoarer. Inte bara för att de kan vara obekväma, utan också för att de lätt kan gå sönder och till och med vara farliga för ditt barn. Det är viktigt att du använder försiktighet och sunt förnuft när du väljer vilka accessoarer du låter ditt barn använda.

De “rätta” färgerna

Trots social konventionalism finns det inga “korrekta” färger för pojkar eller flickor. Föräldrar är fria att klä sina barn i vilken färg de vill.

Din son kan tycka om färgen rosa och din dotter kan tycka om färgen blå. Eller så tycker de om lila, grönt eller gult. Och det är okej! Kläder är ett bra sätt att utbilda barn bortom de gamla normer som samhället ofta försöker införa.

Nyckeln till att välja klädfärger är att vara kreativ och inte införa gränser. Det finns många sätt att kombinera olika färger. Resultatet beror på hur bra du är på att leka runt med färgerna.

Och låt oss inte glömma fördelarna med färgterapi. Att klä dina barn i vissa färger kan förbättra deras kreativitet, förbättra humöret och göra dem mer aktiva.

Säsongskläder och skor

Barn bör bära kläder och skor som passar årstiden. Om vädret är varmt bör du aldrig klä ditt barn i tunga kläder eller kvävande skor. Och på samma sätt bör du inte tvinga ditt barn att bära tunna tyger eller korta klänningar om det är kallt ute.

Att klä sig ordentligt och enligt väderförhållandena är inte bara en fråga om komfort, utan också en fråga om hälsa. Olämpliga kläder kan till exempel få ditt barn att bli förkyld eller överhettas. Och det kan naturligtvis också göra ditt barn på dåligt humör.

När vädret är kallare bör du se till att ditt barn tar på sig slutna skor. På varmare, soliga dagar kan du ta fram sandaler, flip flops eller gympaskor.

Färgglada barnskor står i en cirkel.

Det är viktigt att prioritera våra barns hälsa och lycka, inte den image vi vill skildra. När vi väljer barnkläder bör vi inte projektera vår smak och våra önskemål på dem. Snarare bör vi låta kläderna vara en återspegling av vilka de är.

Välja barnkläder till en bebis

För spädbarn är riktlinjerna mycket mer specifika. Om bebisen är under 12 månader är det särskilt viktigt att undvika kläder med stora band eller snören eftersom de kan fastna eller haka i andra objekt.

Knäpp och kardborreförslutningar måste vara lätta att öppna och stänga och bör inte gnida eller klämma fast i din bebis hud. Se också till att alla snäppen och dekaler, osv., är ordentligt fastsatta på kläderna för att undvika risk för kvävning. Det är bäst att hålla sig borta från kläder med knappar och blixtlås.

Små spädbarn ska bara använda strumpor eller sockor. Det kan vara frestande att sätta små skor på din nyfödda, men det finns verkligen inte något behov. Vad du än sätter på din bebis fötter bör det vara flexibelt. För barn som kryper och går kan du välja strumpor eller mjuksulade skor med gummigrepp för att undvika olyckor.

Tröjor och jackor ska vara löst passande så att ditt barn kan röra sig fritt. Undvik kläder som måste gå över ditt  barns huvud, om inte huvudhålet är tillräckligt brett för att ta på och av tröjan utan ansträngning. Bebisar kan bli oroliga när kläder stannar över ansiktet för länge.

Kan mina barn välja sina egna barnkläder?

Svaret är ja. Det beror dock på två faktorer: ålder och personlighet. Barn kan börja välja sina egna kläder när de kan resonera logiskt och kan skilja mellan färger, tyger och den egna smaken.

Lyssna alltid på vad ditt barn själv har att säga om sina barnkläder.

Om en oenighet uppstår, undvik att börja argumentera om det. Det är bättre att förklara varför vissa kläder eller skor inte är lämpliga för vissa tillfällen. På det sättet hjälper du dina barn att använda logik och utveckla kriterier. Naturligtvis bör du undvika stränghet och möjliggöra för flexibilitet vid behov.

När du ger dina barn möjlighet att uttrycka sin smak och välja sina kläder ökar detta deras självständighet. Det bidrar också till bildandet av deras personlighet. Om du förnekar ditt barn möjligheten att uttrycka sin åsikt begränsar du kreativitet och skadar dess självkänsla. När du tar hänsyn till ditt barns åsikter främjar du en känsla av ansvar och visar respekt.

Kom ihåg att medan det finns grundläggande regler om vilka kläder som är lämpliga vid olika tidpunkter bör vi fortfarande tillåta skoj och kreativitet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.