4 idéer för att hålla igång inlärningen över sommaren

Vill du att dina barn ska hålla igång inlärningen över sommaren på ett roligt och originellt sätt? Vi ger dig några idéer!
4 idéer för att hålla igång inlärningen över sommaren
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sommarlovet markerar slutet på läsåret. Under nästan tre månader kan barn njuta av solen, stranden och poolen. Men vad händer med allt de lärde sig de föregående månaderna? Låt oss titta närmare på några idéer för att hålla igång inlärningen över sommaren.

Det är helt klart att sommaren ska vara en tid för barn att koppla av och ha roligt, men det är också viktigt att de inte tappar sina studievanor. Det är viktigt att hålla igång inlärningen under en viss tid varje vecka. Hur kan de göra det? Här är några tips.

Tänk på att det inte ska vara något straff eller en förpliktelse utan en möjlighet att fortsätta lära sig på ett roligt och underhållande sätt. Lyckligtvis finns det idag många alternativ som gör att du kan uppnå detta mål.

4 idéer för att hålla igång inlärningen över sommaren

hålla igång inlärningen över sommaren: barn med läsplatta

1. Pedagogiska appar för att hålla igång inlärningen över sommaren

Har du en surfplatta, smartphone eller någon annan elektronisk enhet hemma som ditt barn kan använda några timmar om dagen? I så fall rekommenderar vi att du laddar ner några pedagogiska appar som finns på marknaden. Många av dem är gratis!

För att välja den bästa pedagogiska appen för ditt barn, ta hänsyn till barnets behov, ålder och utbildningsnivå. Sedan kan barnen njuta av nya spel och utmaningar medan de repeterar något av det som de har lärt sig under det gångna året. Detta kommer också hjälpa till att motivera dem!

2. Brädspel som stimulerar inlärning

Att spela brädspel tillsammans som familj är ett utmärkt sätt att stimulera inlärning och gå över vissa akademiska koncept, samtidigt som det är ett sätt att förbättra vissa sociala färdigheter hos de minsta medlemmarna i hushållet.

Men det gäller att välja brädspel som verkligen kommer att hålla igång inlärningen över sommaren. Du måste välja ett som har ett tydligt pedagogiskt syfte, till exempel något av följande:

  • Dobble: Ett spel för att stimulera uppmärksamhet, koncentration och spatial uppfattning.
  • Trivia: Ett klassiskt brädspel för att utveckla en förståelse för allmänbildning och kultur.
  • Password: Ett spel som hjälper till att utveckla språklig kompetens.
  • Story Cubes: Ett perfekt spel med berättartärningar som förbättrar kreativitet, fantasi och muntliga språkkunskaper.
  • Dixit: Ett spel som uppmuntrar kreativitet och språkkunskaper.
  • Rummikub: Ett spel som hjälper till att stimulera matematiska färdigheter och visuell uppmärksamhet.

3. Skriv en dagbok under sommarlovet

Genom fritt skrivande lär sig barn att uttrycka sina idéer, känslor och tankar på ett logiskt och sammanhängande sätt. Därför rekommenderar vi att du köper en journal eller dagbok så att ditt barn kan skriva varje dag under sommaruppehållet om sina äventyr.

hålla igång inlärningen över sommaren: barn skriver
Utan att inse vad som händer kommer ditt barn att få träna stavning, grammatik och skrivning, tre grundläggande aspekter som kommer att påverka hela hans eller hennes utbildning positivt.

4. Träna matematik dagligen

Ditt barn behöver använda sig av matematik varje dag för att lösa enkla uppgifter och problem. Till exempel kan man integrera matematik i matlagning eller shopping. Dessa är båda aktiviteter som lämpar sig väl för att tydliggöra grundläggande matematik.

Varför inte ta hjälp av dina barn för att göra några av dessa beräkningar? Detta kan vara ett bra sätt att ge dem ett visst ansvar samtidigt som de utvecklar sina matematiska färdigheter.

Vikten av att hålla igång inlärningen över sommaren

I september har de flesta barn redan glömt många av de saker som de lärt sig under föregående år. Vill du undvika att det händer med ditt barn? I så fall rekommenderar vi att du lägger upp en studieplan för varje vecka tillsammans i början av sommaren. På så sätt kan ditt barn lägga lagom mycket tid på att gå igenom vad han eller hon lärde sig det året.

Så snart skolåret börjar kommer ditt barn att känna sig redo att fortsätta utvecklas och ta till sig ny kunskap och nya färdigheter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.