Lär dina barn vikten av att borsta sina tänder

Lär dina barn vikten av att borsta sina tänder
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att sköta den orala hygienen, det vill säga att dagligen borsta sina tänder, är viktigt för vår övergripande hälsa. Eftersom de flesta bebisar inte föds med tänder så kan vi introducera goda vanor för munhygien långsamt och försiktigt, utan brådska. Men tro inte att det inte är viktigt! Vi måste lära barnen vikten av att ta hand om sina tänder under hela livet.

Här är några tips på hur du lär dina barn att borsta sina tänder.

Mjölktänder och permanenta tänder

Mjölktänder, tillfälliga tänder, primär tandsprickning… Det här är de första tänderna som uppträder hos människor.

De kommer vanligen vid ungefär 6 månaders ålder, i vissa fall mycket tidigare. Våra mjölktänder följer med oss under våra tidiga liv fram till ungefär 7 eller 8 års ålder när de börjar ersättas av permanenta tänder.

Pojke ler och visar en tand i handen

Dessa ljuva små tänder gör det möjligt för barn att kunna äta själva. De kan bita och tugga maten ordentligt och därmed förbereda den för upptag och nedbrytning under matsmältningen. Samma funktion som permanenta tänder har för vuxna.

Av denna anledning behöver mjölktänder lika mycket vård som permanenta. Vanan att borsta sina tänder ordentligt bör införlivas hos barn från en tidig ålder. Det är viktigt att vi hjälper dem med borstningen innan de klarar detta själva.

Att borsta sina tänder på rätt sätt

Det är viktigt att rengöra alla tänder, samt tandkött och tunga.

Om borstning inte utförs rätt eller tillräckligt ofta kommer bakterier på tänderna att orsaka uppkomsten av hål och karies.

Du måste visa dina barn denna rutin och lära dem hur man borstar sina tänder på rätt sätt. Du som förälder måste förklara det och hjälpa dem borsta tills de har bemästrat tekniken själva.

  • De övre tänderna ska borstas på framsidan och baksidan, alltid från toppen till botten.
  • Tänderna i den nedre raden ska borstas från botten och upp, både på framsidan och baksidan.
  • Tungan behöver också borstas.

Om borstningen utförs som den ska så elimineras filmen av bakterier som täcker tänderna. Både tandköttet och tänderna kommer att bli skyddade.

Vi bör lära våra barn att deras tänder måste borstas regelbundet: efter frukost, sedan efter lunch, middag och innan man lägger sig. I princip alltid efter att de har ätit någon mat.

God munhygien handlar om mer än att bara borsta sina tänder

God munhygien upprätthålls inte bara genom att borsta sina tänder korrekt. Du måste tänka på att många andra åtgärder är nödvändiga för att hålla våra tänder hela och friska hela livet.

Uppmana dina barn att vara försiktiga så de inte ramlar och slår sig. Du ska inte överbeskydda dem eller förbjuda dem att leka med andra barn, men du bör vara medveten om de möjliga farorna.

Barn ler

Tänk på att mjölktänder är känsliga. De kan brytas eller flisas av, vilket kan göra mycket ont om det inte behandlas ordentligt.

Faran med godis

Små barn får ofta godis, klubbor och karameller. Faran med detta utgörs inte bara av socker; du måste även tänka på att mycket hårda livsmedel kan påverka tänderna negativt när de biter i dem.

Om du låter dina barn äta sådana saker måste du se till att tänderna borstas noggrant efteråt. Se också till att de bara använder sina kindtänder om de biter hårt i dem.

Vissa karameller ska man bara suga på. Visa dem hur man gör och lär dem att aldrig bita i dem eller tugga på dem.

Andra råd

Om dina barn klagar på eller nämner att de störs av kalla maträtter eller mat som är för varm, ta dem till en tandläkare. Det kan vara ett tecken på att de har hål i tänderna.

Hål bör fyllas så snart som möjligt för att undvika större komplikationer. Dessutom kommer barn med hål som gör ont och besvärar dem att sluta äta som de borde göra.

Slutligen, när karies är närvarande, är tänderna svagare än de var tidigare, även efter att de har lagats. Om de används för att tugga hårda livsmedel kan de brytas sönder eller så kan fyllningen lossna. Tänk på detta.

Dina barns munhygien kräver att du lägger mycket tid på den. Ge dem så mycket vägledning och träning du kan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.