Det första året: Netflixserien du inte får missa!

Har du sett Netflixserien som behandlar det första året i ett barns liv? Det är en genuint gemytlig dokumentärupplevelse,
Det första året: Netflixserien du inte får missa!
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur är det första året i ett barns liv? Vilka utvecklingsstadier går spädbarn igenom? Vilka är de viktigaste milstolparna som inträffar under de första tolv månaderna? Netflixdokumentärserien Det första året syftar till att svara på alla dessa frågor och många fler. Låter intressant, eller hur? Låt oss ta en närmare titt!

Som mamma, pappa eller helt enkelt som en person som vill veta mer om ämnet barndom får du helt enkelt inte missa denna underbara dokumentärserie där spädbarn och deras familjer står i centrum.

“Varje barn är ett unikt mirakel som det är omöjligt att upprepa.”

-Anonym-

Det första året: Netflixserien du inte får missa

Under det första levnadsåret växer och utvecklas spädbarn i en förvånande snabb men ändå gradvis takt. Allteftersom månaderna går lär de sig och förvärvar nya färdigheter, och när vi minst förväntar oss det ser vi dem gå och prata.

En scen från Neflixserien där en baby går på stranden.

Det är just vad Det första året handlar om, dokumentärserien som har blivit en hit på Netflix. Det beror på att ur en vetenskaplig och aktuell synvinkel analyserar den här dokumentärserien de viktigaste aspekterna i den evolutionära utvecklingen hos spädbarn under de första tolv månaderna av livet.

Vilka ämnen behandlas i dokumentärerna?

Denna dokumentärserie introducerar oss till flera spädbarn från olika länder runt om i världen och deras familjer. Sedan, under sex avsnitt, visar de oss hur utvecklingen av dessa små sker med avseende på följande ämnen:

  • Kärlek. Det första avsnittet av Det första året berättar om biologin bakom anknytningen mellan barn och deras föräldrar. Flera forskare avslöjar hur typen av uppväxt, interaktionen med spädbarn eller den enkla handlingen att ha fått ett barn förändrar föräldrarna både fysiskt och mentalt. De beskriver också de förändringar som sker hos de nyfödda.
  • Första maten: Vilka näringsämnen behöver barn för en korrekt utveckling? Hur påverkar bröstmjölk spädbarn? Svaren på dessa frågor finns i det andra avsnittet av serien som fokuserar på vikten av utfodringstyp under de första månaderna av bebisens liv.
  • Krypa. Hos Det första året lär du dig också om de små barnens psykomotoriska utveckling, från att krypa till deras första steg. I det här avsnittet visar tre forskare att krypning är mycket mer än en övergångsperiod.
  • Första orden. Serien visar också hur spädbarn avkodar de ljud de hör i sin miljö för att utveckla tal och språk.
  • Sömn. Detta är ett av de ämnen som mest bekymrar och intresserar mödrar och fäder till nyfödda. I det här femte avsnittet beskriver de genom olika studier vad som händer medan de små sover.
En bebis som ligger på mage på golvet och med huvudet höjt.
  • Första stegen. Det sista avsnittet handlar därmed om hur barn lär sig att gå. Flera forskare avslöjar vilken roll neonatala reflexer och skelettutveckling därmed spelar i ett barns första steg.

“En bebis gör kärleken starkare, dagarna kortare, nätterna längre, dina besparingar mindre och ditt hus lyckligare.”

-Anonym-

Om dokumentärer och om bebisar

Födelsen av en bebis ger alltså glädje till alla i familjen. Men det tillåter också mödrar och fäder att vara ögonvittnen till barnens framsteg. Det här kan alltså vara både fantastiskt och spännande.

Tack vare serien Det första året kan du bättre förstå var och en av milstolparna i ditt barns utveckling. Vad väntar du på? Bli en soffutbildad babyexpert redan idag!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.