4 sätt att stimulera läsning hemma

Barn bör lägga sig till med vanan att läsa från det att de är unga. Men vilken roll spelar familjen i detta lärande? Hur kan du stimulera läsning hemma?
4 sätt att stimulera läsning hemma
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Läsning är en av de viktigaste färdigheterna som en människa kan förvärva under sitt liv. Förmågan att läsa gör att vi kan ta till oss alla olika sorters information från alla inlärningsområden. Därför är det bäst att maximera denna kapacitet både i skolan och i hemmet. Därför vill vi föreslå fyra sätt att stimulera läsning hemma.

”Att ha kapacitet och en kärlek för att läsa ger tillgång till vad som redan har upptäckts av andra. Det är nyckeln, eller en av nycklarna, till de redan lösta problemen. ”

– Abraham Lincoln –

4 sätt att stimulera läsning hemma

stimulera läsning hemma: barn läser

1. Skapa en läshörna för att stimulera läsning hemma

Ett bra sätt att stimulera läsning hemma är att skapa en speciell plats för att läsa i ditt barns rum. Allt du behöver göra är att förbereda ett utrymme där dina barn känner sig motiverade att läsa.

Detta hörn bör vara attraktivt, ha bra belysning och erbjuda en mängd sagor och böcker i olika format. Se till att ditt barn enkelt kan komma åt böckerna själv och att de är lämpliga för hans eller hennes ålder. Detta kommer att uppmuntra ditt barn att njuta av att läsa och allt vad detta innebär.

2. Upprätta en sagostund innan barnet somnar

Att läsa som en del av rutinen vid läggdags är bra för barn på ett flertal olika plan från att de är väldigt små. För det första ger det dem en vana att läsa en stund varje dag.

“Ett barn som läser kommer att vara en vuxen som tänker.”

– Anonym –

Redan från att bebisar är några dagar gamla kan föräldrarna börja läsa böcker för dem. Medan de lyssnar kommer de att titta på illustrationerna och färgerna i dessa böcker. Lite i taget kommer de att börja förstå berättelserna och, när du minst förväntar dig det kommer de att börja läsa på egen hand.

På detta sätt introducerar du läsning för dina barn och hjälper dem att utveckla sin läsförmåga, som är grundläggande för att de ska växa upp och uppskatta vad läsning innebär.

3. Skaffa ett lånekort på ett lokalt bibliotek för att stimulera läsning hemma

Ett annat bra sätt att stimulera läsning hemma är att ta med dina barn till ert lokala bibliotek och skaffa ett lånekort där. Med ett eget lånekort kan dina barn välja mellan oändliga böcker som passar deras smak och intressen. De kan tillbringa tid med att läsa på biblioteket eller utforska nya böcker som de kan låna med sig och sedan läsa hemma. Detta är också ett bra sätt att lära barn att ta ansvar.

4. Var en positiv förebild

För att barn ska kunna utveckla goda läsvanor är det viktigt att föräldrar också läser hemma. Glöm inte att vi som föräldrar är våra barns största förebilder och de tar efter vårt exempel. Därför är det viktigt att barn har möjlighet att se sina föräldrar medan de läser för sitt eget nöjes skull. Detta kan inkludera romaner, tidskrifter, tidningar, blogginlägg etc.

“Läsning är för sinnet vad träning är för kroppen.”

– Joseph Addison –

stimulera läsning hemma: mamma och dotter läser

Vikten av att stimulera läsningen hemma

Familjer bör lägga stor vikt vid läsningen och erbjuda sina barn flera möjligheter som kan stimulera och utveckla denna förmåga. Genom att behärska läsning kan vi ständigt fortsätta lära oss under våra liv.

Dessutom är vanan att läsa regelbundet också bra för att den:

  • Förbättrar muntligt och skriftligt språk.
  • Breddar vårt ordförråd.
  • Förbättrar skrivandet och kunskapen om stavningsregler.
  • Stimulerar kreativitet och fantasi.
  • Hjälper till att förhindra uppkomsten av inlärningssvårigheter.
  • Maximerar koncentration och uppmärksamhet.
  • Ökar kritiskt och reflekterande tänkande.
  • Uppmuntrar empati och förmågan att sätta oss in i andras perspektiv.
  • Ger barn en bättre förståelse av sina egna känslor och även andras känslor.

Sammanfattningsvis finns det många fördelar med att lägga grunden för goda läsvanor hemma från att våra barn är små. Så vad väntar du på? Läs med dina barn och de kommer att tacka dig för det!

”Du må ha en oöverträffad, konkret rikedom – kistor med juveler och guld. Men rikare än jag är kan du aldrig bli. Jag hade en mamma som läste för mig. ”

– Strickland Gillian –


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.