10 sätt att lugna barn utan att använda en surfplatta

När vi är upptagna ger vi ofta våra barn skärmar för att underhålla dem. Men det finns många andra sätt att lugna barn utan att använda en surfplatta.
10 sätt att lugna barn utan att använda en surfplatta
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi har alla någon gång använt skärmar för att underhålla våra barn när de varit uttråkade eller rastlösa. Eller kanske för att avleda dem när de varit på väg mot ett raseriutbrott. Men visste du att det finns många andra sätt att lugna barn utan att använda en surfplatta, dator eller mobiltelefon?

Det går inte att förneka att skärmar är en del av vardagen. Därför har barn hela tiden kontakt med dem. Problemet är att barn tillbringar mer och mer tid med att använda dem, även som mycket små. För att de inte ska bli uttråkade klickar vi fram videor som lugnar dem snabbt så att de inte stör oss.

Vi inser ofta inte att denna vana faktiskt är kontraproduktiv. Ja, vi lyckas lugna ner dem på kort sikt. Men när vi tar bort skärmarna blir de ännu mer oroliga och irriterade.

Till slut kan de lite i taget förlora förmågan att använda sig av andra former av lek och underhållning istället för teknik. Så vad kan vi göra för att lugna barn utan att använda en surfplatta och andra digitala enheter?

Tips för att lugna barn utan att använda en surfplatta eller skärm

Ha fysisk kontakt med ditt barn

När en bebis är orolig eller nervös, motstå frestelsen att sätta på en video på din telefon. Plocka istället upp din bebis och håll honom så länge du behöver. Det finns inget bättre för spädbarn än fysisk kontakt med mamma eller pappa. Faktum är att denna kontakt är extremt viktig för dem.

Var uppmärksam när ditt barn gråter

När barn är mycket små är det viktigt att vara uppmärksam när de gråter och ta reda på vad som får dem att reagera. Kanske behöver din bebis byta blöja, vill äta eller behöver bara vara nära mamma eller pappa.

lugna barn utan att använda en surfplatta: mamma sjunger för baby

Världshälsoorganisationen rekommenderar att man inte använder elektronik och skärmar för barn under två år. Ärligt talat har vi alla bortsett från denna rekommendation någon gång. Men det bästa vore att lugna dem utan att använda en surfplatta.

Ett härligt bad är ett sätt att lugna barn

Ibland kan ditt barn vara uttråkat eller oroligt hemma och du är inte helt säker på vad du ska göra. Varför inte tappa upp ett varmt bubbelbad fullt av hennes favoritleksaker?

Ett bad är ett utmärkt sätt att få barn att koppla av och det kan också vara mycket roligt. Och bäst av allt – det kommer inte att inbegripa några skärmar!

Sagostund!

Oavsett hur små barn är kommer det ha en lugnande effekt att lyssna på mamma eller pappas röst. Så när du märker att ditt barn är oroligt, nervöst eller uttråkat, läs en bok tillsammans. Ändra din röst när du tolkar olika karaktärer för att göra läsningen ännu roligare. Och ditt barn kommer snabbt glömma bort att använda sin surfplatta.

Fler tips för att lugna barn utan att använda en surfplatta eller telefon

Lek vad de vill leka

Berätta för dina barn att de kan leka precis vad de vill. Om de blir smutsiga kan du tvätta deras kläder och bada dem. Barn måste få utforska, experimentera och bli smutsiga för att lära sig och stimulera sin kognitiva utveckling. Låt dem leka! Det är en miljon gånger bättre än att ge dem en skärm att titta på.

Sätt på lugnande musik

Du kan också sätta på lite musik för dina barn som de kan dansa till – se bara till att inte använda musikvideor. Det här är ytterligare ett bra sätt att hålla de små upptagna… och aktiva!

lugna barn utan att använda en surfplatta: mamma och barn dansar

Rita teckningar

De flesta barn älskar att rita och färglägga. Så ge dem papper och tuschpennor och låt deras fantasi flöda fritt. Nästa gång ni går ut, packa en anteckningsbok och kritor som ni kan använda om ditt barn blir uttråkat. Återigen har du undvikit surfplattan.

Avkoppling och yoga

Om du märker att ditt barn är uttråkat, irriterat eller oroligt kan ni utöva yoga tillsammans. Det finns gott om yogaövningar för barn. Dessutom är det ett sätt att koppla av, träna och hålla sig sysselsatt.

Ett annat alternativ är att sätta på lugnande musik, lägga sig på sängen och bara koppla av. Om det behövs kan du läsa några berättelser för att hjälpa ditt barn att lugna ner sig.

Få dina barn att skratta

Du kan till exempel kittla dina barn. De kommer att tycka det är roligt och skratta, och det ger dem nära kontakt med sina föräldrar. Att kittlas och brottas är bra sätt att ha roligt med familjen utan att använda en surfplatta. Självklart, se till att ingen skadas.

Målarböcker är ett sätt att lugna barn utan att använda en surfplatta

Det finns oändligt många mandalaböcker och andra målarböcker som hjälper dina barn att koncentrera sig och hålla sig lugna. Ha dessa nära till hands; de är bra när barn blir uttråkade. Att färglägga lugnar barn och får dem att slappna av samtidigt som det stimulerar deras kreativitet.

Som du kan se finns det många sätt att lugna och underhålla barn utan att använda en surfplatta. Ovanstående förslag hjälper dig inte bara att undvika skärmtid utan bidrar också till dina barns utveckling.

Den här artikeln kanske kan intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.