Så får du barnen att testa ny mat

Här ger vi dig några tips för att introducera nya livsmedel till dina barn. Se till att de får alla näringsämnen de behöver för att hålla sig friska.
Så får du barnen att testa ny mat
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt för barn att skaffa sig nyttiga matvanor tidigt i livet. I den här artikeln ska vi därför ge dig några tips för att få barnen att testa ny mat.

Förhoppningsvis kommer det hjälpa dina barn att våga testa nyttiga alternativ. Dessutom blir de kanske också så småningom medvetna om vikten av rätt näring. Det är viktigt att varje måltid innehåller vitaminer, mineraler och andra viktiga byggstenar för en hälsosam tillväxt.

Tips för att få barnen att testa ny mat

Var konsekvent

När du serverar barnen nya livsmedel får du inte ge upp för att de vägrar första gången. Fortsätt försöka i ett par dagar. Dessutom, kolla upp om de har en allergisk reaktion som borde behandlas. 

Vid ett års ålder borde barns kost innehålla frukter, grönsaker, spannmål och proteinkällor.

Skapa rutiner

Om ditt barn redan äter själv, försök att följa samma rutiner för hela familjen. Skapa en middagsplanering för veckan och småät inte mellan måltider.

Det kan vara frestande att ge barn mjölk och kakor till mellanmål, men det påverkar både deras rutiner och ämnesomsättningen.

En familj äter frukost tillsammans.

Se till att barnen är hungriga

Nyckeln till att få barnen att testa ny mat är att se till att de är hungriga när du erbjuder dem mat. Om du ger dem annan mat kommer de inte vara intresserade av att testa den nya maten, eftersom de fortfarande är mätta.

Om det har gått en till två timmar sedan den förra måltiden kan du ge barnen mat igen.

Gör maten tilltalande

Små barn kommer att vara mer benägna att testa mat om du serverar den på ett tilltalande sätt. Synintryck är något du kan utnyttja för att få barnen att testa ny mat. Barn tycker om saker som ser fina ut.

Det är också mycket lättare att få barnen att testa ny mat som ser aptitlig ut. Om du till exempel gör en björn av riset och dekorerar det med grönsaker kommer formen på maten att göra barnen mycket mer intresserade.

Använd smaker de gillar

Om barnen redan gillar till exempel äpple så kan du öka dina chanser att lyckas genom att mixa äpple med en annan frukt. Det fungerar extra bra på äldre barn som kanske frågar dig om nya smaker. Ibland kan det vara svårt att få barn att testa nya smaker. 

Odla mat hemma

Om du har plats hemma, involvera gärna barnen i att odla sin egen mat. Det gör hela processen roligare och dessutom lär de sig saker samtidigt.

Om barnen får se fruktens utveckling från ett litet frö till att den ligger på tallriken får de en mycket bättre upplevelse. Det är också trevligt att ha lite hjälp och sällskap i köket medan du lagar maten. 

Erbjud inte substitut

Om du vill att barnen ska äta varierad mat med många näringsämnen ska du alltså inte ge dem en plan B. Om barnen vet att du har andra alternativ kommer de säkert inte att vilja testa ny mat. 

Har du redan skapat en meny borde alltså hela familjen följa den. Gör inga undantag!

Ett barn som inte vill testa ny mat.

Laga varierad mat

Du kan inte begära att ditt barn ska ha en varierad kost om detsamma inte gäller för dig själv. Försök att vara innovativ med dina recept. Även om du använder samma ingredienser kan ni experimentera med olika sätt att tillaga dem.

Om dina barn är kräsna med mat så är det något de har lärt sig. Barn tar snabbt till sig vanor som de lär sig från övriga familjen och andra närstående.

Gå och handla mat tillsammans

Om ni inte kan odla frukt och grönsaker hemma kan du ändå ta med dig barnen till butiken för att handla. Det är ett bra tillfälle för dem att lära sig att välja hälsosam mat. Se till att du berättar om det speciella med just den mat som de väljer.

Barns tillväxt och utveckling beror mycket på variationen och näringsämnena i det de äter.

Tänk på att mat inte bara gör att ditt barn växer rent fysiskt. Mat är också näring för hjärnan och hjälper den kognitiva utvecklingen. Se till att göra dagens middag en rolig och givande stund för alla familjemedlemmar. 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.