Vad du behöver veta angående Invisalign för tonåringar

Är det möjligt för ungdomar att använda Invisalign? Ta reda på allt du behöver veta om genomskinlig tandjustering i den här artikeln.
Vad du behöver veta angående Invisalign för tonåringar
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 15 december, 2022

På senare tid har genomskinliga tandregleringsskenor vunnit i popularitet tack vare deras diskretion och komfort. Men kan Invisalign användas av tonåringar?

Ortodontibehandlingar av detta slag är vanligen förekommande under ungdomen eftersom detta är en idealisk tidpunkt att korrigera problem med bettet. Vid det laget har tonåringarna slutfört tandersättningen från barndomen, men skelettet växer fortfarande.

I detta skede av så många fysiska förändringar är unga människor ofta oroade över sitt fysiska utseende. Så att lägga till en stålstruktur till deras leende kan vara en källa till pinsamhet, och till och med en motvilja att genomgå behandlingen.

Det är alltså inte bara möjligt för tonåringar att använda Invisalign, utan det har blivit ett alltmer eftertraktat alternativ för dem. Det beror på att det erbjuder möjligheten att korrigera felplacerade tänder med material som går obemärkt förbi.

Vad är Invisalign?

Invisalign är en typ av genomskinlig ortodonti som används för att korrigera ocklusionsproblem och tandfel. Den består av användningen av mycket diskreta och transparenta skenor, som kan tas bort snabbt och enkelt.

Dess användning är mycket praktisk och tillåter patienterna att sätta på och ta bort dem som de vill, både för att äta och för att utföra munhygien. Men för att behandlingen ska utvecklas väl och vara effektiv så måste skenorna användas minst 22 timmar om dygnet.

Då och då, vanligtvis varannan vecka, kommer tandläkaren att indikera behovet av att byta ut enheterna. Detta gör att utrustningen kan applicera den kraft som krävs för att flytta tänderna till önskat läge.

Skenorna är skräddarsydda för munnen hos varje patient och ett transparent termoplastmaterial används som gör dem nästan omärkbara för ögat.

En tonårsflicka som håller en invisalign-skena.

Invisalign för tonåringar: detaljinformation

Vad vi har nämnt hittills är de allmänna egenskaperna hos systemet, men användningen av Invisalign för tonåringar har vissa specifika egenskaper som skiljer det från en konventionell behandling. Faktum är att dessa detaljer gör processen mer lämplig för barn mellan 11 och 18 år:

 • Användningskontroller: Dessa är blå indikatorer som försvinner när enheten används. Detta gör att föräldrar och tandläkare kan kontrollera tiden för användning av riktskenan.
 • Ytterligare skenor: En Invisalign-behandling för ungdomar inkluderar ytterligare uppsättningar av skenor att använda i händelse av att de förloras eller går sönder. Och detta erbjuds utan merkostnad.
 • Guider för tandutveckling: Systemet har ett kompensationssystem för hörntänder, premolarer och andra molarer när de ännu inte har framträtt. Dessutom fungerar skenorna som en guide för de sista tänderna som träder fram.

Den totala behandlingstiden varierar beroende på det kliniska fallets behov och komplexitet. Men i allmänhet, med ansvarsfull användning av enheterna, tar det vanligtvis mellan 12 till 18 månader.

När rekommenderas Invisalign för tonåringar?

Invisalign för tonåringar kan användas för att behandla nästan alla bettproblem och för att rikta felplacerade tänder. Öppna bett, korsade bett, överbett, trängsel och gluggar kan lösas med skenorna.

I de flesta fall ersätter de behovet av tandställning och uppnår samma resultat, men lyssna alltid på din tandläkare som kommer att rekommendera det lämpligaste alternativet för varje barn.

Fördelar med Invisalign för tonåringar

Vi har redan nämnt den estetiska faktorn som genomskinliga tandskenor uppnår, men hos ungdomar ger de många fler fördelar jämfört med traditionella tandregleringsmetoder. Bland dem sticker följande ut:

 • Avtagbarhet: De kan tas bort för att äta, borsta tänderna, ta foton och så vidare.
 • Hygien: De stör inte tandhygienen eftersom de kan tas bort för borstning och tandtråd.
 • Komfort: Eftersom de inte har några metallplattor eller metallbågar som sticker eller gnuggar mot vävnaden i munnen så är de mycket bekvämare att bära. Dessutom undviks skador och sår i mjukvävnaderna.
 • Säkerhet: De kan användas under sportaktiviteter utan risk att fastna i läppar och tandkött vid en olycka.
 • Förutsägbarhet: I förbehandlingsstadiet används programvara för att visualisera det slutliga resultatet av leendet.
 • De påverkar inte ätandet: Genom att ta bort skenorna kan du behålla din vanliga kost utan att behöva undvika olika mattyper, vilket ofta inte är fallet med tandställning.
 • De främjar självkänslan: Eftersom det inte finns något räls som påverkar utseendet på leendet är det mindre risk att barnet blir retat eller känner sig skamset.

En annan fördel är att det minskar antalet konsultationer med specialister, eftersom dessa vanligtvis endast sker var 6:e till 8:e vecka. När det gäller reguljära tandställningar kan besöken hos ortodontisten under vissa perioder ske var 4:e vecka.

En ortodontist som applicerar en skena från Invisalign.

Engagemang för behandling

Efter att alla fördelar som Invisalign erbjuder för ungdomar är kända så är det viktigt att nämna att denna behandling kräver mycket engagemang från patienten. Framgången av behandlingen beror till stor del på att den unga personen bär skenorna under hela den tid som tandläkaren anger.

För att uppnå önskat resultat bör skenorna bäras större delen av dagen. Även om det är möjligt att ta bort dem från munnen, bör de bara tas ut för att äta, rengöra dem, borsta tänderna eller något annat under en väldigt begränsad tid.

När skenorna tas ut måste de förvaras i sitt fodral för att förhindra att de tappas bort. Och innan du sätter in dem igen måste du vara noggrann med tandhygienen samt rengöra skenorna.

Att använda en mjuk borste och kallt rinnande vatten räcker för att hålla skenorna i gott skick. En mer grundlig rengöring var varje eller varannan vecka, med antiseptiska tabletter för proteser, gör att du kan eliminera rester som den dagliga rengöringen inte får bort.

Att vara uppmärksam på bytet av skenor, besöka ortodontisten vid angivna tider samt följa deras rekommendationer är också viktigt för att behandlingen ska bli framgångsrik. Med ansvar och disciplin kan den unga patienten få ett vackert leende med kosmetiska produkter som Invisalign.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Harnick, D. J., & Briceño, J. (2011). Invisalign Teen. Rev Esp Ortod41, 260-6.
 • Araujo, A. M., Ribas, M. A., Trías, M. Á. M., & Fernández-Bozal, J. (2016). Tratamiento de maloclusión clase III con alineadores estéticos (Invisalign®). Revista Española de Ortodoncia46(2), 78-85.
 • Velo, C. P. E. Comparación entre Invisalign® y el tratamiento de brackets tradicional desde el punto de vista de la higiene bucodental. Evidencia científica.
 • Mendoza, B. S. (2015). Predictibilidad de la expansión con el sistema Invisalign (Doctoral dissertation, Universidad de Sevilla).
 • Ladewig, V. D. M., Ladewig, S. F. A. D. M., & Ladewig, N. D. M. (2020). Tratamento de diastemas generalizados seguindo protocolo de decomposição de movimentação com o Sistema Invisalign®. Ortho Sci., Orthod. sci. pract, 122-128.
 • Saltos, V. I. A., Pérez, A. F., & Catillo, J. Q. Sistema Invisalign: Revisión bibliográfica.
 • Antonio Zancajo, L. (2019). Estudio comparativo del dolor orofacial utilizando diferentes técnicas de ortodoncia: lingual, vestibular y alineadores (Invisalign®).
 • Monteiro, M. P. M. (2015). Sistema Invisalign®: Aplicações em ortodontia (Doctoral dissertation, [sn]).
 • Rivero, J. C., Yeste, F., & Nogal, A. (2017). Tratamiento de las maloclusiones con ortodoncia transparente. RCOE22(2), 87-96.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.