Lekarna som en ettårig bebis behöver

Vill du veta vilka lekar som en ettårig bebis behöver? Här följer några idéer som hjälper dig att hitta de bästa lekarna för ditt barn.
Lekarna som en ettårig bebis behöver
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 31 oktober, 2022

Lekandet spelar en mycket viktig roll för barns utveckling, och det är därför det är viktigt att veta vad en ettåriga bebis behöver för att börja upptäcka allt den kan göra. På så sätt kommer inte bara bebisen att ha roligt, utan den kommer också att lära sig mycket.

I denna ålder sker den neurologiska utvecklingen hos de små med en hastighet som är ojämförlig med den som sker i andra skeden av livet. Vid den här tiden är barn väldigt nyfikna på miljön, allt intresserar dem och de kan upptäcka vad som finns omkring dem. Föräldrarna bör vara uppmärksamma på sina barns initiativ och uppmuntra dem att interagera med föremålen runt dem. Nedan berättar vi hur du får ut det mesta av er tid tillsammans. Missa inte det!

Lekarna som en ettårig bebis behöver uppleva

Det är viktigt att vi vet hur man väljer rätt leksaker för de små och att de passar, både vad gäller funktionalitet och säkerhet. Särskild försiktighet måste också tas med vad som finns i miljön där lekarna äger rum, såsom prydnadsföremål, möbler samt elektrisk utrustning och uttag. I detta skede är spädbarn nyfikna utforskare, vilket kan leda till olyckor.

Hur kan föräldrar agera för att främja lärandet?

Även om det är viktigt att främja rörelse och fri lek från tidig barndom, måste vuxna övervaka barnen hela tiden för att förhindra att de skadas. Tänk på att de saknar riskmedvetenhet och att allt nytt fångar deras uppmärksamhet och att de kommer att försöka röra vid det.

Ta notis om vad du kan göra för att hjälpa dina barn att väcka sin nyfikenhet:

  • Håll ett öga på dem, men ge dem utrymme. Barnen måste få experimentera, vi måste låta dem upptäcka vilka lekar de gillar och är mest intresserade av.
  • Involvera dem i familjens rutiner. Du kan till exempel lära dem att plocka upp sina leksaker genom temasånger, eller skapa en lek som låter dem plocka de lättare produkterna ur shoppingväskan.
En mamma och hennes pojke som leker med leksaksbilar.
Leksaksbilar och andra fordon är idealiska för att underhålla barn. Det är ännu bättre om de har ett flak för att lasta föremål och sedan tömma dem.

Leksaker som en ettårig bebis behöver

Barn gillar inte bara leksaker som rör sig och skapar ljud, utan också de som gör att de kan röra sig i miljön, till exempel ridleksaker. Därmed vill vi uppmuntra aktiviteter som involverar denna nya färdighet, men alltid under vår överinseende. Några av de idealiska leksakerna och spelen för detta ändamål kan vara följande:

  • Lastbilar, bilar och andra fordon där de kan lasta bitar samt tömma dem.
  • Träklossar i olika storlekar, former och färger, antingen staplingsbara eller kopplingsbara, så att de kan skapa sina egna byggnader.
  • Pussel i fyra delar med iögonfallande bilder för att uppmuntra finmotorik, visuell-spatial koordination och problemlösning.
  • Rullande leksaker: dessa måste ha mycket stabila hjul så att barnet kan driva sig själv utan att halka. De ska alltid användas under uppsikt. Kom ihåg att användning av rullatorer inte rekommenderas.
  • Badleksaker. Dessa är idealiska för att underhålla små barn medan de tvättar sig själva. Dessutom låter de dem upptäcka hur vatten glider genom deras fingrar och känslan det ger när det glider ner över kroppen. Vattenböcker, nedsänkbara gummidockor eller små koppar i olika storlekar för upphällning är några bra alternativ.
  • Stora tyg- eller plastkulor. Med dessa element uppmuntras barnet att röra sig i miljön och till och med ta sina första steg. De kan gå efter dem, observera hur de rör sig om de trycker på dem och hur de kommer tillbaka när någon annan slänger dem mot dem.
  • En mängd olika musikinstrument. Trumpeter, trummor, xylofoner eller tamburiner, eller vilket ljud som helst kommer garanterat att fånga deras uppmärksamhet. Tänk på att de måste vara anpassade för ett ettårigt barn för att undvika olyckor.
  • Plastellina, trolldeg, fingerfärg, kritor eller fin sand. Dessa element hjälper dem att utveckla sina psykomotoriska färdigheter och styrka.
  • Dockor, marionetter och gosedjur. Dessa leksaker är utmärkta för att stimulera symbolisk lek.
  • Hinkar, spadar, krattor och formar. Dessa är idealiska för användning med sand, oavsett om de är på stranden eller i parken. Dessa leksaker hjälper till att förbättra deras hand-öga-koordination.

Lekar utan leksaker som en ettårig bebis behöver känna till

I den här åldern behöver barn inte ett stort antal leksaker, eftersom de kan ha kul med nästan vilket föremål som helst. Dessutom är lektiden som delas med en vuxen viktigare än själva de materiella delarna. Här följer några idéer för att stimulera deras utveckling utan att behöva leksaker.

Den dansande leken

Om de gillar att sjunga och dansa hemma kommer den här leken att bli en av deras favoriter. Du kan använda traditionella låtar, som “små grodorna” eller “ hej tomtegubbar”. Medan ni sjunger kan ni hålla händerna, snurra och hoppa.

En mamma som dansar med sin 1-åring.
Att sjunga, dansa, hoppa och snurra kommer säkert att glädja din lilla, särskilt om de får göra det tillsammans med sin mamma eller pappa.

Ljudbaserad kurragömma

I den här leken behöver du gömma en leksak som låter, vilket kan vara en radio eller en docka som skapar ljud. Uppmuntra sedan barnet att leta efter den. När det väl lyckats hittat den blir det dess tur att gömma den.

På så sätt uppmuntras hörsel- och uppmärksamhetsförmåga samt riktningskänsla.

Sortera färgade bollar

På golvet placerar du tre olikfärgade bollar eller kulor samt några plastbehållare i matchande färg med bollarna. Spelet består av att placera varje boll i behållaren med motsvarande färg.

Äventyrsleken

Äventyrsleken passar barn som börjar ställa sig upp eller som redan har börjat gå. Du kan förbereda en rundtur runt huset där de måste plocka upp olika föremål. Placera dessutom möbler så att de kan stödja sig om de ännu inte kan balansera så bra. Målet kommer att vara att nå mamma eller pappa, som väntar på att de ska ge dem en stor kram och en puss.

Om lekarna som en ettårig bebis behöver kan vi säga …

En ettårig bebis behöver lekar och leksaker för att lära sig mer om världen omkring sig. Men mer än föremål behöver de tid som delas med sina huvudsakliga vårdgivare.

I den här åldern är barnens nyfikenhet omfattande, det är viktigt att leta efter aktiviteter och lämpliga element för att uppmuntra deras korrekta neurologiska utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferland, F. (2005). Jugamos?: El juego con niñas y niños de 0 a 6 años (Vol. 52). Narcea Ediciones.

  • Grellet, C. (2000). El juego entre el nacimiento y los 7 años: un manual para ludotecarias. Sector de educación, monografía14, 2000. En internet: https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/35667446/Importancia_del_Juego-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1659440527&Signature=KCt1OrRSOoVBMm5P2pt0wdseDnGLYjeJU8bgdRez2yKgNRE~bE5oEBtHuOFJXkMeLSo5cFLU8aQ-bUZV-M3tHADQFrhKYXPMAazBCv2CsasGX7qzNoH1IpKPyda3B-nTavj9O71iBW6ff3OMoUhpUoGlNwxeqoFCmZnYmf0BnUXw2VUwyipHu4ubWIzTtBN~1drbMFdXNce1T9Ev-rtTsyAqQfiBXLiCSKNxRZhajKUXEvfdlIm1AJ0PyODyvHCkJknGFoeN14ZIcm-OP8hQ7l-kfUs6tCmXwbK2rS9K3PbmOuV~1Ie2cyDhdjcgLPg8sUXWmj0rOR9gwjBDWWHxRA__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

  • Zamorano, M. M., Abad, M. E. M., Hernández, M. J. H., Herrera, C. Q., & de la Fuente, E. P. (2019). La importancia del juego en los niños. Canarias pediátrica43(1), 31-35.En internet: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7186932


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.