7 aktiviteter för att få kontakt med din tonåring

Letar du efter sätt att få kontakt med din tonåring? Organisera dessa aktiviteter och njut av kvalitetstid tillsammans med familjen.
7 aktiviteter för att få kontakt med din tonåring
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vilka är de bästa aktiviteterna för att få kontakt med din tonåring? Det är de som alla kan njuta av utan att känna sig invaderade eller avvisade.

Om du just nu genomlever ”tonåringsupplevelsen” med dina barn, då vet du att de behöver sitt utrymme och sin tid av avskildhet. Det betyder inte att du ska koppla bort helt, utan faktiskt tvärtom. Du bör använda din uppfinningsrikedom och tänka på olika strategier för att alltid vara närvarande.

Här följer några förslag på underhållande aktiviteter som du kan planera för att få kontakt med din tonåring. Du hittar alternativ för alla smaker!

Aktiviteter för att få kontakt med din tonåring: Familjeutflykter

Att ta sig ut ur huset är ett bra tillfälle att knyta band och dra nytta av den neutrala och avslappnade terrängen, såsom genom följande förslag.

Tonåringar på bio äter popcorn.
Välj en film som alla gillar och njut av de rörliga bildernas magi tillsammans.

1. Gå och se en film, och ät ute

Denna plan är en klassiker som kan börja med ett familjemöte för att välja vilken film som ska ses på bion.

Låt dina barn göra sitt val, respektera det och följa dem med verkligt intresse. Senare, när ni går och äter middag på en plats som ni alla kommit överens om, då kan ni diskutera filmen tillsammans, ge dem din åsikt och fråga dem efter deras.

2. Organisera en kulturell utflykt

När barn når tonåren är de redan bekanta med kulturella frågor och många har definierade åsikter angående dem.

Om dina barn älskar musik, följ med dem till en konsert för att lyssna på deras favoritsångare eller -band. Och om de gillar konst kommer en resa till ett museum att bli fantastisk. Det finns också alternativ för dem som föredrar vetenskap eller teknik, såsom mässor eller utställningar.

I vilket fall som helst är det här aktiviteter för att få kontakt med din tonåring som gör att ni kan spendera tid tillsammans, samtidigt som du lär dig mer om deras smaker och preferenser.

3. Planera en dag i naturen

Den stora världen utanför farstun erbjuder oändliga möjligheter till utomhusaktiviteter och sport som tonåringarna kommer att älska. Speciellt om de är förtjusta i äventyr.

Några av de utomhusplaner som oftast väljs av ungdomar är följande:

 • Klättrande
 • Forsränning
 • Ridning
 • Camping
 • Cykling på naturstigar
 • Parkbesök med åkattraktioner

4. Gå till en nöjespark

Vi har alla ett inre barn, och det är därför att ett besök på tivoli eller till en nöjespark är ett roligt alternativ i alla åldrar.

Fråga dina barn vilken typ av attraktioner de föredrar och organisera denna familjeutflykt för att tillbringa lite kvalitetstid tillsammans.

Aktiviteter hemma: Anslut genom vardagliga saker

Att stanna hemma är ett annat alternativ. Och den bästa delen? Du kan schemalägga några av följande aktiviteter för att få kontakt med dina tonåringar på bara några minuter.

5. Förbered och dela en måltid

När tonåren kommer blir scheman för att träffas som familj mer komplicerade. Det är därför det är bra att passa på att äta lunch eller middag och förvandla det till en speciell tid att dela med sig.

Be dina tonåringar hjälpa dig att förbereda måltiden eller att laga den själva. Sätt er sedan ner tillsammans för att njuta av den. Arbeta också som ett lag för att städa upp!

Den här aktiviteten skapar en bra anknytning, uppmuntrar till roliga samtal och skapar en lugn och avslappnad atmosfär som uppmuntrar till utbyte av idéer, åsikter och projekt.

6. Dela rutiner

Det är en bra idé att återuppta några av de rutiner som gav dina tonåringar sinnesro och trygghet när de var unga. Till exempel att säga godnatt, läsa tillsammans eller prata en stund innan ni går och lägger er.

Kanske låter de dig inte stoppa om dem längre, men en kyss eller en smekning på ryggen är en gest av tillgivenhet och sällskap som de värdesätter och också behöver.

En mamma och hennes tonåriga son pratar i köket.
Bara för att ditt barn har vuxit upp betyder det inte att det inte behöver din tillgivenhet längre. Tvärtom, ge trygghet och uppmuntra det på vägen.

7. Dra nytta av vardagsaktiviteter

Varje dag kan du förvandla vardagliga aktiviteter till en möjlighet att få kontakt med din tonåring.

Dessa stunder är ovärderliga och kan uppstå i så tillfälliga situationer som att gå ut med hunden, köra bil till skolan, arbeta i trädgården eller träna tillsammans.

Aktiviteter för att få kontakt med din tonåring: Hur uppmuntrar man kommunikation?

Aktiviteterna vi har delat med oss av är bra, men kom ihåg att de ensamma inte skapar goda band. Du måste också underlätta kommunikationsprocessen med tonåringarna, och för det rekommenderar vi följande:

 • Visa uppmärksamhet, tillgänglighet och intresse.
 • Uttryck dig med respekt och minimera inte deras känslor.
 • Acceptera deras åsikter, drömmar och idéer.
 • Förstå hur de är och acceptera dem som de är, trots dina egna önskemål.
 • Stöd dem villkorslöst.
 • Lär dem att inte hålla med om alla kriterier.
 • Erbjud dem stöd under deras svåra stunder och negativa känslor.

Hemligheten är att få tonåringarna att känna att du finns där när de behöver dig, och att de kan lita på dig, både för att lösa problem och för att ha en rolig stund under en familjeutflykt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.