Förhindra barn från att äta framför skärmar

Att äta framför skärmar gör barn mer benägna att utveckla övervikt eller ett på annat sätt dysfunktionellt förhållande till mat.
Förhindra barn från att äta framför skärmar

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2023

Att äta framför skärmar är inte en vana som är exklusiv för barn. Faktum är att en stor del av den vuxna befolkningen numera tittar på tv eller stirrar på mobilen under lunch och middag. Även om konsekvenserna är lätta att se så är multitasking en dynamik som har blivit en del av vår moderna kultur. Konceptet syftar på att göra flera saker samtidigt, utan att egentligen fokusera vår uppmärksamhet på någon av dem.

När multitasking flyttas till bordet regelbundet, då tar det inte lång tid innan de fysiska och psykiska hälsoeffekterna uppträder. I den här artikeln berättar vi varför det är så viktigt att förhindra att barn äter framför skärmar, och hur man går tillväga för att stoppa det.

Måltider: En daglig utmaning i hemmet

Vår mat och handlingen att äta återspeglar relevanta aspekter angående barns fysiska, kognitiva och känslomässiga utveckling och tillväxt. Därför är det viktigt att ta hand om deras kost, liksom relationen de etablerar med mat.

Ofta blir måltiderna något motstridiga, antingen för att de små klagar på maten på tallriken, för att de är överdrivet selektiva eller för att de vägrar att äta helt och hållet. Därmed blir en vanlig strategi för att hantera detta scenario att erbjuda dem underhållning med hög stimuli med hjälp av någon teknisk anordning. På så sätt kan familjen ofta äta lugnt och utan att störas av raserianfall.

I slutet av 2022 observerade en studie utförd av Finis Terrae University, som var en del av kampanjen ”Nestlé for Healthy Children”, att 70 % av de intervjuade för närvarande har minst en dålig matvana, som att äta i framför tv:n eller datorn.

Ett barn som äter snabbmat medan han ligger i sängen och tittar på något på en bärbar dator.
De skadliga effekterna av att göra en vana av att äta framför skärmar är betydande. Det ökar till exempel risken för att bli överviktig.

Konsekvenserna av att barn äter framför skärmar

Det faktum att barn emellanåt äter medan de tittar på tecknade filmer på TV eller njuter av musikvideor på sina mobiltelefoner innebär inte någon allvarlig olägenhet. Detsamma kan sägas om tonåringar som sporadiskt äter medan de tittar på sina favorit YouTubers och influencers eller när de använder applikationer för snabbmeddelanden.

Denna fråga blir dock problematisk när den blir regel framför undantag. Det vill säga när de äter framför skärmar oftare än de inte gör det. Bland de viktigaste konsekvenserna kan vi lyfta fram följande:

  • Frånkopplar från maten: Vi tappar koll på mängden, smaken, konsistensen och temperaturen på maten vi äter. Dessutom är näringskvaliteten ofta sämre.
  • Ökar risken för övervikt och fetma: Impulsivt och omedvetet ätande tar bort möjligheten att medvetet välja kvalitet och kvantitet på din maträtt. Genom att uppmärksamma innehållet du tittar eller lyssnar på blir det dessutom svårare att tyda känslan av mättnad och därför sluta äta i tid.
  • Ökar risken för att utveckla en hetsätningsstörning: Prevalensen av hetsätning är högre när man äter framför skärmar, eftersom en stor mängd mat intas även utan att man märker det.
  • Ökad risk för kontaminering: Vi vet att pekskärmar och tangentbord har en betydande mängd bakterier som kan förorena vår mat om vi delar bordet med en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Strategier för att förhindra att barn äter framför skärmar

Varje familj har sina egna regler och föräldrastilar. Vissa är mer stela, medan andra är mer flexibla och tillåtande. Oavsett ditt fall kan du anpassa dessa rekommendationer till dina egna behov för att förhindra att barn äter framför skärmar.

Föregå med gott exempel

Kom ihåg att barn noggrant observerar vad vi vuxna gör. De lägger till och med större vikt vid våra handlingar än våra ord. Därför är det att förvänta sig att de kommer att vilja titta på tecknade filmer medan de äter lunch om du kollar dina sociala medier eller tittar på något annat TV-program.

Vill du att dina barn inte ska äta framför skärmar är det viktigt att du undervisar med ett gott exempel och väljer att lägga undan din egen mobiltelefon eller dator under måltiderna.

En lycklig familj som äter utan skärmar.
För att undvika skärmar vid måltiderna är det en bra idé att uppmuntra till kommunikation. Tillbringa till exempel tid vid bordet och prata om hur varje familjemedlems dag har varit eller, om andra ärenden av intresse.

Skapa en trevlig atmosfär

Att ta vara på måltiderna för att umgås som familj är ett bra alternativ. För att skapa en trevlig atmosfär kan du dessutom presentera rätterna på ett kreativt och attraktivt sätt för barnen. På så sätt kan du skapa en känsla av att måltider kan vara trevliga och roliga, även utan närvaron av skärmar.

Måltider bör vara en speciell tid att dela som familj

När barn uppmärksammar skärmar, misslyckas de med att vara medvetna om vad de äter och är mindre i stånd att uppskatta matens smaker, texturer, dofter eller färger. I detta avseende kan det vara ett bra alternativ att uppmuntra familjekommunikation vid måltiderna för att ersätta skärmar. Att fokusera helt och hållet på våra måltider är ett bra alternativ, det ger enorma fördelar. Det är viktigt att lunch och middag varje dag upplevs som stunder av njutning och lugn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Besoli, G., Palomas, N & Chamarro, A. (2018). Uso del móvil en padres, niños y adolescentes: Creencias acerca de sus riesgos y beneficios. Revista de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Espor. Universidad Autónoma de Barcelona. Aloma 2018, 36(1), 29-39. 
  • Nestlé por Niños Saludables & U. Finis Terrae. (2022). Observatorio Nutricional. Chile.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.