Varför är det viktigt att ta barnen till en barntandläkare?

Om småttingarna redan har börjat få tänder och du ännu inte har haft tid att ta barnen till en barntandläkare, då kommer följande information att vara till stor hjälp.
Varför är det viktigt att ta barnen till en barntandläkare?

Senaste uppdateringen: 24 november, 2022

Alla föräldrar vill ge sina barn den omsorg som behövs för att säkerställa deras rätta utveckling och välbefinnande. Att ta barnen till en barntandläkare är rekommenderat för att säkerställa att deras mjölktänder och permanenta tänder förblir friska, och på så sätt förhindra andra problem med tänderna, bettet eller munhålan.

God munhälsa och hygien börjar under tidig barndom genom föräldrarnas goda exempel och främjande av dagliga rutiner. För denna uppgift kan du köpa specifika tandborstar och tandkrämer för små barn; tillbehör som kan göra det roligare och mer didaktiskt i syfte att lära dem att borsta tänderna efter varje måltid och att sedan förebygga sjukdomar genom regelbundna besök hos tandvården.

5 skäl till varför det är viktigt att ta barnen till en barntandläkare

Innan de små fyller två år rekommenderas det att börja ta barnen till barntandläkaren årligen så att de kan få tillgång till en tandvård av hög kvalitet. Att investera i en privat försäkring och anlita en privat tandklinik är det bästa alternativet för att ge barn den professionella uppmärksamhet som deras tänder behöver.

Här följer några av de främsta anledningarna till att ta barnen till en barntandläkare

1. Främja god munhälsa

En pojke hos barntandläkaren.

När du vänjer barnen vid att besöka tandläkaren regelbundet så lär du dem att förlora den ogrundade rädslan som många små har. Det är också det bästa sättet att främja deras munhälsa på lång sikt. Personalen kan observera ditt barns tandutveckling och ge nödvändiga riktlinjer angående rengöringsmetoder då en anomali är närvarande.

På så sätt kan du få aktuell information som helt kan förändra kvaliteten på ditt barns liv. Det beror på att de flesta barntandläkare har ett mycket nära och pedagogiskt förhållningssätt som gör att de kan närma sig barn på ett vänligt och respektfullt sätt, samt låta dem veta att de finns där för att hjälpa till med vad barnen än behöver.

2. Kontroll av mjölktändernas tillväxt

Utseendet på den första mjölktanden är ofta en av de mest minnesvärda milstolparna under barnens tillväxt och en påminnelse om att börja leta efter den bästa tandläkaren samt boka en tid för deras första kontroll. Tyvärr faller många fortfarande i fällan att tro att denna första uppsättning tänder inte är så viktig eftersom de inte är barnens permanenta tänder.

Detta är dock en missuppfattning, mjölktänder förtjänar särskild omsorg och uppmärksamhet. De är viktiga för att barn ska lära sig att äta fast föda, börja tala och uttala nya ord och för att ”boka” det utrymme som krävs för att de permanenta tänderna ska växa fram på rätt sätt.

3. Tidig upptäckt av orala problem

Från ett litet hål i en tand eller ett inflammerat tandkött till upptäckt av missbildningar eller allvarliga munsjukdomar, ett besök hos barntandläkaren är det bästa sättet att förhindra problem som kan bli allvarligare i framtiden, och på så sätt ge uppmärksamhet åt dessa tillstånd så tidigt som möjligt.

Kom ihåg att en tidig diagnos kan förhindra smärtsamma framtida besvär samt en vidareutveckling av de problem som kan bli komplicerade att lösa senare. Dessutom är det ett utmärkt sätt att få reda på hur de permanenta tänderna träder fram naturligt samt se om det finns ett behov av att påbörja en tandreglering.

4. Skydda ditt barns permanenta tänder

En flicka hos tandläkaren.

Enligt American Association of Endodontics är tandskador under barndomen mycket vanliga och är ofta resultatet av rena olyckor eller idrottsskador. Om en mjölktand lossnar under tidig barndom bör försiktighet iakttas och barnet bör undersökas för att överväga användningen av utrymmeshållare som säkerställer att den permanenta tanden kan växa fram i en idealisk position.

Detta är av stor relevans eftersom mjölktänder ofta har mycket svaga rötter som leder till förlust av en eller flera tänder i förtid. Detta kan göra att den permanenta tanduppsättningen blir trång eller sned när den bryter fram. Detta är ytterligare en bra anledning till att ta barnen till en barntandläkare samt därigenom förhindra alla typer av missbildningar, infektioner och förfall.

5. Viktiga rekommendationer

När du blir nybliven mamma eller pappa är alla verkligen goda råd du kan få välkomna. Att besöka en barntandläkare med dina barn är ett utmärkt sätt att få förstklassig rådgivning, från matvanor till tekniker för munhygien; utnyttja varje möte och fråga dem det du undrar över.

På så sätt kan du bli medveten om att det till exempel, för att ta hand om barns tänder och tandkött, är viktigt att du reglerar deras socker- och stärkelseintag. På samma sätt kommer du att lära dig att ditt barn inte bör somna medan det ammar, eller få juice i flaskan. Båda dessa scenarier kan få negativa konsekvenser för barnets munhälsa.

Var noga med att ta barnen till en barntandläkare

Nu när du vet alla fördelarna med att ta barnen till en barntandläkare är det dags att boka tid hos en privat tandvårdsklinik och kanske registrera ditt barn inom en familjeförsäkring för att säkerställa regelbundna besök. På så sätt gör du allt du kan för att komplettera rutinerna för munhygien hemma, samt säkerställer att ditt barn kommer att få ett vackert leende i framtiden.

 

Bibliografi


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.