De 7 mest fördelaktiga sporterna för barn

Att hitta de mest fördelaktiga sporterna för dina barn borde vara en prioritet. Tanken är att du ständigt borde uppmuntra dem.
De 7 mest fördelaktiga sporterna för barn
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 06 april, 2023

Då vi pratar om de mest fördelaktiga sporterna för barn hänvisar vi till alla träningsformer som involverar muskulär och neuronal aktivering. Praktiskt taget all planlagd fysisk aktivitet inom sportvärlden har positiva aspekter som de bidrar med till dina barn.

Det primära målet är att barn till varje pris ska undvika att förbli orörliga. Just bristen på rörelse är den största anledningen till alla kroniska livsstilssjukdomar som har dykt upp sedan informationssamhället besannades. Även i tidiga skeden är det icke-smittsamma sjukdomar som numera tar över. Utöver det faktum att all sportutövning är positiv så kommer vi här att nämna några av de mest fördelaktiga sporterna för barn.

Lär dig de mest fördelaktiga sporterna för barn

Att avgöra om en sport är fördelaktig för barn innebär att man uppmuntrar till fysisk aktivitet i minst 60 minuter om dagen. Detta är vad Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar. Samtidigt bör den också ha vissa andra viktiga egenskaper såsom social interaktion, kognitiv stimulering samt hanteringen av olika färdigheter som tjänar till att bygga upp hälsosamma vanor.

1. Klättring

En ung flicka som övar på en klättervägg.
Klättring är ett bra alternativ och en stor utmaning för barn. Genom att ta sig an väggen kommer barnet att bli fysiskt och psykiskt väldisponerat.

Först och främst är själva handlingen att klättra en stor utmaning, rentav ett äventyr, för barn. Dessutom bidrar denna aktivitet till psykofysisk stimulans och gynnar utvecklingen av färdigheter som uthållighet, flexibilitet och styrka, bland annat.

2. Simning

Att gå förbi simbassänger och se dem fulla av barn är ingen slump. Bland de mest fördelaktiga sporterna i världen så sticker simning ut, allt tack vare dess goda effekter på människokroppen.

Bara förändringen av miljön – från land till vatten – framkallar hos de små en stimulans till att möta den nya utmaningen. Detta gynnar utvecklingen av en mängd olika fysiska färdigheter, såsom koordination och flexibilitet. Samtidigt genomförs många av klasserna i grupp, en faktor som bidrar till att stärka mellanmänskliga relationer. Alla vinner!

3. Basket

Har du någonsin gått med dina barn för att spela basket? Om ditt svar är ja, har du förmodligen insett hur mycket denna sport kan ge ditt barn. Om du aldrig har gjort det, oroa dig inte. Det är aldrig för sent att följa med dem till en plan eller skriva in dem i ett lag som lär ut den här sporten.

Bara genom att börja studsa bollen kommer barnen att öka sin fysiska koordination och reaktionsförmåga . Samtidigt är det en av de mest komplexa lagsporterna som finns, varmed de små tvingas att införskaffa en hög grad av information och kunskap. Det är troligt att de inte till en början förstår allt som den här disciplinen innebär, men med tiden som går kommer de att göra det.

4. Brottning

I motsats till vad många föräldrar kanske tror, så är brottning inte någon sport som uppmuntrar till aggressivitet hos barn. Det är faktiskt en av de mest fördelaktiga sporterna för barn eftersom den fokuserar på att uppmuntra både självkontroll och tålamod. Självsäkerheten som närs av barnens fysiska förmågor leder till att konflikterna faktiskt minskar i vardagen.

Utan tvekan är det en av de mest fördelaktiga sporterna för barn, inte bara på grund av dess disciplin och hjälp till ett effektivt självförsvar, utan också för att den stimulerar så många av deras fysiska förmågor. Koordination, styrka, explosivitet och uthållighet är de aspekter som man jobbar mest med under träningen. Det är därför det så starkt rekommenderas för de små.

5. Fotboll

Fotboll är den mest kända sporten i världen och sticker ut som den mest utförda träningsformen, både inom föreningslivet och utanför. I detta avseende är det ett bra alternativ för barn för att lära sig att bli bekanta med andra och stärka deras mellanmänskliga relationer.

Samtidigt gynnar en sport som fotboll koordinationen, uthålligheten och snabbheten. Dessutom bidrar den också till att stärka uppmärksamhetsförmågan i tid och rum.

6. Vattenpolo

Barn som spelar vattenpolo.
När det gäller fysiska fördelar bidrar vattenpolo i form av koordination, reaktionsförmåga, plats i tid och rum samt beslutsfattande.

Vattenpolo är en starkt rekommenderad och mycket underhållande sport. Det är dock viktigt att rådgöra med tränaren om barn behöver veta hur man simmar innan de börjar träningen. Förutom det är detta också en lagdisciplin, så det gynnar samarbetsförmågan med andra barn och hjälper till att stärka mellanmänskliga relationer, vilket gör det till ytterligare en av de mest fördelaktiga sporterna.

7. Schack

Kanske uppfyller schack inte de kriterier som WHO kräver när det gäller fysisk aktivitet. Den erkända “vetenskapssporten” erbjuder dock många psykologiska fördelar för barn.

Koncentration, kreativitet och fantasi är grundpelarna i denna aktivitet. Det kan vara svårt för dina barn att börja intressera sig för den här disciplinen, men när de väl upptäcker den kommer de att kunna njuta av det och få många fördelar.

De mest fördelaktiga sporterna är de som ditt barn tycker om

Det finns gott om alternativ för barn till att idrotta, och var och en av dem ger stora fördelar för den psykofysiska utvecklingen. Men de mest rekommenderade sportgrenarna är de som är roligast.

Som förälder vinner du ingenting på att tvinga dina barn att delta i en specifik aktivitet. I det långa loppet kommer du bara att frustrera dem. Av denna anledning, försök att följa dem i deras beslut och i utförandet av den sport de väljer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.