Kreativa pyssel med pasta för barn

Förutom att vara något som barn gillar att äta är pasta också något de kan pyssla med. Här har vi sammanställt en lista över kreativa pyssel med pasta för dina barn.
Kreativa pyssel med pasta för barn

Senaste uppdateringen: 27 december, 2019

Ibland är det trevligt att pyssla tillsammans med våra barn för att tillbringa lite kvalitetstid ihop. Men vi har inte alltid speciellt avancerade material till hands… Eller har vi det? Här ger vi dig flera förslag på kreativa pyssel som dina barn kan göra med pasta!

Lek inte med maten!” Du kan antagligen inte räkna hur många gånger du har sagt eller hört den frasen vid middagsbordet. Men det är precis vad vi vill lära ut hur ni kan göra idag!

Om du saknar inspiration, eller inte vet var du ska börja, är vi här för att hjälpa dig. Läs idéerna nedan för att upptäcka att du redan har allt du behöver för att tillbringa en trevlig eftermiddag med att pyssla med dina små.

Vilka pyssel kan du och dina barn göra med pasta?

Tre i rad

Det här pysslet är inte bara kul att tillverka, utan du och dina barn kommer senare även kunna använda det som ett spel. Tre i rad är en klassiker, och det är ett av de första spelen som många barn lär sig spela.

För att göra ett tre i rad-spel med pasta är allt ni behöver följande material:

 • Pasta: Se till att ni har två olika typer av pasta – till exempel fjärilar och makaroner. Om ni inte har två olika slag till hands kan ni måla pastabitarna med vattenfärger eller tuschpennor.
 • En träplatta där ni kan rita linjerna (eller, om ni inte har något annat, ett papper)
 • Målarfärger eller tuschpennor
pyssel med pasta: färgglada fjärilar

Accessoarer

Dina barn kommer ha massor av kul med detta pyssel när de klär ut sig eller leker fantasilekar. För att skapa halsband och armband med nudlar, samla in följande material:

 • Akryl- eller vattenfärger
 • Snören eller garn
 • Rörformad pasta, såsom penne, rigatoni eller makaroner
 • Sax

Bokmärken

Alla föräldrar bör uppmuntra sina barn till att läsa. Du kan motivera dina barn på flera sätt, och ett av dem är genom pyssel. Till exempel föreslår vi att ni gör bokmärken med pasta.

Här är vad ni behöver:

 • Glasspinnar
 • Pasta i form av långa band (fettuccine)
 • Akrylfärger eller vattenfärger
 • Lim

Det bästa med pysslet är att det är så enkelt att dina barn kan skapa ett separat bokmärke för varje bok de läser. De kan till exempel välja att dekorera sina bokmärken så att de matchar färgerna på bokens omslag.

Det första steget är att dekorera pastan som ni vill. Sedan är det bara att fästa pastan på toppen av bokmärket, dvs. glasspinnen, med lim. Delen av glasspinnen som ska vara inne i boken går naturligtvis också att dekorera… eller så kan man lämna den som den är.

Dekorera teckningar med pasta

Att teckna och rita är något som nästan alla barn tycker om. Dessutom är det ett bra sätt för dem att utveckla sin kreativitet och fantasi. Därför är det en utmärkt idé att göra teckningar med pasta!

Först ger du dina barn tid att rita sina teckningar. Ge dem sedan bitar av pasta som de kan använda för att avsluta sina konstverk. Ju fler olika pastatyper du kan erbjuda dem, desto bättre – spaghetti, spiraler, makaroner, snäckor etc.

Dina barn kan välja att göra enkla föremål, som ett träd eller ett hus, eller så de kan välja något mer komplicerat, som djur. Det finns inga gränser!

pyssel med pasta

En bild- eller fotoram

Ett populärt pyssel med pasta är bild- eller fotoramar för att visa upp foton och teckningar. Allt ni behöver är följande:

 • Pasta i så många färger och former ni vill
 • Lim
 • En enkel ram (ni kan också göra er egen av kartong och glasspinnar, som i bilden ovan)

Det första ni behöver göra är att välja en ram eller tillverka en själva. Om ni redan har en bild eller teckning som ni vill rama in, se till att ramen är i rätt storlek.

Låt sedan dina barns kreativitet flöda när de limmar pastabitar på ramen. Se till att limmet torkar ordentligt, och voila! Ni har en vacker, personlig ram som ni kan uppskatta i många år framöver.

Pasta som läromedel

Ett av de bästa sätten för barn att lära sig är genom spel och lekar. Därför vill vi föreslå att du använder pasta för att tillverka olika läromedel.

Till exempel kan ni återskapa den mänskliga kroppen, dinosaurskelett, geometriska former osv. Eller så kan du helt enkelt använda pastabitar för att hjälpa dina barn att lära sig räkna och synliggöra olika matematiska koncept.

Material som kan vara användbara är:

 • De typer av pasta som bäst passar ditt syfte
 • Lim
 • Kartong

Om du vill återskapa en illustration av människokroppen eller ett skelett föreslår vi att du först skissar med en penna. Låt sedan dina barn ta över när de limmar pastabitar på teckningen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.