5 anledningar att prata med din bebis under graviditeten

5 anledningar att prata med din bebis under graviditeten
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är otroligt välgörande att prata med sin bebis medan man är gravid. Det är en av de första handlingarna som bidrar till att skapa ett speciellt och magiskt förhållande mellan mamma och barn. Upptäck fem anledningar till varför du bör prata med din bebis under graviditeten här nedan.

Från ögonblicket när vi får reda på att vi är gravida flödar en mix av känslor och förnimmelser genom våra huvuden. Det är svårt att förklara. Osäkerheten, uppståndelsen och rädslan är bara några av de känslor vi har en tendens att uppleva och de följer oss genom hela graviditeten.

Barnet som utvecklas i din livmoder kommer att bli det mest älskade i din värld. Dina barn kommer att bli anledningen till varför du kämpar för dina drömmar och strävar efter att överkomma livets svårigheter. Vi är villiga att göra vadsomhelst för att tillfredsställa deras behov och välmående.

Självklart önskar vi inget hellre än det bästa för det lilla livet som formar sig inuti oss. Så vad finns det för bättre sätt att visa sin kärlek än att stimulera sin bebis genom kärleksfull dialog?

Skingra tvivel

Tanken på att prata med din bebis under graviditeten kan röra upp en hel del frågor för förstagångsmammor. Hur viktig är den här typen av stimulans före födseln? Vad finns det för för- och nackdelar? Är det baserat på en myt? Eller gör det verkligen skillnad?

Det finns fall där den här typen av stimulation förmodligen undvikits helt och hållet. Det baseras på tron att det kan ha negativa sidoeffekter, som hyperaktivitet och rastlöshet, i barnens framtid.

Men vi vill försäkra dig om att den åsikten inte kan vara längre från sanningen.

Stimulans före födseln erbjuder en oändlig mängd fördelar – speciellt att prata med ditt barn under graviditeten! Inte bara stärker det bandet mellan dig och ditt barn; det bidrar också till din lilles igenkännande av ljud.

Fortsätt läsa för att upptäcka ännu fler fördelar av att prata med ditt ofödda barn.

5 anledningar att prata med ditt barn under graviditeten

reasons why it's good to talk to your baby while pregnant

Det är normalt för modersinstinkten att ta över och få oss att prata med vårt barn under graviditeten. Det bästa är att bebisens öron och hörsel utvecklas redan under graviditetens första månader.

Vilken kärleksfull akt du än utövar som del av stimulans före födelsen är absolut positiv. Nedan listar vi 5 av de viktigaste anledningarna att prata med ditt barn under graviditeten:

  1. Det stärker hjärnan. Att tala till fostret utvecklar och stärker det centrala nervsystemet och den neurala nätverksstrukturen i ditt barns hjärna.
  2. Modersbandet. Din bebis blir bekant med din röst och kan lätt identifiera den.
  3. Hörselsinnet. Att samtala ofta med ditt barn under graviditeten bidrar till utvecklingen av dess hörselsinne.
  4. Lugnande effekt. När du känner att ditt barn är rastlöst kan bara ett par ord från mamma föra med sig frid och lugn.
  5. Språkutveckling. Resultatet av en betydande studie från Stanfords universitet indikerar att bebisar som stimuleras av mammans röst under graviditeten säger sina första ord tidigare än övriga barn.

Ditt ofödda barn är kapabelt att särskilja och identifiera röster, behagliga situationer, glädje, vånda, ilska och ledsamhet.

Kommunikation med ditt barn under graviditeten är inte heller begränsat till bara tal. Det finns många sätt att få ditt barn att veta dina tankar och känslor.

  • Du eller en annan familjemedlem kan massera din mage.
  • Andra familjemedlemmar eller speciella närstående såsom gudföräldrar kan också prata med barnet.
  • Du kan använda kontrollerad andning i situationer som gör dig stressad eller nervös för att låta ditt barn veta att allt är okej.
  • Lugn och avslappnande musik är ett annat bra sätt att kommunicera med ditt barn.

Några fler ord om kommunikation med ditt ofödda barn

father looking at mom's pregnant belly

Det är viktigt att komma ihåg att våra kroppar är perfekt designade. Allt vi överför till våra barn genom våra kroppar kan ha positiva eller negativa effekter.

Med det sagt måste vi vara försiktiga med allt vi säger och gör för att bibehålla en hälsosam och harmonisk miljö för vår pyttelilla kompanjon.

Som föräldrar är vi ansvariga för att välja hur vi kommunicerar med våra barn. Vi hanterar det alla på olika sätt beroende på vår personlighet.

Om du kommunicerar din kärlek till ditt barn kan du visa det att världen utanför är precis lika varm som där barnet är nu.

Sist men inte minst, kom ihåg att för att nå ditt önskade mål borde stimuleringen ske när du är lugn och avslappnad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.