Hur man hanterar barns tristess utan att ta till skärmar

Genom att hantera barns tristess utan att ta till skärmar tillåter man att de kan delta i en mängd hälsosamma och underhållande aktiviteter.
Hur man hanterar barns tristess utan att ta till skärmar
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 12 november, 2022

I motsats till vad vissa tror är det inte någon dålig sak att barn inte alltid vet vad de ska göra under vissa tidpunkter. Faktum är att det är fördelaktigt! Tristessen motiverar dem till att leta efter aktiviteter för att underhålla sig själva vilket gör att deras fantasi och kreativitet gynnas. Det är viktigt att lära barn att hantera tristess och ha kul utan att alltid ta till skärmar.

Det är inte alltid lätt att hantera våra barns tristess, de klagar ständigt och vet inte vad de ska göra. I dessa ögonblick gör de oss desperata, vilket ofta leder till att vi tar fel beslut. Många föräldrar ser sina barns tristess som ett personligt misslyckande eftersom de blir så ledsna eller nedstämda. För att undvika att se dem på det sättet slutar det med att erbjuda dem en mobiltelefon, surfplatta, dator eller tv. I den här artikeln tittar vi närmare på hur du hanterar dessa stunder av sysslolöshet utan att ta till skärmar.

Fördelarna med tristess för barn

Även om tristess alltid har ansetts vara en negativ känsla så är det en föreställning som vi borde bli av med. Tristess hjälper oss att hitta nya idéer och saker att göra. På samma sätt, när vi ser att våra barn är uttråkade och irriterade så försöker vi åtgärda det trots att vi då tar fel beslut.

Det finns många fördelar med tristess för barn, förutom att främja utveckling av fantasin finns det många andra, till exempel följande:

  • Tristess uppmuntrar fantasi och kreativitet: När de inte vet vad de ska göra, försöker barn underhålla sig själva med nästan vad som helst. De uppfinner till och med nya lekar eller blir intresserade av nya saker.
  • Den främjar vila: Tristess är också positivt eftersom det hjälper oss att vila en stund från det dagliga jäktet av aktiviteter.
  • Den hjälper barn att själva hantera sina känslor: Barn som inte vet hur man hanterar tristess blir ofta arga för att de inte tror sig ha något att göra. När föräldrar hanterar den ilskan korrekt ger vi våra barn möjlighet att lära sig att kontrollera sina känslor och sitt tålamod.

Lär dig hur du hanterar barns tristess utan att ta till skärmar

En ung flicka som målar med vattenfärger.
Att rita och måla är aktiviteter som barn älskar. Om du tillhandahåller ett utrymme för dem att göra det så kan du hindra dem från att spendera tid framför en skärm.

Vem har inte tillgripit skärmar någon gång för att underhålla sina barn? Det finns ingen anledning att må dåligt över det och det är något som händer många föräldrar. Det som är bra är att vi kan göra förändringar för att undvika dessa situationer. Nyckeln är för föräldrar att hantera dessa stunder av tristess på rätt sätt. Istället för att ge dem skärmar för att lugna dem eller få dem att sluta klaga, borde vi vara mer uppmärksamma på dem. Här följer några av de saker du kan göra.

Främja ögonblick och utrymmen för fri lek

Att ha tid att göra sakerna de gillar att göra kommer att hjälpa dem att utveckla sin autonomi. Du kan erbjuda dem olika alternativ eller olika aktiviteter så att de kan hitta de som intresserar eller underhåller dem mest.

Förbered en lista över aktiviteter

Att förbereda en “väggmålning med idéer” på en affischtavla kan vara ett bra alternativ. På den kan du skriva ner alla aktiviteter som barnen tycker om att göra hemma. När de är uttråkade kan du använda den för att granska vad de gillar att göra, låta dem välja en och ha kul!

Ha papper och färger till hands

Att ha med sig färgpennor och lite papper eller en liten målarbok i handväskan är alltid en bra idé. Om du går ut och äter eller om du går någonstans där barnen inte har några aktiviteter kan de använda materialet för att rita och måla eller spela ett spel istället för att ta till skärmar.

Använd applikationer för att begränsa skärmtiden

Vid många tillfällen berättar vi för barn att de har 30 minuter i skärmtid. Men tiden går och vi är inte medvetna om det eftersom vi också är upptagna med våra egna saker. Av denna anledning är det ett bra alternativ i dessa situationer att använda applikationer som låter dig programmera skärmtiden så att den stängs av när tiden är över.

Ett litet barn sitter på golvet i sitt lekrum.
Att tillhandahålla ett utrymme för lek och läsning motiverar barn att utföra aktiviteter förutom att använda skärmarna.

Skapa en läshörna

Du kan skapa en läsplats med bokhyllor som innehåller böcker med olika teman. Att ha god tillgång till böcker kan väcka barns lust att läsa eller att titta i dem om de är mycket små. När det gäller mycket små barn är det fördelaktigt att läsa för dem så att de i framtiden vänjer sig vid att göra det själva.

Föregå med gott exempel

Om vi inte vill att våra barn ska använda skärmar för det mesta, då kan vi inte själva vara klistrade vid våra mobiler hela tiden. Vi bör undvika att använda skärmar när vi är med familjen och föregå med exempel på vad vi begär av våra små.

Välj leksaker klokt

Leksaker som är självgående gör barn mer passiva. Å andra sidan gör leksaker som är mer passiva och ger mindre stimuli (ljud, ljus, etc.), barn mer aktiva.

Om hur man undviker tristess utan att ta till skärmar …

Du har redan sett att det egentligen inte är så svårt att underhålla barn utan att ta till skärmar, men det gäller att vänja sig vid det och lära dem att hantera tristess på ett annat sätt. Det kan vara lite svårt i början eftersom skärmar är det enklaste verktyget att nå när barn blir upprörda och till slut gör sina föräldrar desperata. Men allt är en fråga om övning och disciplin. Är du villig att ge det ett försök?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.