Sköldpaddstekniken: en metod för självkontroll

Sköldpaddstekniken: en metod för självkontroll
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 06 juni, 2018

Sköldpaddstekniken är ett verktyg för barn att kontrollera sin självkontroll. Den tar också itu med barn vars beteende är bortom kontroll.

Många föräldrar idag är förvirrade över vilket som är det bästa sättet att uppfostra dem på. De är rädda för att införa för många restriktioner.

Samtidigt vet de att det är viktigt att sätta gränser. Denna tvetydighet ger upphov till brist på självkontroll hos barn.

Brist på självkontroll hos små barn kan i allmänhet ses i typiska vredesutbrott. Barnen sparkar och skriker okontrollerat.

Ibland kan de slita ut sina föräldrar till den grad att de får exakt vad de vill ha. Sköldpaddstekniken hjälper dig att undvika just detta.

Sköldpaddstekniken och självkontroll

Många föräldrar beskriver sina barn som hyperaktiva, men oftast är de bara oroliga eller obekväma.

Bristande uppfostran förvirrar dem och gör dem oroliga. De uttrycker sin ångest genom oförutsägbart beteende, olydnad och humörsvängningar.

Om det händer är sköldpaddstekniken ett effektivt sätt att främja känslomässig kontroll. Den består av fyra steg:

Lär barnet att dra sig tillbaka in i sitt skal

Du kan förklara sköldpaddstekniken för dina barn med en berättelse om en liten sköldpadda som hade problem i skolan. Hon svarar ilsket tillbaka till sina lärare och får utbrott när hennes vänner retar henne.

Hennes lärare visar henne att när hon är väldigt arg kan hon dra sig tillbaka in i sitt skal och räkna till tio. Den lilla sköldpaddan följer rådet och alla hennes problem blir lösta, som om det vore ren magi.

Du kan lära ditt barn att ta sig an en sköldpaddsposition, precis som i berättelsen. Det ska huka sig ner och lägga huvudet i sina armar, som om det har ett skal att krypa in i.

Sköldpaddstekniken är ett fysiskt, konkret sätt att lära barnen känslomässig kontroll.

Yoga för självkontroll

Slappna av i musklerna

Medan barnet är i sitt skal ska det andas mycket djupt. Berätta för ditt barn att det ska koncentrera sig på att andas in och ut långsamt.

Det hjälper barnet att slappna av i sina muskler och lindra muskelspänningarna som kommer med ilska.

Leta efter lösningar

Barnet bör tänka på vad det ska göra när de kommer ut ur skalet. Det innebär att tänka på vilka lösningar som finns tillgängliga för att lösa problemet.

Du kan också ge förslag, men ditt barn borde fatta det slutgiltiga beslutet.

Kom ut ur sköldpaddspositionen

När ditt barn vet hur det ska möta situationen är det dags för det att komma ur sitt skal. Barnet ska röra sig ur sköldpaddspositionen och lösa problemet på sättet det bestämt.

Öva på tekniken tills ditt barn har förstått den. Ditt barn kommer förstå att det är mycket mer effektivt än att få ett utbrott.

Fördelarna med sköldpaddstekniken

Sköldpaddstekniken är särskilt effektiv för mycket små barn. Den är generellt lämplig för barn mellan 3 och 7 år.

En liknande mekanism kan dock användas med äldre barn. Justera stegen enligt deras intressen och preferenser.

Flicka med sköldpadda

Den viktigaste fördelen med sköldpaddstekniken är att barn lär sig självkontroll. Metoden har dock även andra fördelar:

  • Självförtroende. Om ditt barn känner att det äger sina känslor kommer det också ha mer kontroll över sitt beteende. Det ger barnet bättre självförtroende.
  • Lär sig att lita på sina egna resonemang. Ditt barn kommer gradvis förstå att det alltid är bäst att tänka innan man agerar. Det kommer märka att handlingarna är mer effektiva när det gör det, och det är en viktig lektion inför vuxenlivet.
  • Minskar ångest. Om ditt barn känner att det har mer kontroll kommer det att känna sig säkrare. Genom att utveckla ett mer självständigt beteende kommer det också att ha mindre konflikter i sina relationer.
  • Bättre självkänsla. Sköldpaddstekniken gör det möjligt för barn att utveckla en bättre uppfattning om sig själv. Det leder i sin tur till bättre självkänsla.
  • Större ansvar. Det är ditt barn som utvärderar och väljer lösningen. Det hjälper barn att förstå att de är ansvariga för sina handlingar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.