5 idrotter för att förbättra barns psykomotoriska färdigheter
Att hänvisa till barns psykomotoriska färdigheter innebär att förstå att varje fysisk rörelse har sitt ursprung i barnets sinne. Denna aspekt är grundläggande inom mänsklig utveckling och måste därför beaktas från första början. Det finns flera sätt att arbeta med psykomotorik, varav ett är att utöva idrott. Inom denna ordning av idéer kommer vi i följande artikel att visa dig en rad rekommendationer som dina barn kan omsätta i praktiken.
Innan du fortsätter, kom ihåg att alla sportaktiviteter bör falla barnen i smaken, därmed blir fördelarna mer framträdande och barnen blir mer motiverade.
Idrott för barns psykomotoriska färdigheter
Fysisk rörelse har blivit mer relevant inom senare tids forskning . För att människans integrerade utveckling ska ske måste fysisk rörelse ske tidigt.
Men de psykomotoriska färdigheterna hos barn blir mycket viktigare eftersom denna aspekt måste bearbetas utifrån den fysiska, fysiologiska och psykologiska basen. Som nämnts ovan är det möjligt att förbättra psykomotorik genom olika sporter.
Fotboll
Fotboll är en av favoritsporterna för både föräldrar och barn. Som den mest utövade sporten i världen är den ofta den första som barn runt om i världen upplever.
Den rekommenderas dock inte bara för att den är populär, utan också på grund av de fördelar den medför för barns psykomotoriska färdigheter. Dess regelbundna träning stimulerar olika fysiska förmågor, bland vilka koordination, smidighet och balans sticker ut.
I detta avseende kommer barnet att lära sig att kontrollera sina motoriska färdigheter genom sina tankar. Denna process byggs upp steg för steg genom fotboll.
Simning är ett annat bra sätt att förbättra barns psykomotoriska färdigheter
Att göra en lista över sporter och inte ta med simning vore inte logiskt. Denna sport erbjuder fördelar inom alla möjliga områden, bland annat barns psykomotoriska färdigheter. Av denna anledning är den känd som den mest kompletta sporten.
I vattnet måste barn vara medvetna om ett stort antal rörelser och fysiska processer. Tekniska gester som armtag och sparkar, samt andning, får barn att öka sin koncentration. Dessutom gynnar det kontinuerliga utövandet av denna sport utvecklingen av fysiska förmågor som uthållighet, koordination, styrka och flexibilitet.
Karate
Karate är en av de mest kända kampsporterna i världen, men dess träning tenderar att vara mer populär i Östasien. Denna kampsport fokuserar på respekt för motståndaren samt kontroll över den egna kroppen.
Denna disciplin rekommenderas för att förbättra barns psykomotoriska färdigheter, eftersom den främjar motorisk och mental självkännedom. Dessutom kräver det en hög grad av kommunikation med kamrater.
Barn kan också lära sig att förbättra aspekter relaterade till känslor, såsom hantering av ilska och impulskontroll. På så sätt kan även psykomotoriken öka.
Basket för att förbättra barns psykomotoriska färdigheter
Serien av rörelser som är involverade i en sport som basket antyder att den psykomotoriska utvecklingen bör vara hög. Föreställ dig som förälder att ditt barn springer medan det studsar en boll med händerna.
För att ovanstående situation ska kunna ske måste barns psykomotoriska färdigheter vara hög. De metodologiska övningarna i basket gynnar denna aspekt.
Samtidigt bidrar de också till utvecklingen av fysiska kapaciteter som koordination, smidighet och motstånd. Utöver dessa utvecklas också förmågan att reagera och fatta beslut.
Tennis
Sätt dig ner med dina barn och titta på en tennismatch. Om de är äldre än 6 eller 7, fråga dem vad de tycker och vad de ser. De kommer förmodligen att prata om hur snabbt bollen rör sig eller hur spelarna rör sig runt banan.
Om du kan få ditt barn till en tennisakademi, gör det. Att röra sig på banan och att slå bollen med racketen gynnar barnens psykomotoriska färdigheter. I denna sport konvergerar disciplin, koordination, styrka och smidighet. Utan tvekan är det ett bra sätt att gynna både sinnet och kroppen.
Prioritera grunderna, såväl som ditt barns preferenser
Trots de tidigare rekommendationerna bör idrott för att förbättra barns psykomotoriska färdigheter baseras på deras personliga preferenser. Se därför till att ditt barn utövar en sport som motiverar dem och gör dem lyckliga.
Rådgör med din läkare och lyssna på dennes råd om vilka sporter ditt barn kan utöva. Samtidigt är det viktigt för idrottsgrenar att ha en viktig pedagogisk komponent före idrott, särskilt om barnen är under 5 år gamla. På så sätt blir grunderna för deras psykomotoriska färdigheter mycket starkare och deras utveckling blir optimal.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Neto, O. B., Barbieri, F. A., Barbieri, R. A., & Gobbi, L. T. B. (2009). DESEMPEÑO DE LA AGILIDAD, VELOCIDAD Y COORDINACIÓN DE NIÑOS PRACTICANTES Y NO-PRACTICANTES DE FÚTBOL. https://www.researchgate.net/profile/Lilian-Gobbi/publication/268431111_DESEMPENO_DE_LA_AGILIDAD_VELOCIDAD_Y_COORDINACION_DE_NINOS_PRACTICANTES_Y_NO-PRACTICANTES_DE_FUTBOL/links/55358a120cf218056e9299c8/DESEMPENO-DE-LA-AGILIDAD-VELOCIDAD-Y-COORDINACION-DE-NINOS-PRACTICANTES-Y-NO-PRACTICANTES-DE-FUTBOL.pdf
- Espinosa Chamba, G. G. (2016). La práctica de la natación como un medio para potenciar el desarrollo motriz. http://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/9835
- Avila Vanegas, J. H. (2021). ESTRATEGIA PEDAGÓGICA PARA MEJORAR EL DESARROLLO PSICOMOTRIZ A TRAVÉS DEL BALONCESTO: UN ESTUDIO SOBRE LAS DEFICIENCIAS COGNITIVAS EN ESTUDIANTES. http://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/123456789/4399
- Flautero López, N. Y. (2011). Actividades psicomotrices y lúdico-recreativas como medio del programa de la clase de tenis para reducir los niveles de trastorno por déficit atención e hiperactividad (TDAT) de una niña de ocho años en la escuela de tenis del club del comercio de Bogotá. https://repository.unilibre.edu.co/bitstream/handle/10901/5979/FlauteroLopezNormaYisela2011.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Delgado, A., Collado, E., & Rivadeneyra, M. L. (2002). Desarrollo motor en karate en niños y niñas de las categorías benjamín, alevín e infantil (5-11 años). Revista Digital-Buenos Aires (45) febrero de. https://www.efdeportes.com/efd45/karate.htm
- Bilbao, L., Corres, U., & Urdampilleta, A. (2012). La importancia de la psicomotricidad en la actividad físico-deportiva extraescolar. Digital. Buenos Aires, 1. https://www.efdeportes.com/efd165/la-importancia-de-la-psicomotricidad.htm