Varför barn bör undvika att äta mellan måltiderna

Känner du till riskerna som finns för barn med att äta mellan måltiderna? Om inte, då kan du få mer information i den här artikeln.
Varför barn bör undvika att äta mellan måltiderna
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin hört rekommendationen att äta 5 gånger om dagen? Visst kan det vara så att tre måltider med två mellanmål hjälper till med att bättre kontrollera din hunger och att förbli frisk. När det gäller barn hjälper denna vana dem dessutom att hålla uppe sin energinivå, eftersom barn behöver just en sådan till sin aktiva livsstil. Dessutom ger det dem de näringsämnen de behöver för att växa. Det är dock inte absolut nödvändigt att följa ett strikt schema som inkluderar mellanmål. Vi vill gärna att du ska känna till riskerna som faktiskt finns för barn med att ofta äta mellan måltiderna, eller till och med småäta titt som tätt.

Det största problemet är den typ av produkter som de tenderar att äta som mellanmål, som juice eller mjölk med kakor, friterade och salta chips och kex, eller smörgåsar med söt sylt och marmelad.

Som du kan se får de mycket energi från socker och fett, vilket så klart är lockande då vi är programmerade att älska smaken av dem. Men har det hänt dig att genom att ge dem dessa mellanmål så har dina barn tappat intresse för följande måltid?

Därför kan det på sikt ha en negativ hälsoeffekt. Mer och mer upptäcker vi att barnen vill äta framför tv:n och andra skärmar, utan att inse om de verkligen är hungriga eller bara reagerar på stress. Om detta är något du har märkt, fortsätt läsa för att upptäcka konsekvenserna av att äta mellan måltiderna.

En flicka som äter ett mellanmål.

Snacks mellan måltider och kostens kvalitet för barn

Även om det är många av oss som försvarar mellanmålens plats i vardagen, eftersom de ibland behövs för att hålla barnen välnärda, är kostens näringskvalitet då avgörande. Detta beror inte bara på typen av produkter, utan också på att de förskjuter andra hälsosammare livsmedel; som grönsaker, frukt och nötter.

När man jämför dem, även om kakorna eller juicen är fulla av energi, så har de fortfarande mycket socker och kommer att överstiga de rekommenderade dagliga mängderna. Dessutom äter barnen dem gärna regelbundet istället för som en godbit ibland, vilket också försämrar deras hälsa.

Viktökning, den största risken för barn att äta mellan måltiderna

Viktökning är en av de mest studerade konsekvenserna eftersom övervikt och fetma har ökat bland barn. Dessutom finns det skillnader mellan studierna, eftersom de involverar flera faktorer.

Forskare är dock överens om att risken blir större ju fler gånger om dagen de äter mellanmål. Det kommer att ske en ökning av bukens omkrets, särskilt då man tar hänsyn till förhållandet mellan kaloriintag och basal metabolism.

Samtidigt tappar du kontrollen över mängden om du får en vana att äta medan du tittar på tv eller spelar på en surfplatta. Som en konsekvens ändrar det aptitregleringen, eftersom kroppen ständigt får mat. Detta gör att kroppen utsöndrar hormoner för att reglera nivåerna av näringsämnen i blodet och avlagringar.

Karies och munhygien

Nu kanske du undrar vad munhälsa har att göra med mellanmål mellan måltiderna. Förhållandet har inte att göra med vanan i sig, utan med vilken typ av mat man äter. Först vill vi att du ska förstå att hål i tänderna eller försämring av tandemaljen orsakas av närvaron av syror. Därför är en daglig konsumtion av juice, som apelsin eller ananas, en stor orsak, för att inte tala om sura godisar.

Läsk är också en skurk i dramat, men barn dricker numera vanligtvis dessa mindre mellan måltiderna. Men, försök hur som helst att hålla barnen till vatten som den enda vätskekällan mellan måltiderna.

En pojke som dricker juice.

Slutsatser om risken att äta mellan måltiderna

Slutligen rekommenderar vi att du försöker begränsa antalet mellanmål dina barn äter på grund av riskerna som följer med att äta mellan måltiderna för barn.

Det bästa sättet att göra detta är genom att uppmuntra dem att endast äta när de är hungriga. Hur kan du göra det? Fråga dem, och använd inte mat som belöning eller ett sätt att hålla dem distraherade.

Det viktiga är dock att de vanor de har under dagen är så hälsosamma som möjligt, inklusive deras snacks. På så sätt minskar risken att förtära kakor, juice, bakverk och mjölkchoklad istället för färsk frukt, en handfull nötter, en bit ost, beef jerky, hummus med morötter, lite mörk choklad med 80 % kakao, etc.

Barn som tränar eller rör sig mycket kanske vill äta fem mindre, eller tre större måltider med mellanmål. I dessa fall upplever de en verklig hunger på grund av en ökad kalori- och näringsförlust, deras behov ska såklart respekteras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Julian, C; Santaliestra-Pasías, A M; Miguel-Berges, M L; Moreno, L A (2017) Frequency and quality of mid-afternoon snack among Spanish children. Nutr Hosp, 34(4): 827-33.
  • Kachurak, A;  Bailey, R L; Davey,A; Dabritz, L; Orlet Fisher; J (2019) Daily Snacking Occasions, Snack Size, and Snack Energy Density as Predictors of Diet Quality among US Children Aged 2 to 5 Years. Nutrients, 11(7): 1440.
  • Avery,A; Anderson, C; McCullough, F (2017) Associations between children’s diet quality and watching television during meal or snack consumption: A systematic review. Matern Child Nutr, 13(4). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27001436/
  • LeCroy, M N; Truesdale, K P; Matheson, D M;  Karp, S M; Moore, S M; Robinson, T N et al (2019) Snacking characteristics and patterns and their associations with diet quality and BMI in the Childhood Obesity Prevention and Treatment Research Consortium. Public Helath Nutr, 22(17): 3189-99.
  • Al-Dlaigan, Y H; Al-Meedania, L A; Sukumaran Anil, S (2017) The influence of frequently consumed beverages and snacks on dental erosion among preschool children in Saudi Arabia. Nutr J; 16(1): 80.
  • Murakami, K; E Livingstone, M B (2016) Associations between meal and snack frequency and overweight and abdominal obesity in US children and adolescents from National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2012. Br J Nut, 115(10): 1819-29
  • Kelishadi, R; Mozafarian, N; Qorbani, M; Esmaeil Motlagh, M;  Safiri, S; Ardalan, G et al (2017) Is snack consumption associated with meal skipping in children and adolescents? The CASPIAN-IV study. Eat Weight Disord, 22(2): 321-28.  

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.