Hur man pratar om svåra saker med tonåringar

Om du behöver prata om svåra saker med dina tonåriga barn har vi några hjälpande tips för dig som kan hjälpa er att få ett givande samtal.
Hur man pratar om svåra saker med tonåringar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som förälder kan man uppleva att det är svårt att prata med sina tonåriga barn. Varför blir det egentligen så här? Generellt beror det på att tonåringar håller på att forma sin identitet; de kan verka vara unga vuxna individer, men även om de är mer ansvarsfulla och mogna än tidigare, håller de fortfarande på att utvecklas och har ännu långt kvar innan de är helt vuxna. Därför ska vi idag ge dig några tips för hur du pratar om svåra saker med tonåringar.

Tonåringar

Tonåringar använder olika medier där de läser nyheter, skapar innehåll, delar kommentarer, videor och memes. Eftersom dessa medier kan innebära en viss exponering och risker för identitetsintrång, är det viktigt att du kan prata om dessa saker med dem.

Vanligtvis får de läsa och höra om svåra händelser genom nyheter eller andra forum, till exempel videospelchattrum eller på sociala medieplattformar. Dessutom bryr de sig ofta mer om sina onlinevänners åsikter än dina. Därtill har de tendensen, liksom även många vuxna har, att läsa andras kommentarer innan de ens läser hela nyhetsartiklar.

Moder som har ett svårt samtal med sin son.

Hur man pratar om svåra saker med tonåringar

Eftersom de vanligtvis tror att de har mer information än du, tenderar de att bli upprörda när ni diskuterar med varandra. Därför behöver du motivera dem att leta efter mer information och få mer kunskap. På så sätt kommer de att kunna komma med smartare argument när de pratar om vissa ämnen. För att hjälpa er att diskutera bättre, ska vi nu dela med oss av några tips som hjälper dig att ha svåra konversationer med dina tonåringar.

Främja öppna konversationer

Tonåringar måste veta att de kan ställa frågor, ha åsikter och prata fritt utan att vara rädda för konsekvenserna. Därför bör du säga saker i stil med: “Jag kanske inte håller med dig, men jag är intresserad av vad du har att säga”.

Försök att ställa öppna frågor och säg att du stödjer deras åsikter. I den meningen kan du säga saker som: “Vad tycker du om polisbrutalitet? Vad vet du om det? Vem tror du är skyldig i det? Varför tror du det?”

Var ärlig om det är något du inte vet; vissa fakta du inte har koll på. Det är bra för tonåringar att inse att deras föräldrar inte har alla svar på sina frågor. I det här fallet kan du säga exempelvis: “Jag vet inte. Låt oss ta reda på det tillsammans”.

Hjälp dem att identifiera komplexiteten i svåra saker. Starka sociala och politiska frågor och olika befästa traditioner kan få oss att tro att vissa saker inte kan ändras. Så fråga dem: “Varför är allvarliga frågor som våldtäkt, våld och brott så svåra att lösa? Vad behöver hända för att vissa problem ska åtgärdas, som att stoppa fattigdom?”

Dela dina egna värderingar med dem. Detta kan du göra genom att berätta för dina barn om dina åsikter inför vissa frågor och förklara för dem varför du har de värderingar du har. Om du till exempel vill att dina barn ska vara respektfulla när det gäller andras olikheter, prata med dem om tolerans och acceptans.

Fler tips för att prata om svåra saker med tonåringar

Vi har även några fler tips som hjälper dig att prata med dina tonåringar om svåra saker:

  • Prata om nyheterna: be dem analysera hur olika källor följer vissa åsikter och hur det påverkar andras åsikter. Via bland annat Facebook, Instagram och Snapchat får de ta del av innehåll från sina vänner och även andra individer världen över som berättar om sina åsikter om vissa ämnen. Vilka är skillnaderna mellan dessa åsikter och nyheternas åsikter? Sedan kan du ställa frågor till dem som till exempel: “Tror du att en journalist själv måste vara med om en viss upplevelse för att kunna skriva en artikel om exempelvis opioidberoende?”
Mor som pratar med tonåring.
  • Fråga dem vad de skulle göra om de skulle hamna i en svår situation. Eftersom tonåringar försöker hitta och skapa sin identitet tenderar de att vara villiga att ta risker. Därför kan denna fråga ge dem möjligheten att bevisa sig själva och att de kan ta goda beslut. För att få igång denna diskussion kan du säga något i stil med: “Om du hamnade mitt i en politisk demonstration där det förekom våld och vissa människor blev skadade, vad skulle du göra?
  • Hjälp dem att komma på möjliga lösningar. Även om tonåringar kan vara ganska cyniska, kan de också vara idealister. Om saker ska kunna bli bättre bör vi lita på den här generationen för att få det att hända. Så visa dem att de har din tillit för att klara av jobbet. Och fråga dem saker som till exempel: “Om du hade makten, vilka problem skulle du lösa först? Hur skulle du göra det? Varför?”

Ofta är det lättare än man kanske tror

Om du testar på att följa dessa tips kommer du säkert att inse att det är lättare att prata med dina tonåringar om svåra saker än du trodde. Dessutom hjälper denna typ av konversationer dem att använda ett kritiskt sinne, och de lär sig att analysera saker som händer runt dem och i deras egna liv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.