Nyttiga mellanmål för barn

I den här artikeln kommer vi att ge tips som hjälper dig att välja nyttiga mellanmål för dina barn.
Nyttiga mellanmål för barn
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vilka nyttiga mellanmål är bäst för barn? I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta.

Mellanmål anses vara en av de fem måltiderna vi behöver äta på en dag. För de små ger de den extra energi de behöver för att leka, sporta och göra läxor.

Ett bra mellanmål ska ge tillräckligt med energi för att de ska hålla sig till nästa måltid. Barnen ska med andra ord ha mellanmål mellan lunch och middag så att de inte får slut på energi.

Det finns otaliga mellanmål att välja mellan, men vilka är de bästa för ditt barn?

För närvarande är övervikt bland barn ett av de största problemen i Europa. Därför vidtar bland annat EU åtgärder för att ge tillgång till hälsosammare produkter, i syfte att förebygga dåliga kostvanor som kan leda till viktökning och slutligen fetma.

Det är viktigt att följa rekommendationer om vilka livsmedel man bör undvika och vilka som bidrar till rätt näring och kostvanor. Så låt oss ta en titt på några onyttiga och nyttiga mellanmål för barn.

Mellanmål du bör undvika

Det finns mellanmål som kan verka tilltalande, men som inte passar in i den dagliga kosten. Marknaden är fylld med produkter som är fyllda med socker och mättade fetter som inte är hälsosamma.

nyttiga mellanmål: baby äter chokladkaka

Dessa är utformade för att spara dig tiden det tar att planera och förbereda nyttiga mellanmål för ditt barn. De erbjuder dig ett färdigpackat, färdiglagat mellanmål som förmodligen gör ditt liv enklare.

Låt oss ta en titt på ingredienserna i dessa produkter, så du vet varför du bör undvika vissa mellanmål.

 • Mejeriprodukter med tillsatt socker. Dessa produkter, som inkluderar sötad yoghurt och mjölkdrycker, har stora mängder raffinerat socker, vilket är skadligt för barn. Läs alltid innehållsförteckningen mycket noga på dessa produkter innan du köper dem.
 • Läsk. Dessa innehåller kolsyrat vatten, färgämnen och socker, så de bör inte ingå i några nyttiga mellanmål.
 • Fruktjuicer. Många fruktjuicer innehåller tillsatt socker eller sötningsmedel, och den lilla juice de faktiskt innehåller är från koncentrat. Försök därför att undvika dem. Även de som är gjorda av 100% färskpressad juice bör konsumeras med måtta.
 • Bakverk och kakor. Hemgjorda bakverk är mycket bättre än de som är tillverkade industriellt. Även om stora företag under de senaste åren har försökt förbättra sina produkters dåliga rykte genom att skära ned på tillsatser och mättade fetter är hemlagade alternativ nästan alltid bättre.

“Berätta vad du äter och jag kan berätta vem du är.”

– Jean Anthelme Brillat-Savarin

Nyttiga mellanmål

Låt oss ta en titt på några livsmedel som gör det lättare att välja nyttiga mellanmål för dina barn. De är inte så komplicerade eller dyra som du kanske tror, ​​och de hjälper dina barn att utveckla sunda matvanor.

Vi fokuserar på nyttiga mellanmål som är både roliga och varierade och som kommer att göra mellanmålet till något som dina barn kan se fram emot. Kom ihåg att även om vi pratar om näring för just barn gäller dessa principer för alla åldrar.

Mellanmål:

 • Vatten. Massor av vatten. Det är den perfekta drycken att servera till vilken måltid som helst. Det är det hälsosammaste alternativet samtidigt som det erbjuder de flesta fördelarna.
 • Frukt. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man äter minst fem portioner frukt per dag. Presentationen av frukten är nyckeln till att göra den tilltalande för unga. Fruktsallader är en bra lösning. Du kan blanda sötare frukter som melon med mindre söta frukter som äpplen. Du kan också göra en smoothie genom att frysa frukten och sedan lägga den i en mixer med lite yoghurt. Kreativitet är din bästa vän.
  barn äter nyttigt mellanmål
 • Nötter. Vi rekommenderar att du lägger mandel eller valnötter i yoghurt eller på en fruktsallad. Nötter är dock inte bra för barn under fyra år, eftersom de utgör en kvävningsrisk.
 • Smörgåsar. Det mest traditionella av alla mellanmål. Försök använda hembakat bröd, eller bröd från ett bra bageri. Välj fullkornsbröd och håll ett öga på sockerinnehållet. Gör smörgåsar med fräscha ingredienser som kalkon och färskost. Smörgåsens storlek bör vara lämplig för barnets ålder.
 • Yoghurt. Välj de bästa alternativen från din stormarknads mejeridisk, nämligen de som inte redan innehåller tillsatt socker. Istället för socker, söta yoghurten med honung eller frukt.
 • Hemlagade bakverk. Prova på att baka dina egna kex. Att ha kontroll över alla ingredienserna gör att du vet att de kommer vara så hälsosamma som möjligt.

Sammanfattning

Slutligen behöver inte ditt barns näringsintag vara baserat på strikta regler. Allt är tillåtet, så länge det är i rätt proportioner. Vid speciella tillfällen kan du njuta av mindre hälsosamma alternativ som bakverk och läskedrycker. Det är bra att njuta av lite godis då och då.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.