Begreppet intelligens och hur det har utvecklats genom åren

Vill du veta hur man definierar begreppet intelligens? Vet du hur det har utvecklats genom åren? Ta reda på mer om detta begrepp här.
Begreppet intelligens och hur det har utvecklats genom åren
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Du har nog hört någon säga eller till och med sagt själv, “Min bebis är väldigt smart”. Men har du verkligen stannat upp för att tänka på vad begreppet intelligens betyder? Har du funderat på om det är en enda allmän intelligens eller om det finns flera typer?

Här ger vi dig svaren på dessa frågor. I artikeln nedan utforskar vi vad begreppet intelligens består av och hur det har utvecklats genom åren.

Vad innebär begreppet intelligens?

Enligt psykologen Howard Gardner betyder begreppet intelligens “förmågan att lösa ett problem eller skapa produkter som är viktiga i ett kulturellt sammanhang”.

begreppet intelligens

Men när man pratar om intelligens måste man komma ihåg de tre grundläggande egenskaperna:

  1. Intelligens baseras på både medfödda och inlärda faktorer. Den påverkas av samspelet mellan medfödda egenskaper, den biologiska potentialen man ärver från sina föräldrar, och de inlärningsmöjligheter som uppstår under livet. I den meningen är det viktigt att påpeka att hjärnans plasticitet, eller hjärnans förmåga att bilda kopplingar mellan neuroner, gör det möjligt för en person att anpassa sig och förvärva nya kognitiva förmågor. Och detta möjliggör optimering av intellektuell kapacitet för att nå sin maximala potential.
  2. Intelligens är dynamisk. Den förändras och påverkas av den miljö som personen utvecklas i. Därför bygger den intellektuella kapaciteten på individuella upplevelser såväl som på familj, skola och kultur samt social och ekonomisk påverkan.
  3. Det finns flera olika typer av intelligenser. Experter menar att det för närvarande finns åtta olika intelligenser. Även om alla är oberoende interagerar var och en med resten och de förstärker varandra.

Detta har dock inte alltid varit den allmänna uppfattningen. Vet du hur definitionen av intelligens har utvecklats med tiden? Vi förklarar det nedan.

Begreppet intelligens och dess utveckling

Olika typer av intelligens

Begreppet intelligens på 1800-talet

Under 1800-talet ägde de första studierna om intelligens rum, där följande forskare utmärkde sig:

  • Broca, som lyckades lokalisera språkområdet i hjärnan. Detta var den första demonstrationen av möjligheten till fysisk lokalisering av hjärnfunktioner.
  • Galton, som studerade individuella skillnader i människors intelligens och betydelsen av arv i intelligens.
  • Wundt, som studerade mentala processer genom introspektion; med andra ord genom reflektion över egna tankar.

Begreppet intelligens under tidigt 1900-tal

Vid den här tiden antog experter att intellektuell kapacitet var unik, varaktigt stabil och kvantifierbar. Således började de utveckla tester för att bedöma intelligens. I detta utmärkte sig följande författare:

  • Binet, som utvecklade det första psykometriska testet för att mäta intelligens, med test av språkligt, logiskt-matematiskt innehåll och minne.
  • Stern, som föreslog konceptet intellektuell koefficient (IQ) för att kunna förstå resultaten av de första intelligenstesten.
hjärnor i Newtons vagga

Begreppets utveckling under 1900-talet

Vid den här tiden påbörjades en intressant debatt om begreppet intelligens:

  • Att intelligens är en komplex tankestruktur enligt det kognitiva perspektivet.
  • Samtidigt hävdade man att en stark ärftlig komponent påverkar intelligens så att en persons natur bestämmer den intellektuella potentialen och begränsningarna.
  • Slutligen att intelligens är en uppsättning olika kapaciteter eller faktorer enligt faktorperspektivet.

Begreppet intelligens idag

1983 föreslog Gardner teorin om multipla intelligenser, som fortfarande är giltig än idag. Således bekräftade denna författare förekomsten av åtta olika typer av intelligens:

  1. Lingvistisk
  2. Musikalisk
  3. Visuell/Spatial
  4. Kroppslig/Kinestetisk
  5. Social
  6. Självkännedom
  7. Logisk-matematisk
  8. Naturintelligens

Som sagt tidigare är dessa åtta intelligenser kopplade till varandra och används i varierande grad. Därför kan vi kort sagt säga att varje person har sin egen intelligensprofil; var och en är mer kompetent inom vissa discipliner och mindre i andra.

Det här kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.