Fördelar med att laga mat med sina barn

Att laga mat tillsammans med sina barn säkerställer att man lägger grunden för bra kost och god självkänsla. Lär dig mer om fördelarna här!
Fördelar med att laga mat med sina barn
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 15 juni, 2023

Kommer du ihåg när du var barn? Kanske var då köket en avstängd, farlig plats till vilken du nekades tillträde? Det finns faktiskt växande bevis på hur fördelaktigt det är att inkludera barn i kulinariska uppgifter. Av den anledningen vill vi idag prata med dig om fördelarna med att laga mat med dina barn.

Tidigare var ofta köket ett vuxenområde som man bara kunde komma åt för att få sin mat, men aldrig för att laga den. Och närvaron av minderåriga i det här utrymmet verkade farligt för dem och man trodde att de bara skulle komma i vägen för matlagningsprocessen. Matlagning är dock faktiskt en av de mest kompletta aktiviteterna, eftersom den främjar den fysiska, psykologiska och känslomässiga utvecklingen hos barn.

Att involvera sina barn i förberedelserna av recept kommer att stärka ert band, förbättra deras attityd till mat och tillåta dem att utveckla ett antal olika färdigheter och förmågor. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Upptäck fördelarna med att laga mat med sina barn

Både barn och vuxna äter mellan 3 och 5 måltider om dagen, eftersom mat är den energi som våra kroppar behöver för att fungera. Av samma anledning förefaller det naturligt att involvera små barn i förberedelserna och utarbetandet. Men om du fortfarande tvivlar på det, då följer här några av fördelarna med att laga mat med sina barn.

Förbättra deras förhållande till mat

Ätstörningar blir alltmer närvarande och deras förekomst bland barn ökar. Av samma anledning är det viktigt att hjälpa barn att utveckla ett bra förhållande till mat redan från början. För detta är ett av de bästa alternativen att låta dem vara i kontakt med mat från tidig ålder och att experimentera med dess texturer, dofter och smaker genom att hantera den fritt.

Att laga mat med barn är en fantastisk aktivitet. Enligt en systematisk översikt publicerad i Preventing Chronic Disease erbjuder matlagning flera fördelar för barn. Specifikt förbättrar det deras attityder och beteenden mot mat och gör dem mer benägna att prova nya produkter och mer benägna att välja och konsumera frukt och grönsaker. Detta är nyckeln till att etablera hälsosamma vanor och förebygga fetma och andra sjukdomar.

En far och hans unga dotter tvättar grönsaker i diskbänken.
Genom att låta dina barn tvätta grönsaker, knäcka ägg eller röra ihop ingredienser till en blandning, ger du dem möjligheten att briljera och se sina färdigheter förbättras.

Öka deras självförtroende

Som föräldrar vill vi att barn ska ha bra självkänsla, men vi vet inte alltid hur vi ska öka den. Matlagning med sina barn är ett utmärkt sätt att uppnå detta. Denna aktivitet låter dem testa sig själva och övervinna olika utmaningar beroende på deras förmåga.

Självförtroende utvecklas inte bara genom uppmuntrande ord, utan genom att bevisa att vi är kapabla att ta oss an uppgifter och framgångsrikt slutföra dem. Det är sant att du skulle laga en måltid snabbare om du gjorde det på egen hand. Men genom att låta barn prova, misslyckas och förbättra sig så ger du dem värdefulla möjligheter att lära sig uthållighet och självförtroende.

Dessutom kommer den upplevda självförmågan inte att vara begränsad till enbart matlagning, utan kan också extrapoleras till olika utmaningar som kommer att uppstå i deras liv.

Stärker familjebanden

Speciellt när de är små kräver barn mycket uppmärksamhet och vill ständigt underhållas av sina referensvuxna. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att leka med dem. Faktum är att vardagliga aktiviteter är extremt intressanta och engagerande för dem.

Att laga mat med dina barn skapar ett utrymme för att prata om vardagen, öka den känslomässiga intimiteten och öva på olika sociala färdigheter. I denna kommunikation lär de sig att förhandla, resonera, följa instruktioner, avslöja sina åsikter och lyssna på andras kriterier. Allt detta i en lekfull och trygg miljö.

En mor och dotter som bakar tillsammans.
Vi bör hjälpa barn att förbättra sina matlagningsfärdigheter och samtidigt uppmuntra kreativitet genom att tillaga olika rätter.

Främjar mångsidigt lärande

Slutligen, kom ihåg att köket är ett centrum för mångsidigt lärande. Å ena sidan erbjuder det en mängd olika sensoriska stimulanser att experimentera med. Å andra sidan är det idealiskt för att förbättra fina och grova psykomotoriska färdigheter samt öka kontrollen över kroppsrörelser.

Det är också ett bra ställe att lära sig ordförråd genom att namnge mat, redskap och de åtgärder som utförs när man lagar mat. Och på samma sätt låter det barn lära sig mer om naturen, odling av mat och vad som händer när man kombinerar olika ingredienser.

Att laga mat med våra barn är en komplett och rolig uppgift

Som du kan se erbjuder matlagning med barn nästan oändliga utbildningsmöjligheter. Både själva handlingen att laga mat och de samtal som kan uppstå från denna aktivitet är idealiska för att lära små barn om olika ämnen. Till exempel om natur, matematik, språk, kost och motorik.

Att laga mat med våra barn säkerställer att vi lägger grunden för god kost och en solid självkänsla. Det låter oss dessutom knyta närmare band med barnen. Missa därför inte alla dessa fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cunningham-Sabo, L., & Lohse, B. (2013). Cooking with Kids positively affects fourth graders’ vegetable preferences and attitudes and self-efficacy for food and cooking. Childhood Obesity9(6), 549-556. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/chi.2013.0076
  • Dueñas Disotuar, Y., Murray Hurtado, M., Rubio Morell, B., Murjani Bharwani, H. S., & Jiménez Sosa, A. (2015). Trastornos de la conducta alimentaria en la edad pediátrica: una patología en auge. Nutrición Hospitalaria32(5), 2091-2097.
  • Hersch, D., Perdue, L., Ambroz, T., & Boucher, J. L. (2014). The impact of cooking classes on food-related preferences, attitudes, and behaviors of school-aged children: a systematic review of the evidence, 2003–2014. Preventing chronic disease11.
  • Prádanos Nieto, A. (2015). La cocina como recurso didáctico en educación infantil. [Trabajo Final de Grado, Universidad de Valladolid]. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/15948

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.