Hur påverkar en överdriven mängd fritidsaktiviteter dina barn?

Vet du hur en överdriven mängd fritidsaktiviteter påverkar dina barn? I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta.
Hur påverkar en överdriven mängd fritidsaktiviteter dina barn?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Nuförtiden kräver vi ofta att våra barn ska ha en bra utbildning, de ska idrotta, lära sig språk, utveckla sina konstnärliga färdigheter och mycket mer. Men vi inser inte att en överdriven mängd fritidsaktiviteter inte är berikande för dem.

Vi föräldrar vill att de ska ha allt det som vi själva inte hade, men har vi verkligen funderat på vad de själva vill ha? Kan en överdriven mängd fritidsaktiviteter göra mer skada än nytta?

Kanske har de små redan vant sig vid sin livsrytm, men innerst inne vill de ha lite mer tid att leka. Vi överbelastar dem faktiskt med aktiviteter ibland och även om vi tror att det är fördelaktigt så är det inte ett effektivt sätt till lärande.

När blir det en överdriven mängd fritidsaktiviteter?

Det finns inget svart och vitt i detta avseende och vi kan inte klassificera själva aktiviteterna som bra eller dåliga. Det beror mer på att ta hänsyn till och respektera barns vilja än på något annat.

Det är klart att det är positivt för barn att förbli aktiva under fritiden, och att optimera sin utveckling, men problemet ligger i att inte gå till överdrift.

I detta avseende är det viktigt att låta barn välja vad de ska göra på sin fritid och uppmuntra dem att leka, eftersom detta borde vara deras huvuduppgift. Speciellt upp till 6 års ålder så bör barn spendera minst två timmar om dagen med att leka och spendera tid med sina föräldrar.

Att leka är ett behov hos barn och detta bör ske fritt, spontant, tillsammans med andra barn eller släktingar, och om möjligt utomhus. Dessutom är det ibland nödvändigt att främja tristess, eftersom detta tillstånd motiverar utvecklingen av kreativitet och uppmuntrar fantasin.

Poängen är att idag har barn inte tid att vara uttråkade och deras fantasi blir allt mindre utvecklad.

Om vi vill det bästa för våra barn måste vi vara medvetna om att en överdriven mängd fritidsaktiviteter inte är nyckeln, i det långa loppet leder det till skadliga mängder stress. Det bästa, utan tvekan, är att ge dem tid att leka.

En stressad pojke.

Vilka konsekvenser kan en överdriven mängd fritidsaktiviteter få för barn?

Om du inte redan har insett det så upplever barn daglig stress som liknar de vuxnas, med långa arbetstider och ett schema fullt av skyldigheter. Tydligen har vissa av oss glömt att de är barn, och att denna mängd dagliga sysslor ger ångest och obehag som är svåra att hantera.

Följande är några av symtomen som är förknippade med barndomsstress som grundar sig i en överdriven mängd fritidsaktiviteter:

  • Huvudvärk
  • Sömnproblem
  • Mardrömmar
  • Aptitlöshet
  • Magont
  • Ångest
  • Överskott av oro
  • Oförmåga att slappna av
  • Svårigheter att kontrollera sina känslor
  • Aggressivt beteende
  • Regression till beteenden från tidigare utvecklingsstadier
  • Förändrad humor
  • Koncentrationsproblem
  • Uppmärksamhetsproblem
  • Mental och fysisk utmattning

Många barn i dag lämnar skolan, slänger i sig ett mellanmål och måste rusa för att ta sig till sina fritidsaktiviteter. Och värst av allt, ibland är det inte en enda aktivitet, utan flera i sträck.

Och hur är det med läxor? Har du tänkt på att det också är en del av ditt barns fritidsaktiviteter? Det är inte bara en aktivitet, det är också en del av ditt barns skyldigheter.

Så, var finns tiden för att leka eller dela familjeaktiviteter? Även om vi ibland tycker att lekandet är en slöseri med tid, så är det ett felaktigt antagande. Leken har många fördelar för barns utveckling.

Tips för att välja fritidsaktiviteter för barn

Det första du måste tänka på är att när ett barn leker så mognar det. Framför allt när aktiviteten de gör är i deras smak.

Om vi har tonårsbarn är en annan sak att tänka på att fritidsaktiviteter bör kopplas till de ämnen som de brinner för. På så sätt utvecklar de sin syn på världen, förbättrar sina sociala relationer och delar sina talanger med andra pojkar i deras ålder.

Här följer några tips då du ska välja den lämpligaste fritidsaktiviteten för dina barn:

  1. Undvik att mätta schemat med aktiviteter: De måste ha tid att vila, göra läxor, vara med sina vänner och till och med bli uttråkade.
  2. Var alltid uppmärksam på dina barns smak och deras personlighet: Låt dem välja den fritidsaktivitet som de gillar mest i stället för att påtvinga dem dina egna smaker eller preferenser.
  3. Tvinga dem inte att gå om de inte vill.
  4. Håll utkik efter symptom på barndomsstress.
  5. Begränsa fritidsaktiviteter som stärker det akademiska lärandet: Barn tillbringar redan mycket tid i skolan för detta ändamål och har ett helt liv framför sig med att lägga till teoretiska kunskaper.
Barn som cyklar

Om effekterna av en överdriven mängd fritidsaktiviteter

Nu har du kunnat se att ett överskott av fritidsaktiviteter inte är konstruktivt. Men med detta menar vi inte att dessa aktiviteter är dåliga i sig själva. Vad vi syftar på är att felaktig användning av någon av dem kan orsaka effekter som är kontraproduktiva och skadliga.

Du måste hitta en balans mellan pedagogiska och rekreativa uppgifter för att ge barnen en fullständig och hälsosam utveckling.

Kort sagt, fritidsaktiviteterna måste falla i barnens smak och tillföra något bra till deras liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jiménez Jiménez, K. J., Díaz Flórez, M., Álvarez Pai, D. L., Bernal López, A. D. P., & Vargas Amézquita, S. L. (2012). Determinar la relación existente entre el estrés y las actividades extraescolares en los niños de 5 a 7 años de edad (Doctoral dissertation).
  • Abadía Grasa, S. J., & Vicente Hernández, D. ¿Qué aporta la realización de actividades extraescolares físico deportivas al alumnado de 5º y 6º de primaria? REVISTA EDUCATIVA Marzo 2021/ Vol 2 LAS COMPIS.
  • Buzyn, E. (2016). Papá, mamá,¡ dejadme tiempo para mi!. Parkstone International.
  • Honoré, C. (2013). Bajo presión: cómo educar a nuestros hijos en un mundo hiperexigente. RBA Libros.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.