Alkalisk lemonad mot gastroenterit hos barn och vuxna

Alkalisk lemonad kan vara ett effektivt botemedel för att behandla gastroenterit hos både barn och vuxna. Läs mer i dagens artikel.
Alkalisk lemonad mot gastroenterit hos barn och vuxna

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2022

Alkalisk lemonad kan vara ett effektivt botemedel för att förbättra symtomen av gastroenterit hos barn och vuxna. Gastroenterit, eller magsjuka, är ofta förknippat med kräkningar och diarré, så det är viktigt att säkerställa ett tillräckligt vätskeintag för att undvika uttorkning.

Innan vi börjar är det viktigt att notera att gastroenterit kan orsakas av en virus- eller bakterieinfektion. Ibland är det patogena bakterier som finns i vissa livsmedel som utlöser tillståndet, du måste alltså upprätthålla goda mathygieniska vanor för att förhindra denna typ av problem.

I följande artikel kommer vi att dela med oss av receptet på en alkalisk lemonad som hjälper dig att fylla på med vätskor och mineraler då du har drabbats av gastroenterit.

Ingredienser för att förbereda en alkalisk lemonad

Om du vill förbereda en alkalisk lemonad för att minska symtomen på gastroenterit, då behöver du följande ingredienser:

  • 1 liter kokat vatten
  • 4 matskedar socker
  • 1/2 tesked bikarbonat
  • Saften av en citron
  • 1/2 tesked salt
Citron och bokarbonat.
Citronsaft och bikarbonat är nyckelelementen i detta naturliga botemedel mot gastroenterit.

Instruktioner

Koka först vattnet i några minuter för att bli av med eventuella bakterier som en redan sjuk mage kan vara extra känslig mot.

Låt vattnet svalna till rumstemperatur. Pressa samt sila citronsaften för att få bort alla kärnor.

Blanda vattnet med citronen och övriga ingredienser. Det är viktigt att röra ordentligt för att lösa upp salt, socker och bakpulver. Det är bäst att förvara beredningen i kylen tills den ska konsumeras.

Om lemonaden är sval när den konsumeras så påskyndar den en efterföljande magtömning, vilket genererar mindre bukbesvär.

Behovet av att dricka mycket vätska vid gastroenterit

Som vi redan har nämnt är en av de största farorna med gastroenterit uttorkning, särskilt när det uppstår tillsammans med diarré och kräkningar. Det visar en studie publicerad i BioMed Central.

Faktum är att i vissa situationer kan det vara nödvändigt att administrera vätska intravenöst för att undvika problem. Detta gäller särskilt när vätskor som intas oralt inte är tillåtna, eller då de inte hålls kvar i magen i minst 15 minuter.

Att upprätthålla vatten- och mineralbalansen är dock en nyckelfaktor för att upprätthålla hälsan. En minskning av natriumnivåerna i kroppen (hyponatremi) kan leda till potentiellt allvarliga tillstånd som kräver sjukhusvistelse. Av denna anledning innehåller lemonaden salt vilket minskar de möjliga riskerna och upprätthåller ett kontinuerligt natriumintag.

När ska man gå till doktorn?

Många fall av gastroenterit går över av sig själva inom ett par dagar eller inom den första veckan. Detta räcker för att säkerställa hydrering och för att gradvis återuppta en normal diet, börja med lättsmält mat.

Det finns dock några varningstecken som indikerar behovet av att konsultera en läkaren. En av dem är närvaron av blod i avföringen, eftersom detta kan indikera närvaron av bakterier som kan orsaka allvarliga tillstånd.

I händelse av att vätskeintaget inte tolereras, och kräkningar inträffar väldigt ofta, är det också lämpligt att uppsöka en specialist. Speciellt när det gäller spädbarn och små barn som inte har tillräckligt stora vattenreserver i sina kroppar, och som mycket lätt tenderar att bli uttorkade.

När symtomen varar i mer än 2 dagar är det också lämpligt att kontakta en läkare.

Under en pågående magsjuka är det viktigt att kontrollera kroppstemperaturen, eftersom feber kan uppstå. Detta symptom kan också varna oss om risken för en bakteriell infektion, även om detta inte alltid är fallet.

En ung flicka i en sjukhussäng kopplad till ett dropp.
I vissa fall av svår gastroenterit kan det vara nödvändigt att tillgripa intravenös vätskeåterställning för att ersätta vatten- och saltförluster som har uppstått på grund av kräkningar och diarré.

Förbered alkalisk lemonad för att behandla gastroenterit hos barn och vuxna

Som du har sett är det lätt att förbereda en alkalisk lemonad för att behandla gastroenterit hos barn och vuxna. Det är ett enkelt botemedel som i många fall kan fungera bra för att optimera tillståndet för hydrering och påfyllning av de mineraler som kroppen förlorar.

Kom slutligen ihåg att många matsmältningsproblem kan förebyggas genom att upprätthålla goda vanor på hygienisk nivå. Tvätta till exempel råa livsmedel väl innan du äter dem och se till att de är ordentligt tillagade. Detta kommer att eliminera eventuella patogener som kan gömma sig i eller på produkterna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Iro, M. A., Sell, T., Brown, N., & Maitland, K. (2018). Rapid intravenous rehydration of children with acute gastroenteritis and dehydration: a systematic review and meta-analysis. BMC pediatrics18(1), 44. https://doi.org/10.1186/s12887-018-1006-1
  • Hoorn, E. J., & Zietse, R. (2017). Diagnosis and Treatment of Hyponatremia: Compilation of the Guidelines. Journal of the American Society of Nephrology : JASN28(5), 1340–1349. https://doi.org/10.1681/ASN.2016101139

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.