5 tips för föräldrar till atletiska barn

Tips för föräldrar till atletiska barn kan vara användbara för att hjälpa er och förbättra relationen. Professionellt stöd är nyckeln.
5 tips för föräldrar till atletiska barn
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 21 april, 2023

Att ha ett barn är en stor utmaning som är fullt av ansvar, bland vilka alla aktiviteter de har sticker ut. En av dessa är sporter som man vill att de ska utöva och som de förmodligen också vill delta i. Föräldrar till atletiska barn måste dock ta hänsyn till en rad tips för att följa barnen på bästa möjliga sätt.

Efter ett visst stadium bör idrottsaktiviteter etableras som positiva vanor, både hos barn och föräldrar. Med det i åtanke bör ett av dina mål vara att etablera deltagande i den här typen av aktiviteter.

Ta del av dessa tips för föräldrar till atletiska barn

När det gäller att uppfostra barnen så känner du dig kanske lite irriterad när du får riktlinjer om hur du bör utbilda dem. Det skadar dock inte att ta hänsyn till några tips som är särskilt riktade till föräldrar till atletiska barn.

Idrottsmiljön ska inte vara ett undantag eller en plats där dina barn känner sig ensamma, utan tvärtom. Det de behöver mest är ditt ovillkorliga stöd, så var där för dem!

En ung flicka som simmar ryggsim i en pool.
Att skapa positiva upplevelser är viktigt för att barn ska ha roligt och delta utan press. Minska därför negativa kommentarer från sidlinjen och försök att inte vara för konkurrensbesatt.

1. Skapa positiva upplevelser inom idrotten

När det kommer till sport tror du kanske att barn inte har någon kontroll i den typen av miljö. Men många gånger är det föräldrarna som tappar kontrollen, vilket är en situation som inte bör tolereras.

Med det i åtanke fokuserar målet med detta råd till föräldrar till idrottsbarn på att motverka negativa upplevelser och förvandla dem till positiva. En del av detta har att göra med ditt beteende, både på läktaren och med lagmedlemmar, oavsett om de är andra spelare, andra föräldrar eller tränare.

2. Var en bra förebild

Förebilder är mycket viktigare än du kanske tror. Dina barn ser ständigt upp till ditt beteende och försöker inte bara efterlikna det, utan behålla det bland sina viktigaste minnen. Det är därför det är viktigt för dig att utöva en sport regelbundet så att ditt barn noggrant observerar hur det kan påverka deras liv.

Samtidigt kommer att vara positiv, glad och vänlig i sin idrottsmiljö inte bara driva dem till bättre anlag på planen, utan kommer att fylla dem med motivation och självförtroende.

3. Organisera tiden på rätt sätt

Om vi pratar om råd till föräldrar till atletiska barn är tidsorganisering grundläggande. Barn är inte bara uppbyggda kring själva sporten utan i alla aspekter av livet.

Hjälp ditt barn att kontrollera tiden och att fördela scheman för att göra läxor, delta i träningspass, dela tid med familjen och njuta av fritiden. Kom ihåg att allt inte består av aktiviteter eller läxor, detta kan mätta och frustrera dem. Det är bäst att utveckla ett realistiskt och rättvist schema.

4. Att äta bra är grundläggande

Förutom att avsätta tid för att njuta av sitt liv och utföra sitt ansvar, måste atletiska barn äta bra. Kom ihåg att det är åtråvärt för barn att konsumera stora mängder socker. Därför bör du kontrollera denna typ av beteende eller aldrig tappa det ur sikte.

Först och främst är det viktigt att besöka en nutritionist eller dietist regelbundet. Med hjälp av kvalificerad vårdpersonal kan du planera och implementera ett hälsosam kostschema för att ge ditt barn den energi det behöver för att idrotta. Det handlar inte om att förbjuda godis eller annan ohälsosam mat, utan snarare att kontrollera deras konsumtion. Se också till att majoriteten av barnens kost består av näringsrik mat.

Föräldrar tittar på en fotbollsmatch.
När du ska se ditt barn delta i en sporttävling, oavsett om det vinner eller förlorar, är det viktigt att alltid ta emot dem med god entusiasm.

5. Uppmuntra dem i tuffa tider

Som förälder är det viktigt att ha en bra inställning till sporten ditt barn utövar. Detta betyder inte att din predisposition bör vara neutral gentemot seger eller framgång, men helst bör du lära ditt barn att i sport vinner du en del och du förlorar en del och att båda resultaten bör accepteras som en grund till lärdomar som gör en bättre. Dessutom kan du föreslå att motgångar och hinder är läxor inför framtida utmaningar.

Tips för föräldrar till atletiska barn, var inte ensam

Dina barn är inte de enda som behöver stöd i sin atletiska process, därmed är det inte någon bra idé att hantera denna situation på egen hand. Med det i åtanke är det bästa du kan göra att söka stöd från kvalificerade tränare för att ta itu med dessa problem.

Att dessutom delta i sportpsykologiska sessioner hjälper er att uppnå nya nivåer för att hjälpa dina barn. Du kanske också kan befria dig från de spänningar eller stress som ackumulerats under veckan. Denna hjälp kommer att vara viktig för både dig och din familj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Intervención psicológica con padres: una alternativa en la búsqueda de logros deportivos. (2010). Pensamiento Psicológico.
  • Duarte, R. A. (2018). “La actividad física, el ejercicio y el deporte en niños y adolescentes”. Revista Salud Bosque. https://doi.org/10.18270/rsb.v8i1.2380
  • Importancia de los padres y madres en la competición deportiva de sus hijos. (2010). Fuentes. Revista de La Facultad de Ciencias de La Educacion.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.