Spel och lekar som hjälper barn att lära sig klockan

Det kan vara mycket svårt för barn att lära sig klockan, men det blir mycket lättare att lära dem med roliga spel och lekar.
Spel och lekar som hjälper barn att lära sig klockan
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2020

Det är inte alltid lätt för barn att lära sig klockan. Det kräver en förståelse för matematiska begrepp som att addera och subtrahera siffror, räkna fem i taget och förstå kvartar och hel- och halvtimmar.

Att leka och spela spel är det bästa sättet för barn att förstå hur visarna rör sig på en klocka; det gör det mycket lättare för dem att lära sig.

Först och främst är det viktigt att barnet vet hur man räknar minst upp till 60, samt lägger till och subtraherar med fem i taget. Se alltid till att ge ditt barn inlärningsaktiviteter som ligger inom hans eller hennes kapacitetsförmåga.

Kom också ihåg hur konstigt det kanske var för dig själv när du var tvungen att lära dig klockan; att på en klocka betyder nummer ett också fem och fyra betyder 20 osv. Men genom att använda spel och lekar kan du göra upplevelsen mer kul och engagerande för dina barn.

Spel och lekar för att lära sig klockan

Med material som du har hemma kan du tillverka klockor för dina barn att leka med. De kan manipulera visarna och lära sig om begreppet tid genom lek.

Dagens aktiviteter på klockan

För de allra minsta är det första steget att lära sig begreppet tid och dess relation till dagliga aktiviteter. I en cirkel, som fungerar som en klocka, placerar du illustrerade aktiviteter istället för siffror.

Att vakna och stiga upp, tvätta sig, gå till förskolan eller äta mellanmål ersätter de utrymmen där timmarna vanligtvis sitter. Barnen kan röra visarna så att de pekar på rätt bild varje gång de gör en aktivitet.

väckarklocka

Timmar och minuter

Med två cirklar i olika storlekar kan du lära barnen att gruppera minuterna i intervaller om fem och se vad klockan är. För detta kan du klippa två cirklar i plastplattor, med kartong eller vilket material du nu har till hands.

Skriv siffrorna 1-60 i den stora cirkeln medan du gör multiplarna av fem större än resten. I den lilla cirkeln ritar du timmarna och ser till att siffrorna för de två cirklarna hamnar på rätt ställe (ett med fem, två med tio osv.).

Gör några visare och sätt fast dem på ett sätt som låter dem snurra runt. Genom att visualisera den stora cirkeln kan barn relatera begreppen timmar och minuter. Du ger dem en tid och de ska flytta visarna för att illustrera det. Så småningom kan du ta bort den stora cirkeln och testa vad de har lärt sig.

Tidsbingo

Du tillverkar kort som liknar bingobrickor, men istället för siffror har varje ruta en viss tid i digitalt format (t.ex. 2:15).

Du kan tillverka en klocka i kartong med rörliga visare, och på den visar du upp olika tider. Barnen måste känna igen dem och markera på sin bingobricka om de har den tiden. Liksom i bingo vinner den som slutför en vertikal rad eller en horisontell rad.

Digitala spel

De flesta barn känner sig idag mer bekväma med att lära sig på digitala enheter. Bärbara datorer, surfplattor och smartphones är lika naturliga för dem som svarta tavlan för tidigare generationer.

Det finns många virtuella spel som hjälper barn att lära sig klockan.

Lär med Qnodden: Klockan – Träna den analoga klockan

Här kan man träna på den analoga klockan med olika uppgifter, som att svara på vad klockan är, ställa in visarna rätt eller ställa klockan på en viss tid före eller efter den nuvarande tiden. Genom att klicka sig fram genom appen hittar barnen förklaringar som hjälper dem att förstå konceptet tid och klockan.

barn håller på att lära sig klockan

Vad är klockan?

Detta virtuella spel lär barn grunderna om hur klockan fungerar med flera aktiviteter där man övar på timmar och minuter. Det finns många inställningsmöjligheter och svenskt tal.

Djungeltid – Lär dig klockan

I Djungeltid kan man lära sig klockan på många olika sätt. Man kan välja att arbeta med bara heltimmar, halvtimmar och minuter eller en klocka med romerska siffror. Appen har flera olika avdelningar och man kan lista ut vilken tid klockan visar, ställa klockan på en viss tid, räkna ut tidsskillnaden mellan två klockor eller justera en klocka framåt eller bakåt beroende på instruktionerna.

Detta kanske intresserar dig
Appar att lära sig med under loven
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Appar att lära sig med under loven

Vi har tittat närmare på några fantastiska appar för dina barn att lära sig med under loven på ett annorlunda och roligt sätt.
Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.