Jag har älskat dig sedan ditt första hjärtslag

Jag har älskat dig sedan ditt första hjärtslag
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Jag älskar dig, har älskat dig och kommer alltid att älska dig. Jag har älskat dig sedan ditt första hjärtslag slog för att markera din existens. Från det ögonblicket visste jag att du skulle vara min favoritperson bland alla, min hjälte i den här stökiga världen. Jag uppskattade inte riktigt att jag aldrig skulle vara ensam igen.

Vid någon tidpunkt i livet drömmer varje kvinna, eller åtminstone fantiserar, om att bli mamma. Det är det enda universitetet där du först får diplomet och sedan studerar allt hemma.

Ingen annan kommer att känna styrkan och kraften av min kärlek för dig. Trots allt, du är den enda som vet hur mitt hjärta låter inifrån.

-Anonym-

Nästan alla av oss har drömt om det där ögonblicket när du överger din magvagga för att låta dig tas i våra armar. Men mer än det vill vi med hela vårt varande och med hela vårt hjärtas längtan känna de omisskännliga tecknen av magin av vårt barn inom oss.

När du slutligen får höra ditt lilles hjärta på de första ultraljuden tar en oförklarlig känsla över. Det finns liv inom dig. Med tiden börjar ett par små armar och ben sprattla, vilket påminner dig om att glädje kan ta sig många former. I dessa fall, är glädjen ett barn.

Jag har älskat dig sedan ditt första hjärtslag

Jag har älskat dig

Kärleken som kan kännas efter att ha kämpat sig genom förlossningen är imponerande och obegriplig. Hängivenheten du börjar uppleva så fort du observerar och omfamnar ditt barn för första gången är lika oförklarlig som outbytbar. Det motsvarar verkligen att ta på himlen med dina bara händer.

Jag kan säga med total övertygelse att jag har älskat dig sedan jag kände den där perfekta synkroniseringen i min livmoder. Den harmoniska musiken av våra hjärtans slag om en delad framtid. Du kände mig som ingen annan. Du kände mig. Jag lärde mig att tolka vad du gjorde i min mage under de där nio månaderna.

Jag kommer ihåg dina första rörelser. Till en början skapade du fjärilar i min mage, fulla av kärlek och känsla. Sedan kom händerna och armbågarna. Du målade vackra leenden på ditt ansikte. Jag var ängslig också. Jag hade redan drömt om att ha dig i mina armar, som i himlen.

Och slutligen inträffade miraklet. Vår första stora blind date. Inget kunde gå fel här, det fanns ingen felmarginal. Jag visste att jag skulle möta den största kärleken i mitt liv. Det är en kärlek olik alla andra: djup, ren, villkorslös och framförallt, oändlig och gränslös.

Vilken underbar lärare ett barn är; enbart genom att existera, lär det ut kärlek.

-Anonym-

Mitt hjärta exploderade av glädje. Och eftersom jag kände mig stolt från det ögonblicket då det positiva testet visade på din närvaro, har jag aldrig känt mig så glad och lyckligt lottad som första gången du sa mamma med en knappt förståbar röst, men så gullig och ömsint.

Ord har förändrat sin definition efter att ha yttrats av din mun. De har tagit en annan mening, skapat en annan dimension. Jag anser mig välsignad av änglarna. Jag måste dock erkänna att det inte alltid varit lätt, även om moderskapet innebär en vacker tur på en väg av känslor, upplevelser och drömmar.

Jag har älskat dig sedan jag kunde ta på ditt ansikte

Jag har älskat dig

Jag har älskat dig under lång tid. Längre än du kan tänka dig. Långt innan jag kunde föreställa dig ditt ansikte för mitt inre. Innan jag visste om jag väntade på en prins eller en prinsessa till mitt slott. Min kropp, tillsammans med mitt hem, ändrades och anpassades för din ankomst.

Inuti min mage fanns min förtrolige och bäste vän, den som otvivelaktigt kan bekräfta att han känner mig som ingen annan. Jag talade till dig, smekte dig och sjöng för dig, varje dag och varje natt. Jag vet att du kände mig och i sanning rörde mig när jag höll dig och kände vår unika och speciella kontakt.

Självklart var inte allt perfekt och idylliskt under den långa väntan. Ibland var jag skrämd och rädsla invaderade mig. Så många tvivel och känslor av rastlöshet. Ibland kändes det som om världen skulle falla samman. Detta var symptom… Jag var tvungen att möta svårigheterna för att uppnå äran.

Jag kämpade mot begär, illamående, kräkningar, yrsel, sömnlöshet, matsmältningsproblem och ryggont. Det var priset jag beslutade att betala för kärlek. Jag kämpade för att kunna betala för det lilla vackra livet jag beslutat att låta leva. Och det var värt det. Jag vet att det var det när jag först kysste den lilla näsan och när du såg på mig för första gången.

Den dagen när du kom in i mitt liv, och spricker ut i var och en av dem sedan dess, insåg jag att jag aldrig skulle vara ensam igen. Då förband jag mig att ta hand om dig och beskydda dig med mitt liv. Jag svor att ingenting skulle hända dig.

Jag lovade att lära dig att se livet genom hjärtats ögon. Och även om jag inte kan hindra dig från att falla, lovar jag att hålla mig nära så att jag kan sträcka ut en hand och hjälpa dig att stå. Jag erbjuder min kärlek och respekt, så du kan utöva den närhelst du önskar. Jag älskar dig och detta är anledningen till att jag vävde vingar åt dig, så att du kan flyga högt när du så önskar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.