Fördelar med att spela basket för barn

Fördelar med att spela basket för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 juli, 2019

Basket är en sport för hela kroppen som stärker musklerna, främjar lagarbete och utvecklar självkänslan. Upptäck fler fördelar med att spela basket här nedan!

Basket är en bra lagsport som inte bara är dynamisk och rolig, utan även medför stora fysiska, kognitiva och sociala fördelar. Lär dig mer om fördelarna med att spela basket för barn i den här artikeln.

Fysisk träning är mycket fördelaktig och främjar en sund utveckling hos barn av flera orsaker. Det är därför många föräldrar väljer att låta sina barn börja med en sport. Problemet är att välja vilken typ av sport?

Innan du fattar ditt beslut är den första du ska prata med självklart ditt barn. Ofta kommer det att vara han eller hon som ber dig att få testa på en sport som intresserar dem. Ett populärt val bland barn är basket.

Fysiska fördelar med att spela basket

Barn är fulla av energi: de vill röra på sig, hoppa och springa hela tiden. Basket ger dem möjligheten att kanalisera och styra den energin på ett positivt sätt. Det är en sport som använder hela kroppen. Det innebär att den stärker musklerna i hela kroppen och simulerar olika färdigheter och system:

  • Basket hjälper barn att utveckla sitt balanssinne och sin koordination. Basket kräver uppmärksamhet på flera olika saker på en gång. Förutom att koncentrera sig på det du gör måste du också hela tiden titta på de andra spelarna. Basket stimulerar specifikt koordinationen mellan öga och händer samt överkroppen.
  • Rörlighet och reflexer. Eftersom det är en snabb och dynamisk sport behöver barnen dessa färdigheter för att följa med i spelet och bollens kontinuerliga rörelse.
  • Basket förbättrar deras uthållighet och kondition. I basket finns det inget stopp. Bollen går snabbt från ena sidan av planen till den andra, och barnen följer med i samma takt. Detta bidrar till att förbättra både uthållighet och hastighet. Det stimulerar också deras kardiovaskulära system, såväl som ben- och muskelutveckling.
  • Endorfiner släpps när man spelar basket. Dessa är de så kallade “lyckohormonerna.” Därför är spelarna på ett bättre humör efter att ha utövat denna sport.
    barn spelar basket

När kan barn börja spela basket?

Ditt barns fysiska förmåga är såklart viktig när du väljer en sport, men k om ihåg att med övning kommer färdigheterna att förbättras. Ditt barn kommer att bli starkare och kommer att kunna göra svårare och mer krävande aktiviteter.

För basket är 5 års ålder en bra tid att börja. Det här är den rekommenderade åldern eftersom det är en komplex sport, men barnen kan börja träna och leka med bollar långt tidigare. Det enda som kommer att förändras beroende på åldern är höjden på basketkorgen, som kan nå så högt som 3 meter över marken.

“Förutom att vara en dynamisk och rolig sport medför basketen stora fysiska, kognitiva och sociala fördelar.”

Kognitiva fördelar

Barn som tränar basket utvecklar färdigheter som hjälper dem att undvika motståndare, tänka ut strategier och röra sig runt på planen. Basket hjälper dem att utveckla sin förmåga att koncentrera sig. Det gör dem också mer medvetna om sin omgivning och miljön runt omkring dem.

Den snabba takten och det höga tempot i spelet uppmuntrar dem att lära sig fatta snabba beslut. De lär sig att bedöma situationer och problem som kan uppstå, samt hitta den bästa och snabbaste lösningen. Basket stimulerar deras kreativitet, såväl som abstrakt och konkret tänkande.

barn spelar basket

Sociala fördelar med basket

Eftersom det är en lagsport främjar basket sociala interaktioner, samexistens och respekt för sina kamrater. Detta gör det till en idealisk aktivitet för blyga barn eftersom de måste lära sig att interagera med andra spelare. Det är viktigt både för att bli bättre på sporten och för att ha roligare.

Det kommer också att förbättra barnens självständighet. De kommer att känna sig som en del av ett lag, något som hjälper dem att lära sig att fungera väl i samhället. Barnen kommer också att ta till sig viktiga värderingar som samarbete, lagarbete, kamratskap och sund konkurrens.

“Talang vinner matcher, men lagarbete och intelligens vinner mästerskap.”

-Michael Jordan-

Men det här är inte alla fördelarna med att spela basket. Det viktigaste är att det är en mycket snabb och rolig sport. Detta brukar få det stora flertalet barn att älska basket.

Det håller dina barn aktiva och lär dem sunda vanor utan att de ens inser det! Med så många fördelar är det inte förvånande att det är en favoritsport bland både föräldrar och barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.