Hur man rengör avtagbara tandställningar

Genom rengöra sina avtagbara tandställningar så håller man munnen frisk och behandlingen framgångsrik. Här följer vad du behöver veta.
Hur man rengör avtagbara tandställningar
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2023

Under uppväxten är det vanligt att dra nytta av ortodonti för att behandla bettproblem och rikta in tänderna. I den här artikeln berättar vi hur du rengör avtagbara tandställningar så att ni tillsammans kan hålla dem i gott skick.

När de används inuti munhålan samlar tandställningar på sig bakterier, matrester, plack och tandsten. För att behålla enhetens funktionalitet och undvika sjukdomar i munnen är det därför viktigt att rengöra dem ordentligt varje dag. Upptäck hur du rengör dina barns avtagbara tandställningar och vad mer du bör göra för att hålla dem i gott skick.

Avtagbara tandställningar för barn

Att upptäcka och åtgärda bettproblem redan under barndomen är mest lämpligt. I detta skede utvecklas käkbenen och tänderna håller alltjämt på att bryta ut.

Denna situation tillåter användning av apparater som styr bentillväxt och positionering av tänderna. Detta är vad vi känner till som interceptiv ortodonti; en gren inom detta specialistområde som behandlar bettproblem i tidig ålder för att undvika mer komplexa och allvarliga anomalier i framtiden.

Avtagbar ortodontiapparatur

Det finns olika typer av oral utrustning för att lösa de olika situationerna som uppstår i munnen. Hos barn är avtagbara tandställningar vanligast, även om det också finns fastsittande alternativ. Utformningen av varje apparat beror på problemet som ska behandlas och barnets egna behov.

Genomskinliga tandställningar

En annan typ av avtagbara tandställningar som kan användas på barn är genomskinliga aligners, såsom Invisalign. Dessa är skenor gjorda av speciella polyuretaner som gör att bettproblem kan lösas på ett oerhört diskret sätt.

Avtagbara ställningar har fördelen att de kan tas bort för rengöring, och samtidigt låter de dig sanera munhålan på vanligt sätt. De bör också tas av under måltiderna, vilket minskar mängden mat som fastnar i dem.

En person som rengör en avtagbar tandställning med en tandborste.
Rengör avtagbara tandställningar med en mjuk borste avsedd exklusivt för detta ändamål. Det är också en bra idé att använda rengöringstabletter en gång i veckan.

Vad händer om avtagbara tandställningar inte rengörs?

När du inte rengör avtagbara tandställningar så finns det en ökad risk för att bakterier och skräp samlas på deras struktur. Med tiden kan de ändra färg, börja lukta, smaka illa och få en obehaglig konsistens.

Samma bakterier som ansamlas på tänderna och slemhinnorna i munnen kan föröka sig i apparaterna. Även ackumulering av rester i dessa enheter kan orsaka en obalans i munhålans normala flora och gynna uppkomsten av sjukdomar. Karies, gingivit och candidiasis är några av de sjukdomar som kan utvecklas.

Hur rengörs de?

När det kommer till att rengöra dina barns avtagbara tandregleringsapparater så är det första du bör göra att prata med deras ortodontist. Vårdpersonalen kommer att vägleda dig angående de metoder du bör utföra. Sättet att rengöra ställningarna kan variera beroende på utformningen av varje enhet. Det finns dock några enkla metoder som hjälper dig att hålla dem relativt fria från skadliga bakterier.

Daglig rengöring

Tandställningarna bör rengöras varje dag och, om möjligt, varje gång barnen tar ut dem för att äta och borsta tänderna. De hygieniska åtgärderna bör helst utföras så snart apparaten tas ur munnen, medan den fortfarande är våt, för att förhindra att matrester torkar och stelnar.

Det är bäst att rengöra apparaten med en mjuk borste avsedd för detta ändamål. Om det behövs kan en bomullspinne användas för att komma åt de svårare områdena, såsom åsar, spår och håligheter.

Apparaten bör borstas under en ström av varmt eller kallt vatten, men aldrig för varmt, för att skölja och ta bort rester. Dessutom kan någon neutral eller mycket mild flytande tvål användas. Observera att tandkräm inte ska användas eftersom dess nötande komponenter kan repa enhetens ytor.

Efter rengöring bär enheten sköljas noggrant och torkas med pappershanddukar. Innan du sätter tillbaka den i munnen är det lämpligt att fukta den. Det är också tillrådligt för barnet att borsta tänderna vid denna tidpunkt.

Rengöringstabletter

En gång i veckan, eller var tionde dag, är det tillrådligt att utföra en mer noggrann rengöring med speciella tabletter som är utformade för hygienen av apparater och proteser. Detta är en desinficerande och brusande produkt som genom bubblorna som produceras lyckas ta bort resterna som borstning inte kan ta bort.

En avtagbar tandställning i ett plastfodral.
Förvaringsboxen för avtagbara tandställningar bör också rengöras regelbundet. Den bör också förvaras på en säker plats för att undvika missöden.

Andra skötselåtgärder för att ta hand om avtagbara tandställningar

Det finns andra vårdåtgärder som hjälper dig att hålla dina avtagbara tandställningar intakta, så att de fyller sin funktion i din mun. Här följer några tips att tänka på:

  • Undvik värme: Höga temperaturer kan deformera och förstöra ställningen. Håll den därför borta från kokande vatten, mikrovågsugnar, diskmaskiner och torktumlare.
  • Använd inte kemiska produkter: Vatten, mild tvål och enstaka brustabletter räcker för att rengöra apparaten. Använd inte andra produkter som innehåller alkohol som kan skada apparaten eller orsaka andra reaktioner i munnen.
  • Rengör dess fodral: Precis som du rengör dina avtagbara tandställningar, bör du också rengöra deras förvaringsfodral regelbundet.
  • Förvara den i sitt fodral: När apparaten inte används ska den förvaras i sitt fodral på en säker plats. Detta hjälper till att undvika missöden som att inte komma ihåg var den är, att den av misstag kastas i soporna eller till och med att den bli tuggad på eller sväljs av ett husdjur.
  • Torka den: När den förvaras i sin låda ska enheten vara torr. Om det förvaras fuktigt på en stängd plats kan svamp och dålig lukt uppstå.
  • Justera den inte på egen hand: Om ditt barn är obekvämt med enheten eller om du märker att något är löst bör du inte hantera det med en tång, pincett eller andra föremål eftersom du då riskerar att skada den. Om något är fel med apparaten bör du gå till tandregleringsmottagningen.
  • Kontrollera den ofta: Det är viktigt att gå till tandläkarkontroller så att vårdpersonalen kan verifiera att ställningen gör sitt jobb. Vid dessa kontroller utvärderas apparatens integritet och nödvändiga justeringar utförs.

Du måste följa med i behandlingen

Att bära tandreglering under barndomen gör att ni kan lösa bettproblem tidigt och undvika komplikationer i framtiden. Att hålla tandställningarna intakta och rena hjälper till att bibehålla hälsan hos de orala strukturerna och för att behandlingen ska bli framgångsrik.

Nu när du vet hur du rengör avtagbara tandställningar så kan du undvika missöden under dina barns behandling. Med din vägledning kommer barnens leenden att förbli friska och vackra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodriguez, G. N. P., Davila, Á. A. A., & Dávila, M. P. A. (2022). Beneficios de la implementación de ortodoncia interceptiva. RECIAMUC6(2), 69-78.
  • Campuzano, T. M., Torres, M. F. M., & Rosales, A. M. (2020). Revisión sistemática sobre los tipos de tratamientos relacionados con la Ortodoncia Interceptiva en jóvenes y niños. Revista Científica Especialidades Odontológicas UG3(1), 127-131.
  • Bryan, C. M. C., Stalin, M. S. D., & Jéssica, S. O. (2021). Prevalencia de Candida spps en aparatología ortodóntica en pacientes pediátricos. Revista Killkana Salud y Bienestar. Vol5(3).
  • Dávila Pinguil, L. A. (2019). Prevalencia de gingivitis en pacientes con prótesis parcial removible y pacientes con tratamiento ortodóntico (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Marmolejos, C., & Ovalle, E. (2021). Ortodoncia interceptiva.
  • Quizhpe Veintimilla, S. P. (2019). Presencia de enterobacterias y enterococcus faecalis en la aparatología ortodóntica de los pacientes pediátricos en la clinica de ortodoncia de la Universidad Católica de Cuenca en el año 2018.
  • Lozano Lozano, T. A., & Triana Aroca, J. A. (2021). Microorganismos prevalentes en prótesis totales, aparatología ortopédica y sus manifestaciones orales. Reporte de literatura 2014-2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.