Hur man underhåller barn under långa bilresor

Att genomföra en bilresa med familjen kan verka väldigt roligt, tills man kommer en bit på väg och ett av barnen mår dåligt, det andra måste kissa och det tredje skriker och gråter.
Hur man underhåller barn under långa bilresor

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2022

Även om du inte alltid kan förutse alla saker som kan göra barnen olyckliga, kan du åtminstone vara förberedd med roliga lekar och aktiviteter för att hålla dem underhållna under resan. Och vem vet, kanske får du också roligt.

5 tips för hela familjen

Långa resor kan bli tråkiga, både för barn och vuxna. Här följer några idéer, lekar och spel för att hålla barnen och hela familjen underhållna under långa resor på semestern.

En familj på bilresa.

1.   Yellow car

Detta är en klassiker som aldrig går ur tiden. Den som först ropar: ”yellow car”, när han eller hon ser en gul bil, den vinner. Det här är en klassisk engelsk fordonslek som fungerar perfekt när du åker bil med barn och vill passa på att lära barnen lite engelska.

Genom att byta färg eller fordonstyp utökar barnen sina engelska vokabulärer: Färger för de riktigt små och fordonstyper för de lite äldre. Den som har flest poäng när ni når ert mål får kanske en extra kula glass. Och om någon ertappas med att bråka med sina syskon så dras poäng av.

2.  Jag ser med mitt lilla öga

Det här är en klassisk lek för långa bilresor och är perfekt att leka när man är ute på promenad eller reser med barn. Idén är att säga: ”Jag ser med mitt lilla öga”, och sedan ge ledtrådar om vad du ser. Du kan till exempel säga: ”Jag ser med mitt lilla öga något skinande och rött”. Sedan får barnen gissa tills de kommer på vad det är. (Kan du gissa vad det var? Ett stoppljus, förstås).

3. Alfabetsleken

Den här leken är perfekt för barn som redan har lärt sig läsa. Det handlar om att välja ett ämne, till exempel djur. Om du börjar med att säga: ”kanin”, måste nästa person säga ett djur som börjar med den sista bokstaven i det tidigare ordet, till exempel: ”tiger”. Om du vill göra det svårare kan du bestämma hur många sekunder man har på sig innan man måste svara.

4. Registreringsskyltsleken

Om du är uppmärksam kan du hitta riktigt roliga registreringsskyltar som hela familjen kan skratta åt. Om du vill kan du också ha ett poängsystem för den här leken, där den som ser ett ord först får poäng.

5. Observera människor och djur

Vad händer i bilarna runt omkring er? Tänk ut några saker att vara uppmärksam på. Till exempel en kvinna med lila hår, en kille som petar sig i näsan eller en bil med minst två hundar inuti. Den här leken fungerar lika bra utanför bilen; i södra Europa har uteserveringarna ofta samtliga stolar riktade mot gatulivet just för denna aktivitet.

Fler tips för att förbättra era bilfärder under semester

Förutom lekar finns det andra saker du kan göra i bilen för att hålla barnen glada. Att ge dem din mobiltelefon eller en surfplatta är kanske den enklaste lösningen. Men ärligt talat, hur minnesvärd kommer semestern då att bli? Med lite planering kan ni tillbringa tid tillsammans, lära er nya saker och undvika överdriven användning av skärmar.

En rolig sak att göra är att lyssna på roliga historier eller barnvisor. Precis som vi vuxna lyssnade på kassettband för några decennier sedan, finns det idag digitala ljudböcker för barn med klassiska berättelser och nyare innehåll. Kolla vad som finns tillgängligt på just dina streamingtjänster.

Två barn i baksätet.

I allmänhet är det bäst att undvika aktiviteter som kräver att barnen tittar ner, eftersom detta ökar risken för bilsjuka. Så pyssel, målarböcker och liknande är bäst att vänta med tills efter det att bilen har stannat. Tänk i stället på saker som de kan prata om, lyssna på och vara uppmärksamma på. Och om ett barn blir illamående kan det vara bra att öppna fönstret och be det skåda så långt ner längst med vägen som möjligt.

Skapa minnen tillsammans under semestern

Förutom saker att göra i bilen kan valet av rastplatser göra stor skillnad för hur familjen upplever sin semester. Kontrollera i förväg om det finns bra ställen. Annars är det lätt att alla pauser sker på närmaste hamburgerrestaurang eller bensinstation, och upplevelsen blir då inte lika minnesvärd.

Det behöver inte vara dyrt att ta en paus på ett trevligare ställe. Om du tar med dig några smörgåsar, smoothies och andra snacks så kan ni vila var ni vill. Kanske finns det en rastplats vid en vacker sjö. Eller så kanske ni upptäcker ett fornminnesmärke, en nationalpark eller en lekplats i en liten stad som ni aldrig har varit i tidigare.

Vi säger ofta att det inte är destinationen som är viktig utan resan man gör för att komma dit. Och det gäller särskilt när det kommer till långa bilresor med barn på semester. Om ni gör själva bilresan roligare kommer er semester att bli mer minnesvärd. Och det är troligt att dina barn, när de blir äldre, kommer att minnas vilken fantastisk tid ni hade tillsammans.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.