7 tips för att undvika aggression hos barn

Vilda raseriutbrott och annan aggression hos barn är rop på hjälp från barn som kämpar.
7 tips för att undvika aggression hos barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många sätt att undvika aggression hos barn. Men nyckeln till dem alla är att veta vad som utgör aggressivt beteende, och varför föräldrarna aldrig får förlora kontrollen inför ett raseriutbrott eller sina barns ilska.

Mycket mer än bara ett uttryck för ilska, kan aggression hos barn vara ett tecken på underliggande frustration, rädsla eller sorg. Som föräldrar bör vi vara medvetna om våra barns känslomässiga behov och ge dem den hälsosamma och stöttande miljö som de behöver för att kunna växa och frodas.

För att avgöra om ditt barn är aggressivt, observera hennes beteende. Till exempel, om ditt barn medvetet försöker orsaka fysisk eller psykisk skada på andra barn, eller till och med på hans egna föräldrar, är det aggression.

För att identifiera mönster av aggressivt beteende hos barn, kom ihåg att alla avsiktligt våldsamma handlingar är tecken på ett problem som kräver uppmärksamhet. Detta inkluderar sparkar, bett, nyp, skrik och fult språk.

Det finns många sätt att hjälpa ett barn att hantera sitt aggressiva beteende. Här är sju tips för att undvika aggression hos barn:

7 tips för att kanalisera aggression hos barn

1. Bygg upp en förtroendefull atmosfär

Försök att hålla öppna kanaler för kommunikation med ditt barn. Bygg upp en atmosfär av tillit och respekt hemma. På detta sätt kommer ditt barn att ha trygghet nog för att uttrycka sina känslor fritt utan rädsla för kritik eller straff.

Denna bekanta och lugnande miljö kommer att låta ditt barn lätta sitt hjärta och ventilera sina känslor. Att känna sig riktigt förstådd och hörd i tryggheten i sitt eget hem hjälper ditt barn att lämna sina aggressiva beteenden bakom sig.

Om ditt barn börjar uttrycka sina känslor, utnyttja chansen att förklara att det är helt normalt att bli irriterad eller känna sig arg ibland. Påpeka också att våld inte löser några problem.

Bygg på dina barns goda värderingar och styrkor. Lär dem att uttrycka sina känslor på ett lämpligt sätt. Att lovorda dem för deras prestationer är ett sätt att hjälpa dem att känna sig framgångsrika.

Undvika aggression hos barn

2. Hitta källan till deras aggression

För att få bort aggression hos barn, börja med att studera hur din lilla uppför sig.

Tanken här är att identifiera orsakerna till ditt barns aggressiva beteende. Du kan bli förvånad över vad du upptäcker. En vanlig orsak till aggression hos barn är låg självkänsla.

Du kan också få reda på att barnen reagerar på ankomsten av en liten bror eller syster. De känner sig bortglömda och inte omhändertagna, och de kan försöka få din uppmärksamhet på alla sätt de kan komma på – särskilt de dåliga.

3. Agera snabbt för att hantera aggressivt beteende

När aggression hos barn påverkar deras omgivning, särskilt andra barn, behöver du ingripa omedelbart. Vid denna tidpunkt måste du nå fram till ditt barn. Annars kan dess aggressiva beteende leda till att det avvisas av sina kamrater i framtiden.

Att hjälpa ditt barn att kanalisera sina känslor på ett hälsosamt sätt kommer att tillåta det att byta ut våld mot mer rationella beteenden. Underskatta inte ditt barn: vänta inte på att problemet ska bli värre för det gör det bara svårare att vidta åtgärder.

Ingrip så fort du ser att ditt barn bli frustrerat eller argt. Om du märker att ett av dina barn slår eller biter sina syskon, andra barn eller till och med en vuxen, stoppa beteendet omedelbart. Stoppa ditt barn och låt honom se att det inte hjälper.

4. Hitta ett sätt att göra framgång en del av varje dag

Vi känner alla makten som orden har över oss. Ett vänligt ord kan bygga upp förtroende, precis som en elak kommentar kan undergräva det. Föreställ dig vad de som uppfostrar sina barn med känslomässig intelligens kan göra för deras framtidsutsikter.

Genom att ta itu med aggression hos barn kan du förstärka deras positiva värderingar. Lär dina barn att uttrycka sina känslor på ett lämpligt sätt. Beröm dem för deras prestationer. Få dem att känna sig framgångsrika.

Ett bra sätt att göra detta är att berömma dina barn för de insatser de har gjort och resultaten de har uppnått. När dina barn bäddar sängen på morgonen, berätta för dem vilket bra jobb de har gjort.

Låt dem veta att du uppskattar deras arbete. Om det finns något som du behöver korrigera, ta chansen att göra det när du har lovordat deras hårda arbete. På så sätt blir ditt barn mer mottagligt för din feedback.

5. Var en förebild för ditt barn

Föräldrar bör aldrig vara aggressiva mot sina barn. Om du skriker på ditt barn är han mindre benägen att förstå vad du vill säga.

Skrik eller hårda ord kommer bara att göra barnen defensiva. Värst av allt, när barn växer upp i en sådan miljö så lär de sig att detta är rätt sätt att uttrycka sig på.

Om barnen ser sina föräldrar skrika istället för att prata, och om alla diskussioner slutar med att någon slår näven i bordet eller stormar ut, så är det precis det som de kommer att imitera i framtiden när de tappar tålamodet.

Av detta skäl är det viktigt att vara en förebild som förälder för att göra dina förväntningar på ditt barn väldigt tydliga.

Pojke kastar pappersflygplan

6. Håll dig lugn inför aggressiva utbrott

När ditt barn är aggressivt mot en familjemedlem eller vän, stoppa henne och separera henne från den personen. Lite tid ensam kommer att hjälpa barnet att reflektera över vad han har gjort.

Om ditt barn är våldsamt mot dig, som förälder, lämna honom ensam. Tänk på att det här är en explosion av uppdämda känslor. Att resonera med honom kommer inte att hjälpa förrän han har lugnat ner sig.

När ögonblicket har passerat, prata med barnet och förklara att dess beteende inte var acceptabelt. Ge det tid på sitt rum för att reflektera i ensamhet. Om konsekvenser eller straff är nödvändiga, sätt dem i verket så snart som möjligt.

7. Träffa en specialist om du behöver hjälp

Om du har tillämpat dessa rekommendationer och ditt barn fortfarande uppträder aggressivt är det dags att prata med en barnterapeut eller en annan specialist. De kommer att kunna identifiera orsaken till det aggressiva beteendet och hjälpa din familj att ta itu med det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Train, A. (2001). Agresividad en niños y niñas: ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela (Vol. 158). Narcea Ediciones.
  • Martínez, J. W., & Duque Franco, A. (2008). El comportamiento agresivo y algunas características a modificar en los niños y niñas. https://digitk.areandina.edu.co/handle/areandina/224
  • Zárate, L. O., & Luna, E. R. (1999). Comportamiento agresivo en niños preescolares. Enseñanza e Investigación en Psicología, 4(2), 327-339. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA116035871&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=01851594&p=IFME&sw=w
  • Garaigordobil Landazabal, M. (2004). Intervención psicológica en la conducta agresiva y antisocial con niños. Psicothema, 16(3). https://www.redalyc.org/html/727/72716315/
  • Noroño Morales, N. V., Cruz Segundo, R., Cadalso Sorroche, R., & Fernández Benítez, O. (2002). Influencia del medio familiar en niños con conductas agresivas. Revista cubana de Pediatria, 74(2), 138-144. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312002000200007
  • Verona, J. A. G., Pastor, J. F., De Paz, F., Barbosa, M., Macías, J. A., Maniega, M. A., … & Picornell, I. (2002). Psicobiología de las conductas agresivas. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 18(2), 293-303. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28511

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.