Mat du kan äta för att få en smart bebis

Intelligens är ett svårt begrepp att definiera, men ingen kan förneka att den finns. Och för de som vill ha en smart bebis kan det vara bra att börja med en intelligensberikande kost redan under graviditeten.
Mat du kan äta för att få en smart bebis

Senaste uppdateringen: 18 februari, 2020

Det finns livsmedel som kan hjälpa dig att få en frisk och smart bebis. I den här artikeln kommer vi att fokusera på specifika livsmedel som enligt en spansk studie publicerad i The Lancet gynnar utvecklingen av barnets hjärna under graviditeten.

Enligt denna studie är det väldigt fördelaktigt att äta fisk och skaldjur under graviditeten.

Dessa resultat motsätter sig andra studier som gjorts i USA under 2004. Dessa rekommenderade att gravida kvinnor begränsar sitt intag av fisk och skaldjur.

Forskarna hävdade att en kost rik på fisk och skaldjur skulle kunna utgöra en risk för fostret, då det kan finnas kvicksilverrester i dem.

Författarna, som även de publicerades i The Lancet, hävdade att “de skadliga effekterna som fisk och skaldjur kan ha på hjärnans utveckling uppväger inte fördelarna från deras andra näringsämnen”.

Omega-3-fettsyror

“Hjärnan hos ett nyfött barn består till 50% av lipider som byggs upp av essentiella fettsyror. Några av dessa fettsyror syntetiserar kroppen helt naturligt. Andra fettsyror, som omega-3, måste däremot införlivas genom mammans och barnets kost. ”

“Sardiner är en utmärkt källa till viktiga omega-3-fettsyror. De är därför utmärkta för hjärnans utveckling, nervsystemet och barnets intelligens.”

Enligt forskarna verkar mängden fettsyror vara avgörande för den tidiga utvecklingen av ett barns hjärna. Detta även om mekanismerna genom vilka detta händer är okända, men bristen på dessa fettsyror kan få allvarliga konsekvenser.

Det är därför de uppmuntrar att blivande mammor ökar sitt intag av omega-3 under graviditeten.

kvinna håller händerna som ett hjärta framför naveln


Livsmedel för att få en smart bebis

Äggulor innehåller kolin som är föregångare till acetylkolin.

Det är en neurotransmittor som är inblandad i många funktioner, såsom minne och muskelkontroll. Kolin är också viktigt eftersom det finns med i skiktet som omger nerver.

Att äta ett ägg om dagen är inte bara hälsosamt för barnet, utan kan också hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt. Det ger vitamin D och är också viktigt för att förebygga bröstcancer och för barnets hälsa.

Rödbetor är rika på nitrater som hjälper till att förbättra blodflödet till barnets hjärna. Inkludera betor i din kost i form av juice, soppor eller sallader. De kan också vara till nytta för ditt välbefinnande eftersom de förhindrar förstoppning.

Vita bönor är en bra källa till kolhydrater som tas upp långsamt. De innehåller även proteiner, vitaminer, mineraler och mycket fibrer.

Dessutom har de en låg fetthalt, och är utmärkta för barnet i livmodern och främjar utvecklingen av minnet.

Det är även bra att äta mycket kött. Kycklinglever innehåller mycket järn som är perfekt för barnets utveckling.

Frukt är också mycket viktigt

En grupp kanadensiska forskare tog sig an uppdraget att visa att konsumtionen av frukt när man är gravid stärker barnets minne.

gravid kvinna visar upp magen bredvid en mixer med frukt

Frukt, grönsaker och frön är bra att äta för att få en smart bebis

Varje portion frukt som en gravid kvinna äter om dagen ökar barnets kognitiva förmåga. Detta gäller upp till ett år efter födseln.

Vi är vad vi äter.

-Anonym-

Frön innehåller selen och vitamin E. De hjälper till att stärka hjärnan eftersom de ger nyttiga fetter.

En näve frön per dag räcker för att ge ditt barn de bästa förutsättningarna att utvecklas till en smart bebis. Du kan äta dem i fullkornsbröd, i müsli eller i sallader.

Det är också viktigt att komma ihåg att intelligensutvecklingen beror på många faktorer. Förutom mat är det viktigt att du stimulerar ditt barns sinnen från att det är i livmodern.

Prata med ditt barn om alla tänkbara ämnen. Det kommer hjälpa ditt barn att utveckla sin intelligens i framtiden. Det kommer också bidra till att ditt barn i framtiden lär sig att hantera sina känslor på ett positivt sätt.

Detta kanske intresserar dig
Vilka livsmedel bör du äta när du ammar?
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Vilka livsmedel bör du äta när du ammar?

Vilka livsmedel du väljer att äta när du ammar är avgörande för att hålla din bebis frisk och för att se till att du får i dig allt din kropp behöv...